Choroby Zdrowie

Wrzody żołądka dotyczą głównie ludzi młodych i długo mogą nie dawać wyraźnych objawów. Po czym można rozpoznać problem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
23 sierpnia 2021
Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Fot. iStock
 

Wrzody żołądka i dwunastnicy to przypadłość, która może powodować nieprzyjemne objawy oraz prowadzić do powikłań. Wrzody dotykają  najczęściej osób młodych — w wieku od 20 do 50 lat. Jakie objawy wskazują na wrzody żołądka, na czym polega leczenie i dieta przy chorobie wrzodowej?

Czym są wrzody żołądka i dwunastnicy?

Wrzody żołądka i dwunastnicy, to potoczne określenie na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Polega ona na pojawianiu się ubytków błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, któremu towarzyszy naciek zapalny i martwica.

Wrzody pojawiają się u około 5–10% populacji osób dorosłych. Jeżeli choroba wystąpiła u krewnych pierwszego stopnia, ryzyko pojawienia się wrzodów wzrasta nawet 3-krotnie.

Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock

Wrzody żołądka i dwunastnicy — przyczyny 

Wrzody żołądka i dwunastnicy wynikają z zaburzeń równowagi pomiędzy drażniącym kwasem solnym i pepsyną a prawidłowo ukrwioną  błoną śluzową.

Przyczyn rozwoju wrzodów żołądka jest kilka. Do najczęstszych zaliczamy zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna nawet za 75–90% wrzodów dwunastnicy i około 70% wrzodów żołądka. Bakteria ta wytwarza toksyny, które uszkadzają komórki błony śluzowej i wywołują w niej stan zapalny, w którym dochodzi do zwiększenia wydzielania kwasu solnego w żołądku. To z kolei powoduje owrzodzenia na żołądku i dwunastnicy. Nie u wszystkich zakażonych tworzą się wrzody żołądka lub dwunastnicy.

Inną przyczyną wrzodów może być niepożądane działanie leków, szczególnie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, np. aspiryny, ibuprofenu, ketoprofenu, naproksenu i innych.

Istnieją również inne czynniki, które mogą mieć wpływ na pojawienie się wrzodów. Należą do nich:

  • czynniki genetyczne;
  • palenie papierosów;
  • posiadanie grupy krwi 0;
  • stres;
  • alkohol.
Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock

Wrzody żołądka — objawy

Wrzody nie od razu powodują wyraźne objawy. Dopiero gdy wrzody się powiększają, a choroba zaognia, można zauważyć niepokojące sygnały. Do bardziej alarmujących objawów zaliczamy:

Ból w centralnej i górnej części brzucha

Wrzody żołądka i dwunastnicy najczęściej powodują ból w centralnej i górnej części brzucha, może także rozlewać się na boki. Pojawia się na czczo lub 1–3 godziny po posiłku i ustępuje po spożyciu pokarmu lub przyjęciu leków zobojętniających kwas solny. Nie jest to jednak objaw przesądzający o istnieniu choroby — aż w 50% przypadków jego przyczyną jest inna, niż wrzody.

Niestrawność 

Objawem wrzodów żołądka może być także często pojawiająca się niestrawność, uczucie pełności, pieczenia, odbijanie, dyskomfort, szczególnie dokuczliwy po kwaśnych lub ostrych posiłkach.

Nudności i wymioty 

Nadmierna produkcja kwasu solnego w żołądku prowadzi do mdłości, a nawet wymiotów. Dzieje się tak, ponieważ kwas solny podrażnia błonę śluzową.

Krwawienia z żołądka

Jeżeli wrzody żołądka i dwunastnicy są już w zaawansowanych stadium, mogą pojawić się objawy, takie jak wymioty z krwią lub przypominającą fusy treścią, a także smoliste stolce, które świadczą o krwawieniu z układu pokarmowego.

Jeśli pojawią się przy tym również objawy takie jak:

  • objawy wstrząsu (osłabienie, zimna, spocona skóra, spadek ciśnienia tętniczego),
  • silny ból brzucha, z towarzyszącym mu niezależnym od woli pacjenta napięcia mięśni brzusznych.

Konieczne jest zgłoszenie się do lekarza lub do SOR.

Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Fot. iStock

Jak wykryć wrzody?

