Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciastka owsiane fit – z owocami, bakaliami i miodem. Cztery przepisy na dietetyczne ciastka

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru
Fot. iStock
 

Ciastka owsiane fit to propozycja dla osób, które dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z każdej słodkiej przyjemności. Ciasteczka w wersji „odchudzonej” nie tylko są mniej kaloryczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Jak upiec samodzielnie w domu ciastka owsiane fit z bananem,  miodem, lub bez mąki?

Ciastka owsiane fit — dla szczupłej sylwetki

Nie bez przyczyny ciastka owsiane cieszą się popularnością, jako zdrowa alternatywa dla zwykłych słodyczy. Płatki owsiane, główny składnik ciastek, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę E, K, oraz witaminy B1 i B5, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Zawierają również beta-glukan (błonnik rozpuszczalny w  wodzie), który reguluje pracę układu trawiennego, zmniejsza poziom cholecystokininy (hormonu głodu) i na długo zapewnia uczucie sytości po posiłku. Ponadto beta-glukan spowalnia proces przyswajania cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe, a także poprawia pracę jelit. Właśnie dlatego ciastka owsiane fit bywają zbawieniem, gdy przychodzi ochota na słodką przekąskę bez nadmiaru kalorii i niepotrzebnych dodatków.

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z bakaliami — przepis

Jeśli upieczesz je samodzielnie w domu, zdecydujesz, co do nich trafi — miód, owoce, bakalie, aromatyczne przyprawy. Dzięki temu dostaniesz zdrową przekąskę, bez niespodzianki typu konserwanty, czy duża ilość cukru lub tłuszczu. Ten przepis przyda się jednakowo osobom, które są na diecie, jak i tym, które po prostu lubią zdrowo się odżywiać.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z bakaliami — składniki:

  • 50 g  płatków owsianych
  • 1 średni banan
  • garść daktyli
  • 40 g mieszanki studenckiej
  • 40 g nasion słonecznika
  • 15 gramów jęczmienia ekspandowanego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 40 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Daktyle namocz w wodzie. Gdy zmiękną, za pomocą widelca lub blendera rozdrobnij z bananem. Dodaj ziarna i pozostałe składniki, wymieszaj dobrze. Uformuj ciastka i piecz je przez 25 – 30 min w 180ºC.

Ciastka owsiane fit z bananem (bez mąki) — przepis

Mimo iż banany są kaloryczne – (ok. 100 kcal w 100g),  spożywane w rozsądnych ilościach są wartościowym dodatkiem do zdrowej diety. Banany, dzięki naturalnym cukrom dostarczają energię, oraz wpływają na lepszą pracę mózgu.  Zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje im składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, fosfor i wapń. Zawierają także błonnik wspierający pracę układu pokarmowego.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z bananem (bez mąki) — składniki:

  • 2 banany
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 8 kostek gorzkiej czekolady (może być mniej)
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokrusz drobno, banany obierz rozgnieć widelcem, wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 160ºC, na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Uformuj płaskie ciastka, poukładaj je na papierze.
  3. Piecz przez ok. 15 minut.

Ciastka owsiane fit z miodem — przepis

Miód jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Co prawda nie można go jeść bez ograniczeń, ponieważ jest kaloryczny – 304 kcal w 100g -, ale nie są to puste kalorie. W zależności od rodzaju miodu znajdziemy w nim witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę oraz mikroelementy, takie jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. Dzięki zawartości fruktozy i glukozy w miodzie, które szybko dostają się do krwiobiegu, bardzo szybko podnoszą poziom energii. Poza tym miód odżywia dobre bakterie w jelitach, co przynosi korzyści dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z miodem i jabłkiem — składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj je dokładnie.
  3. Piekarnik nastaw na grzanie góra-dół, na 180ºC, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką formuj na nim ciastka owsiane.
  4. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, po czym włącz funkcję termoobieg i piecz jeszcze 3 min.

