Go to content

Zielony jęczmień – wzmacnia krew, reguluje poziom cukru, oczyszcza organizm. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do zdrowej diety?

Zielony jęczmień
Fot. iStock

Zielony jęczmień, znany także pod nazwą młody jęczmień, to nic innego jak roślina zebrana w początkowej fazie wzrostu. Został on doceniony przez dietetyków ze względu na liczne substancje odżywcze oraz ochronny wpływ na zdrowie. Zielony jęczmień wzmacnia krew, oczyszcza organizm, reguluje poziom cukru. Co warto wiedzieć o zielonym jęczmieniu?

Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare) towarzyszy ludziom jako roślina użytkowa od czasów starożytności. Uprawiano go wtedy jako zboże chlebowe, z czasem jednak skupiono się na pozyskiwaniu z niego kasz oraz słodu jęczmiennego. Od pewnego czasu powodzeniem cieszy się forma młodej rośliny, czyli zielony jęczmień, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem, ze względu na potencjał prozdrowotny.

Co kryje w sobie zielony jęczmień?

Zielony jęczmień jest skarbnicą substancji biologicznie czynnych skumulowanych w listkach, ponieważ młoda, kilkudniowa roślinka potrzebuje ich do intensywnego wzrostu. Tym sposobem zawiera znacznie więcej ważnych dla zdrowia składników niż roślina dojrzała. Sięgając po jęczmień w początkowej fazie wzrostu rośliny, sięgamy po doskonałe źródło witamin i minerałów. W zielonym jęczmieniu znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), witaminę C (więcej niż w soku pomarańczowym), a także beta-karoten (prowitamina A), którego jest nawet więcej niż w marchewce. Minerały obecne w zielonym jęczmieniu to m.in.: żelazo, wapń, miedź, magnez, potas i cynk. Ważną rolę pełnią również należące do antyoksydantów flawonoidy, oraz błonnik pokarmowy, których nie brakuje w zielonych listkach młodego jęczmienia. Zielony jęczmień dostarcza aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm sam nie wytwarza,  kwasy tłuszczowe (linolenowy i linolowy), oraz chlorofil, określany mianem zielonej krwi.

Zielony jęczmień

Fot. iStock

Zielony jęczmień — właściwości dla zdrowia

Młody jęczmień działa przeciwzapalnie

 Antyoksydanty (karotenoidy i flawonoidy) neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się i przyczyniają się do zwiększenia ryzyka powstawania chorób. Antyoksydanty chroniąc komórki przed uszkodzeniami, obniżają ryzyko rozwoju nowotworów, a także chorób przewlekłych i neurodegeneracyjnych (Alzheimer, demencja, Parkinson). Chronią również przed rozwojem chorób autoimmunologicznych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów, czy nieswoistych stanów zapalnych jelit.

Wzmacnia krew

Zielony jęczmień jest korzystny dla krwi, ponieważ w 10 g proszku zawiera około 2 mg żelaza, które umożliwia syntezę hemoglobiny. Z tego powodu jest on polecany osobom walczącym z anemią.

Młody jęczmień oczyszcza 

Jest on również źródłem chlorofilu, porównywanego składem do składu ludzkiej krwi. Różnica polega na tym, że chlorofil zawiera magnez, a hemoglobina żelazo. Niemniej chlorofil ma wpływać na usuwanie z komórek szkodliwych produktów przemiany materii.

Zielony jęczmień

Fot. iStock

Zielony jęczmień pomaga schudnąć

Zielony jęczmień dostarcza do organizmu rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który odgrywa ważną rolę w zachowaniu szczupłej sylwetki. Młody jęczmień przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie. Wzmacnia również uczucie sytości po posiłku, co pomaga zapobiegać atakom wilczego głodu i podjadaniu, co bywa częstym problemem podczas odchudzania.

Wspiera pracę układu pokarmowego

Młody jęczmień, jako źródło błonnika i polifenoli, wspiera dobroczynne bakterie bytujące w jelitach (m.in. Bifidobacterium), pomagając zachować równowagę mikroflory jelit. Dieta obfitująca w błonnik zdecydowanie obniża ryzyko nowotworu jelita grubego.

Zielony jęczmień obniża poziom cukru we krwi

Proszek pozyskiwany z zielonego jęczmienia może obniżyć w pewnym stopniu poziom glukozy we krwi po posiłku, zmniejszając wchłanianie cukrów. Badania wykazały, że przyjmowanie zielonego jęczmienia (ok. 2 g dziennie przez 2 miesiące) może spowodować obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej i glukozy na czczo.

Zielony jęczmień

Fot. iStock

Chroni serce

Zielony jęczmień sprzyja także obniżeniu poziomu cholesterolu ogółem i lipoproteiny LDL. Badanie, w którym podawano ochotnikom 15 gramów dziennie zielonego jęczmienia przez 4 tygodnie wykazało zmniejszenie oksydacji LDL. Obecność polifenoli może istotnie zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Zielony jęczmień — jak można go stosować?

Zielony jęczmień, choć sam siebie nie leczy chorób, jest wartościowym uzupełnieniem zdrowej diety. Można go stosować pod postacią soku z liści oraz częściej dostępnego proszku lub tabletek. Sproszkowany jęczmień otrzymuje się poprzez suszenie wyciśniętego w niskiej temperaturze soku z siewek, lub suszeniu listków w wyższej temperaturze. Pierwszy sposób pozyskiwania sprawia, że młody jęczmień jest lepiej przyswajalny przez organizm. Przygotowując koktajl z zielonym jęczmieniem należy pamiętać, by nie zalewać go wrzątkiem, gdyż wtedy straci swoje prozdrowotne właściwości. Można go również dodać do zup, jogurtów, sałatek czy soków wyciskanych z owoców lub warzyw. Młody jęczmień w postaci soku jest gotowy do bezpośredniego spożycia.


źródło: dietetycy.org.pl