Wrzody żołądka i dwunastnicy najczęściej rozpoznawane są przy pomocy gastroskopii. Pozwala ona na postawienie diagnozy oraz pobranie wycinków do dalszego badania pod mikroskopem. W celu potwierdzenia zakażenia Helicobacter pylori wykonywany jest test ureazowy, badanie histopatologiczne lub hodowla bakteryjna. W przypadku tej bakterii zakażenie może potwierdzić nieinwazyjny test oddechowy z użyciem węgla 13C, testy z krwi na obecność przeciwciał przeciwko Helicobacter pylori, oraz test wykrywający antygeny Helicobacter pylori w kale. Obecność bakterii nie jest jednoznaczna z obecnością wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Wrzody żołądka — leczenie

Stwierdzenie wrzodów żołądka wymaga wprowadzenia pewnych zmian. Należy odstawić palenie tytoniu oraz unikać stosowania leków takich jak aspiryna (kwas acetylosalicylowy) i inne NLPZ.

Leczenie objawów, jakie powodują wrzody żołądka, może obejmować stosowanie dostępnych bez recepty leków zobojętniających sok żołądkowy. Leki tego rodzaju należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza.

W przypadku stwierdzenia choroby wrzodowej spowodowanej zakażeniem Helicobacter pylori leczenie polega na przyjmowaniu antybiotyków i leków zmniejszających wydzielanie kwasu żołądkowego.

W przypadku powikłań wrzodów żołądka i wrzodów dwunastnicy stosuje się leczenie chirurgiczne.

Wrzody żołądka — dieta

Zaleca się regularne spożywanie posiłków, unikanie potraw, które nasilają lub wywołują dolegliwości. Nie ma wyszczególnionej diety przy wrzodach żołądka, ale ogólne zalecenia wskazują, by sięgać po produkty takie, które nie zalegają długo w żołądku i nie zwiększają wydzielania kwasu solnego. Najlepiej unikać produktów wzdymających, a potrawy dusić i gotować, niż smażyć, aby były lżej strawne.


źródło:  www.mp.pl 

 


Choroby Zdrowie

Owoce czarnego bzu – warto je mieć w domowej apteczce. Możesz przygotować z nich sok, nalewkę, dżem, lub po prostu ususzyć

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
23 sierpnia 2021
Owoce czarnego bzu - sok, nalewka, dżem, suszone owoce
Fot. iStock
 

Czarny bez to krzew, który wydaje kwiaty i owoce doceniane w ludowej medycynie. Ich lecznicza sława ma swoje uzasadnienie, ponieważ dziki bez kryje w sobie wiele wartościowych dla zdrowia składników. Kiedy można zbierać owoce dzikiego bzu, jak zrobić z nich sok, nalewkę, dżem, lub ususzyć na zimę, by wzmocnić organizm?

Czarny bez — charakterystyka

Czarny bez (Sambucus nigra), zwany także bzem dzikim lub lekarskim, jest pospolitym krzewem dorastającym do 8-10 m, który można spotkać praktycznie wszędzie. Ma charakterystyczny wygląd — szczególnie gdy kwitnie lub owocuje, trudno go pomylić z innymi krzewami. Najpierw pojawiają się na przełomie maja i czerwca niewielkie białawe kwiatki zebrane w baldachy. Wydzielają one silny, słodki zapach. Z kwiatów, w okolicy sierpnia i września, wykształcają się niewielkie owoce kryjące w sobie dużą ilość silnie brudzącego soku. Zarówno kwiaty jak i owoce są popularnymi surowcami wykorzystywanymi w medycynie naturalnej.

Owoce czarnego bzu można spożywać jedynie po wcześniejszej obróbce termicznej. Niedojrzałe oraz surowe owoce dzikiego bzu zawierają duże ilości sambunigryny, oraz prunazynę, których spożycie może powodować uczucie osłabienia, mdłości i wymioty. Sposobem na zneutralizowanie szkodliwych substancji jest obróbka termiczna (gotowanie, suszenie), podczas której szkodliwe substancje się ulatniają. Prawidłowo przygotowane do spożycia owoce czarnego bzu są skarbnicą cennych dla zdrowia substancji i warto mieć je w domowej apteczce.

Owoce czarnego bzu - sok, nalewka, dżem, suszone owoce

Fot. iStock/Owoce czarnego bzu

Owoce dzikiego bzu — działanie

Owoce czarnego bzu zawierają dużą ilość działających prozdrowotnie jak antocyjanów, flawonoli, kwasów fenolowych, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, glin, sód i wapń. Można je zachować na zimę pod postacią suszonych owoców, galaretki, syropów, soków oraz nalewek. Obecność w owocach dzikiego bzu wielu wartościowych substancji sprawia, że jest on chętnie wykorzystywany jako surowiec w medycynie naturalnej.