Ciastka owsiane fit z pomarańczą — przepis

To nieco inny przepis na fit ciastka owsiane, dla odmiany z pomarańczą, która nadaje przyjemny smak i aromat wypiekom.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka owsiane fit z pomarańczą — składniki:

  • 85 g masła (niecałe pół kostki)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek soku z pomarańczy,
  • 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i sok z pomarańczy, zmiksuj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj do masy i zmiksuj. Dorzuć płatki owsiane, skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175ºC z termoobiegiem.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta zrób kulki (zwilż ręce wodą, zadanie będzie łatwiejsze) i spłaszcz je nieco dłonią. Układaj w odstępach i piecz ok. 10 min.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,naturalnienadiecie.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Proste przepisy na kruche, pyszne ciasteczka

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
Fot. iStock
 

Ciastka z maszynki to wspomnienie z dzieciństwa, do którego wracamy coraz chętniej. Odkurzamy stare przepisy i maszynki (lub kupujemy nowe), by znów sięgnąć po te dobrze znane kruche ciasteczka. Jak zrobić ciastka z maszynki, by smakowały jak dawniej?

Ciastka z maszynki to był prawdziwy hit — piekło się je przed laty w większości polskich domów, a dziś znów wracają do łask. Sama maszynka zazwyczaj przypomina w wyglądzie i działaniu maszynkę do mięs. Dzięki wykorzystaniu różnych nakładek można pokusić się o nadanie pożądanego kształtu ciastkom. Wystarczy umieścić nakładkę na końcu maszynki, a do zbiorniczka włożyć gotowe ciasto i wprawić maszynkę w ruch, by otrzymać zgrabnie uformowane ciastka gotowe do pieczenia.

Ciastka z maszynki z masłem — przepis

Aby otrzymać z tego przepisu pyszne, kruche maślane ciastka z maszynki, trzeba pamiętać o porządnym schłodzeniu śmietany, jaj oraz masła. Możesz skorzystać z maszynki do ciastek lub użyć zwykłej maszynki do mięsa z nakładką do wyciskania ciastek.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z masłem — składniki: 

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
  2. Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160ºC.  Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.

Ciastka z maszynki ze smalcem — przepis

To przepis, do którego chętnie sięgały nasze babcie. Smalec, podobnie jak margaryna i śmietana powinny być do tego przepisu dobrze schłodzone.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki ze smalcem — składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 125 g smalcu
  • pół szklanki śmietany
  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat wanilinowy

Przygotowanie: 

  1. Pokrój na małe kawałki mocno chłodzony smalec i margarynę, dodaj pozostałe składniki i zagnieć z nich gładkie ciasto.
  2. Ciasto podziel na porcje i odłóż do zamrażalnika na 10 minut.
  3. Przygotuj maszynkę do ciastek i przepuść przez nią  ciasto. Gotowe pasy ciasta ułóż na blasze do pieczenia i pokrój na krótsze kawałki.
  4. Piekarnik rozgrzej do 170-180ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15-18 minut, do uzyskania złotego koloru.

Ciastka z maszynki kakaowe — przepis

Mocno kakaowe ciastka z maszynki to kolejny pomysł na pyszne wypieki, sprawdzające się do kawy i herbaty.

ciastka z maszynki - ze smalcem, marmoladą, kakaowe, kokosowe

Fot. iStock

Ciastka z maszynki kakaowe — składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek ugotowanych
  • 4 żółta surowe
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, zdejmij skorupki, białko i odłóż na bok żółtka.
  2. Mąkę posiekaj z zimną margaryną, dodaj żółtka na twardo, żółtka surowe, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier puder. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 12-15 min do uzyskania lekko złotego koloru.

Ciastka z maszynki z marmoladą — przepis

Do tego przepisu pasuje dowolna marmolada, najlepiej domowej roboty. Jeśli akurat marmolady nie ma pod ręką, można wykorzystać gęsty dżem, który nie spłynie z ciastek.

ciastka z maszynki - ze smalcem, marmoladą, kakaowe, kokosowe

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z marmoladą — składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki wyłóż do miski lub na stolnicę i zagnieć ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
  2. Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia,  na środek każdego nałóż ulubioną marmoladę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 160ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Ciastka z maszynki kokosowe — przepis

ciastka z maszynki - ze smalcem, marmoladą, kakaowe, kokosowe

Fot. iStock

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dkg cukru pudru
  • kostka masła
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyłóż do miski i szybko wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
  2. Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia,  na środek każdego nałóż ulubioną marmoladę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 160ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Ciasta Gotowanie Przepisy

Kruche ciastka – wystarczy kilka składników i dobry przepis, by wypełnić dom cudownym zapachem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 września 2020
kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem
Fot. iStock

Kruche ciastka to delikatne  wypieki, które fantastycznie smakują do herbaty czy kawy. Ich przygotowanie jest proste oraz szybkie (nie licząc czasu odpoczynku ciasta w lodówce). Wystarczy kilka składników, by upiec je samodzielnie i wypełnić dom cudownym zapachem. Jak zrobić ciastka maślane, z cukrem, czekoladą, dżemem lub z innymi dodatkami?

