Go to content

Przepis na biszkopt puszysty i nieopadający? Zebrałyśmy kilka najlepszych

Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy
Fot. iStock/Anikona

Przepis na biszkopt to podstawa, jeśli kogoś najdzie ochota na domowy tort czy lekkie ciasto z kremem i owocami. Niestety bywa, że biszkopty podczas pieczenia wyglądają pięknie, ale po wyjęciu z piekarnika zaliczają spektakularne opadnięcie. I wtedy zamiast wymarzonego, puszystego biszkoptu, mamy przed sobą ciasto, które nadaje się jedynie na roladę. I choć nie ma co marudzić na rolady, warto mieć pod ręką przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi jak należy.

Wybierając przepis na biszkopt z 6 czy 4 jaj oraz kakaowy, można trafić w internecie na wypróbowane przez rzeszę osób i chwalone za efektowne wypieki. Poniższe przepisy na biszkopt spełniają powyższe kryteria, więc z pewnością przypadną do gustu miłośnikom domowych biszkoptów.

Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt „rzucany” z 5 jaj

Przepis na biszkopt z 5 jaj – składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Przepis na biszkopt z 5 jaj – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków.
  4. Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty. Należy pamiętać, by boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt jasny z 6 jaj

Przepis na biszkopt z 6 jaj – składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • łyżka octu.

Przepis na biszkopt z 6 jaj – wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką. Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać.
  3. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.
  4. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.
Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt z 4 jaj

Przepis na biszkopt z 4 jaj – składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Przepis na biszkopt z 4 jaj – przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na biszkopt kakaowy

Przepis na biszkopt kakaowy – składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Przepis na biszkopt kakaowy – przygotowanie 

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę  i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
tort

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt – błędy, które popełniamy najczęściej

Jeśli dotychczas nie piekłaś biszkoptu, być może czeka cię kilka niemiłych niespodzianek. Nie masz się czym specjalnie przejmować, bo zgodnie z przysłowiem – powtarzanie jest matką nauki, więc co nie wyjdzie raz, uda się następnym. O ile nie popełnisz po raz kolejny tego samego błędu, twój przepis na biszkopt zadziała jak trzeba. Oto kilka najczęstszych, które powodują problemy z wyrośnięciem biszkoptu.

Nieprzesiana mąka – nawet z pozoru tak mało istotna kwesta, jak przesianie mąki przez sitko, może wpłynąć na poniesienie klęski przy pieczeniu biszkopta. Tylko przesiana mąka będzie napowietrzona odpowiednio, co sprawia, ze ciasto będzie puszyste.

Zimne jajka – mówi się, że biszkopt lubi składniki w temperaturze pokojowej. Zimne białka mogą nie ubijać się tak dobrze, jak białka w temperaturze pokojowej, co wpłynie negatywnie na wyrastanie biszkoptu. Białka muszą być ubite dobrze „sztywno”, ale nie za długo, by ich „nie przebić”.

rolada

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Zły cukier – cukier, to cukier – mogłoby się wydawać. Jednak dla biszkoptu najlepszy jest cukier drobny, który odpowiednio rozpuści się podczas ubijania piany. Zwykły cukier może sprawić problem z szybkością rozpuszczania i tym, że białka ubijane są zbyt długo. Cukier puder się nie sprawdza, ponieważ trudno będzie wyczuć, kiedy faktycznie się rozpuścił, jak należy. Jeśli nie masz pod ręką drobnego cukru, odmierz potrzebną do przepisu ilość i rozkrusz ją w blenderze. Problem z głowy. I pamiętaj jeszcze, by nie dodawać całego cukru na raz do białek! Gdy białka będą już sztywne, dodawaj po łyżce cukru i miksuj na średnich obrotach przez minutę. Dopiero wtedy dodaj kolejną porcję i tak do momentu, gdy cały cukier wykorzystasz.

Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – W przypadku biszkoptu zapomnijcie o takiej możliwości. Otwarcie piekarnika spowoduje napływ chłodniejszego powietrza, przez co biszkopt opada i nic tego już nie naprawi. drzwiczki można uchylić jedynie, gdy jest potrzeba sprawdzenia patyczkiem, czy biszkopt się upiekł – ale wiele osób nawet i to odradza.

Źródło: www.mojewypieki.com ,www.domowe-wypieki.pl ,www.przyslijprzepis.pl