Owoce dzikiego bzu od dawna stosowane są leczniczo w przeziębieniu i grypie oraz podczas gorączki, jako środek napotny i przeciwbólowy. Zaleca się stosowanie owoców już przy pierwszych objawach choroby (uczucie rozbicia, katar, dreszcze, gorączka) i kontynuowania jego przyjmowania przez ok. 5 dni. Działając napotnie, a także moczopędnie, przyspieszają usuwanie gromadzących się toksyn z organizmu. Flawonoidy obecne w owocach czarnego bzu mogą działać przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Często można trafić na owoce czarnego bzu jako składnik mieszanek ziołowych, które regulują pracę układu trawiennego, wątroby, nerek, oraz układu immunologicznego.

Owoce czarnego bzu – sok

Owoce czarnego bzu dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Najlepiej  zbierać je z krzewów oddalonych od dróg, aby uniknąć nagromadzenia  zanieczyszczeń w owocach. Czarny bez doskonale nadaje się na sok. Jego przygotowanie jest szybkie i proste.

Owoce czarnego bzu - sok, nalewka, dżem, suszone owoce

Fot. iStock/Sok z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu – składniki na sok:

  • 1 kg owoców czarnego bzu bez szypułek,
  • 0,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Owoce czarnego bzu – przygotowanie:

1. Owoce czarnego bzu umyj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody, wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu tak długo, aż puszczą sok.
2. Sok zlej do ciemnych wyparzonych butelek lub słoików, które należy trzymać z daleka od słońca.

Owoce czarnego bzu — nalewka  

Nalewka z owoców czarnego bzu to wysokoprocentowy dodatek do herbat rozgrzewających dla osób dorosłych, jak i po prostu trunek spożywany dla smaku i zdrowia.

Owoce czarnego bzu - sok, nalewka, dżem, suszone owoce

Fot. iStock/Nalewka z czarnego bzu

Czarny bez nalewka – składniki:

  • 700 g owoców czarnego bzu
  • 900 ml spirytusu,
  • 0,5 l wody.

Czarny bez nalewka – przygotowanie:

Nalewkę z owoców czarnego bzu przygotowuje się w dwóch etapach.

  1. Najpierw przyrządź sok z owoców pozbawionych szypułek. Umyte owoce trzymaj na ogniu przez kilka minut w 0,5 l wody, aż do chwili zagotowania. Gotowy sok ostudź i odcedź, następnie zmieszaj z 900 ml spirytusu, przelej do dużego naczynia. Odstaw nienasłonecznione miejsce.
  2. Po upływie tygodnia dodaj do nalewki wystudzony roztwór cukru rozpuszczonego w wodzie (1 szklanka cukru na 0,5 szklanki ciepłej wody). Tak przygotowaną nalewkę rozlej do ciemnych butelek lub słoików, i zostaw do leżakowania co najmniej 3 miesiące w ciemnym miejscu.

Owoce dzikiego bzu — dżem

Owoce czarnego bzu - sok, nalewka, dżem, suszone owoce

Fot. iStock/Owoce czarnego bzu

Przygotowanie dżemu z owoców dzikiego bzu nie jest trudne. Potrzeba to tego zadania:

  • 1 kg owoców
  • 400 g cukru,
  • sok z cytryny
  • nieco wody

Owoce dzikiego bzu należy umyć i usunąć z nich zielone części, po czym zagotować z cukrem i sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Można nieco podlać wodą, by owoce nie przywierały do dna garnka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki w przetworach, wystarczy je krótko zagotować bez cukru i przetrzeć przez sito. Dopiero po tym mus należy zagotować z cukrem do pożądanej konsystencji i przełożyć do słoiczków.

Owoce czarnego bzu suszone

Owoce czarnego bzu - sok, nalewka, dżem, suszone owoce

Fot. iStock/Owoce czarnego bzu

Jest jeszcze jeden, mniej popularny sposób na zachowanie właściwości czarnego bzu na zimę, czyli suszenie. Po zbiorze dojrzałych owoców  delikatnie je umyj, osusz, nie usuwając zielonych części baldachów, aby owoce nie traciły soku. Dziki bez rozłóż na papierze do pieczenia, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego maksymalnie do 60-70 ºC. Susz przez kilka godzin, koniecznie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dopiero po wysuszeniu oderwij owoce od gałązek.