Kruche ciastka — jak upiec idealne?

Mąka, tłuszcz, jajko i cukier — tyle wystarczy, by z podstawowych składników wyczarować pyszne kruche ciastka. Żeby jednak zwiększyć szansę na otrzymanie kruchej masy, warto zastosować zasadę łączenia składników w cieście.  Ich proporcje powinny wyglądać tak: 1:2:3  (na 1 część cukru 2 części tłuszczu i 3 części mąki).

Najlepiej przy tym sięgnąć po drobny cukier do wypieków lub cukier puder, oraz mąkę krupczatkę, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania kruchych ciastek. Tłuszcz musi być schłodzony, gdyż ciepły za szybko wchłonie się do mąki i ciastka po upieczeniu mogą okazać się nie tyle kruche ile twarde. Ważne jest także to, by nie zagniatać zbyt długo ciasta, ponieważ ciasteczka będą twarde. Na sam koniec trzeba dodać, że kruche ciastka potrzebują chłodu. Gdy ciasto jest zarobione, trzeba je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, a jeszcze lepiej — na ponad godzinę.

Kruche ciastka maślane — przepis   

Klasyczny przepis na ciastka maślane, których smak każdy zna z dzieciństwa.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka maślane — składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą porcję (po jednej blaszce na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z kakao — przepis 

Klasyczny przepis na kruche ciastka wzbogacony został o kakao. Ono nadaje charakterystyczny smak i kolor. Efekt końcowy najlepiej podkreśli lukier.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka z kakao — składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę z kakao, włóż pokrojone na małe kawałki  mocno schłodzone masło oraz jajo, cukier puder,  proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zagnieć szybko składniki  na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Na blat lub stolnicę posyp mąkę, wyłóż zimne ciasto i szybko je zagnieć. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 12 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z cukrem — przepis

Ten przepis na kruche ciastka przygotowywany jest inaczej, niż jego klasyczne wersje. Choć gotowe ciasto musi odpocząć w lodówce, do zagniecenia składników stosuje się miękkie masło, w temperaturze pokojowej.

 kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Fot. iStock

Kruche ciastka z cukrem — składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cukier do obtoczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrami i jajkami na puszystą masę. Powoli, po trochę dodawaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż na ok. 30 min do lodówki.
  2. Wysyp mąkę na blat, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 3 mm, wytnij kształty foremką. Ciastka kładź na talerzyku z cukrem i lekko dociśnij, by cukier przywarł. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzej do 170ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z czekoladą — przepis

Wariant klasycznych kruchych ciasteczek z czekoladą to gratka dla miłośników słodkich smaków.

Fot. iStock/ kruche ciastka

Kruche ciastka z czekoladą — składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
  2. Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  3.  Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.

Kruche ciastka z dżemem — przepis

Do nadzienia możesz wykorzystać dowolny dżem.

Fot. iStock/kruche ciastka

Kruche ciastka z dżemem — składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło posiekaj z pozostałymi składnikami, dodaj jajka. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na godzinę włóż do lodówki.
  2. Ciasto podziel na części. Każdą z nich po kolei rozwałkuj i wytnij kółka szklanką — w połowie gotowych kółek wytnij jeszcze mniejsze dziurki, np. kieliszkiem od wódki lub innym małym, okrągłym przedmiotem.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Włóż do niego ciastka i piecz do momentu, aż się zarumienią.
  4. Gdy wystygną, na pełne koła nałóż dżem i przykryj go od góry ciastkiem z dziurką w środku. Posyp cukrem pudrem.

źródło: akademiasmaku.pl, www.domowe-wypieki.pl, www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Delecta - Beziki „jaja sadzone”

Beziki „jaja sadzone”

Jajo strusia - ile kosztuje i co można z niego przyrządzić

Jajo strusia to niecodzienny rarytas. Kiedy można je kupić i co z niego przygotować?

Inka z wanilią – przepis na obłędną kawę