Z suszonych owoców dzikiego bzu można przyrządzić  zdrowotny napar.  Wystarczy łyżeczkę suszonych owoców zalać szklanką wody i gotować 15 minut. Pić raz dziennie. Większe ilości podziałają przeczyszczająco.


źródło:  dietetycy.org.pl 

Choroby Zdrowie

Wszystko, co chciałabyś wiedzieć o laktatorze: jak używać, jak może ci pomóc i jaki wybrać. Sprawdziłyśmy!

Redakcja
Redakcja
23 sierpnia 2021

Choć będąc w ciąży w zazwyczaj zakładamy, że bezproblemowo uda nam się karmić maluszka piersią, życie pisze różne scenariusze i nie zawsze jest to takie proste. Z różnych przyczyn. I warto na każdą sytuację odpowiednio przygotować się. Karmienie piersią jest procesem, który wymaga nauki i nie zawsze jest prosty – jak pokazują badania tylko 12% polskich mam nigdy nie miało żadnych trudności związanych z karmieniem piersią.

Pierwsze tygodnie i miesiące po porodzie są dla każdej mamy prawdziwą rewolucją. Pojawia się szereg pytań, wątpliwości i niejasności. Problemy z laktacją, ból piersi i przemęczenie towarzyszą niejednej kobiecie.  Z pomocą może nam przyjść jedno niewielkie urządzenie – laktator. Na co zwrócić uwagę wybierając laktator, w jakich okolicznościach nam się przyda i jakie korzyści da nam korzystanie z tego urządzenia? Sprawdzamy!

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby karmić dziecko piersią minimum 6 miesięcy. Kolejne miesiące powinny już zależeć od preferencji mamy i dziecka – nie ma granicy, kiedy powinno się zakończyć karmienie piersią. Przez pierwsze pół roku mleko mamy stanowi podstawę diety dziecka i nie potrzebuje ono żadnych dodatkowych posiłków – mleko zaspokaja zarówno pragnienie jak i głód. Karmienie piersią to nie tylko dostarczanie dziecku odpowiedniego pożywienia, to również ogromne wsparcie jego rozwoju emocjonalnego.

Mleko mamy to idealna kompozycja węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin (poza D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza), składników mineralnych oraz modulatorów odporności. Przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony sprawiają, że odpowiada na potrzeby maluszka w sposób kompleksowy. Co ciekawe, nie ma jednego wzorca mleka kobiecego. Jego skład różni się między mamami w zależności od wielu czynników – stanu zdrowia, sposobu żywienia, genów czy otaczającego środowiska, a nawet płci dziecka.

Dlatego warto o ten pokarm zawalczyć. Nieocenionym pomocnikiem w tej walce jest właśnie laktator.

Sytuacje, w których laktator bardzo ci się przyda

Twoje dziecko jest wcześniakiem

Mleko mamy jest dla dzieci przedwcześnie urodzonych szczególnie ważne. To dzięki niemu kobieta może dostarczyć maleństwu najważniejszych składników mineralnych i odżywczych potrzebnych mu do rozwoju. Karmienie piersią wcześniaka to trudna i ciężka walka, wymagająca wiele samozaparcia oraz determinacji ze strony matki. Najczęściej takie maluszki nie potrafią ssać lub przez kilka tygodni muszą przebywać w inkubatorze. Utrzymanie i pobudzenie laktacji w takiej sytuacji jest często bardzo stresujące dla mam. Niezbędnym urządzeniem, które powinna posiadać mama wcześniaka jest laktator. To dzięki niemu rozwinie laktację i da swojemu dziecku najcenniejszy dar – mleko.

Tuż po porodzie i cesarskim cięciu

Po porodzie maluszki często są bardzo senne, zmęczone i nie chcą ssać piersi. Wówczas niezwykle ważne jest, aby świeżo upieczona mama odciągała pokarm laktatorem do momentu, w którym noworodek stanie się bardziej aktywny. Problemy z laktacją pojawiają się również po cesarskim cięciu, kiedy to organizm potrzebuje więcej czasu żeby zacząć wytwarzać pokarm. W takiej sytuacji niezwykle istotne jest, aby rozbudzić i podtrzymać laktację, do czego przydaje się właśnie laktator.

Masz bardzo dużo pokarmu

Nawał i zastój pokarmu, to najczęstsze problemy, z którymi borykają się mamy. W takich sytuacjach skutecznym wsparciem jest laktator. Nawał pojawia się pomiędzy 2 a 6 dobą, kiedy gwałtownie wzrasta produkcja mleka. Jest to spowodowane częstym ssaniem niemowlaka, podczas którego w organizmie kobiety wydziela się prolaktyna. W tym okresie piersi stają się większe, cięższe, często brodawka sutkowa jest napięta i trudna do uchwycenia przez maluszka. Problem z nawałem pokarmu powoduje u wielu mam dyskomfort i niepokój. By delikatnie ulżyć piersiom np. podczas snu maluszka, warto odciągnąć odrobinę mleka laktatorem. Nie można odciągać go zbyt wiele, by nie doprowadzić do nadprodukcji pokarmu i zastoju w piersiach.

Postanowiłaś wrócić do pracy

Czy to w sytuacjach konieczności powrotu do pracy krótko po porodzie, czy też po urlopie macierzyńskim – mama, chcąca karmić dziecko swoim pokarmem, może wspomóc się laktatorem. To najlepsza alternatywa.

Potrzebujesz odpoczynku od karmienia

Zdarza się, że karmienie powoduje ból brodawek, bywa też, że są one poranione. Wtedy laktator sprawdza się doskonale – ty zaleczasz dolegliwości, a dzidziuś dostaje twój pokarm. Część maluszków wymaga od swoich mam pokarmowej gotowości niemal całą dobę. Odciąganie pokarmu pozwoli ci na chwilę oddechu, a w tym czasie tata czy babcia będą mogli nakarmić maluszka. To również świetny sposób, aby bliscy spędzali z dzieckiem więcej czasu – karmienie to doskonały czas na budowanie więzi między tatą a maleństwem.

Zależy ci na pobudzeniu lub utrzymaniu laktacji

Laktator stymuluje piersi do zwiększenia produkcji pokarmu. To świetna opcja również w sytuacji, gdy jesteś chora i musisz przyjmować leki, które mogą zaszkodzić dziecku. Odciąganie pokarmu w tej sytuacji pozwoli ci utrzymać laktację.

Twoje brodawki są płaskie lub wklęsłe

Taka budowa naszego ciała utrudnia dzieciom ssanie. Okazuje się, że i w tym przypadku pomocą może służyć nam laktator. Pomaga on bowiem wyciągnąć brodawkę, co z kolei ułatwia dziecku złapanie jej i ssanie.

Jaki laktator wybrać?

Choć korzystanie z laktatora wydaje się prostym zadaniem, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dzięki nim odciąganie pokarmu będzie wygodne, bezpieczne i łatwe. Warto zapoznać się z ofertą, dostępną na rynku i wybrać taki  laktator, który będzie najbardziej przyjazny nam – mamom. To w końcu nasze ciało i musimy o nie zadbać – dla siebie i, kiedy karmimy, dla naszego dziecka.

Firma Canpol babies, właśnie z myślą o mamach, stworzyła laktator elektryczny Easy&Natural, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Został stworzony z myślą o maksymalnym komforcie odciągania mleka. Jest przyjazny dla mam, które do tej pory nigdy nie korzystały z takiego urządzenia. Automatycznie zmienia fazę odciągania, co jest dużym ułatwieniem dla początkującej w tej kwestii kobiety. Laktator naśladuje także naturalny dwufazowy proces ssania przez dziecko – w fazie stymulacji pobudza wypływ mleka, z kolei w fazie głębokiego odciągania efektywnie ściąga pokarm. Posiada aż 18 ustawień siły i rytmu ssania, dzięki czemu każda mama dopasuje jego pracę do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji.

Co ważne laktator Easy&Natural doskonale sprawdza się zarówno po porodzie fizjologicznym, jak i po cesarskim cięciu. Jest niezwykle delikatny dla brodawek sutkowych, które niestety często są bardzo obolałe. Ergonomiczny lejek, wyposażony w silikonową nakładkę masującą, zapewnia wysoki komfort także podczas długotrwałego odciągania. Nakładka wykonana z ultra miękkiego silikonu – poprzez delikatny masaż skutecznie stymuluje wypływ pokarmu. Laktator jest mały i poręczny, dzięki czemu zmieści się w kosmetyczce i możemy zabrać go ze sobą dosłownie wszędzie. A nowoczesny wyświetlacz z panelem dotykowym sprawiają, że laktator jest wyjątkowo łatwy w obsłudze.

 


Zobacz także

Nie wszystkie zmiany skórne są groźne, ale to może ocenić tylko specjalista. Kiedy i jak usuwać znamiona?

Nie pozwól grypie popsuć twoich planów

Do odważnych świat należy! 8 sygnałów świadczących o tym, że pora na zmiany