Pestki dyni to wartościowy dodatek do zdrowej diety. Są łatwe do kupienia, tanie, i w dodatku bardzo smaczne. Warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także na cenne dla zdrowia właściwości. Wspierają płodność, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zwalczyć pasożyty, i nie tylko.
Dynia cieszy się niesłabnącą popularnością, i to nie tylko ze względu na Halloween. Uprawiana jest w różnych zakątkach świata, zarówno dla delikatnego i smacznego miąższu, jak i pestek oraz oleju z nich tłocznego. Pestki dyni mają charakterystyczny silnie spłaszczony kształt i orzechowy smak. Można je samodzielnie zebrać z miąższu dojrzałej dyni, lub też kupić, w łupinie lub bez niej, w wielu sklepach.
Pestki dyni sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do kremowych zup, lekkich sałatek, zapiekanek, jako składnik domowego chleba, czy muesli lub zdrowych batonów i ciastek. Należy jeść je bez łupiny, ale nie trzeba pozbywać się zielonej skórki, która zawiera wiele wartościowych substancji.
Pestki dyni — wartości odżywcze, kcal
Są one świetnym źródłem białka — na 100 g pestek przypada go aż 30 g. Ponadto znajdziemy w nich tłuszcz (49.05 g), a szczególnie zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany (10.71 g, w tym cukry proste 1.40 g) oraz cenny dla układu pokarmowego błonnik (6.0 g).
Poza tym w pestkach dyni znajdziemy witaminę E, nazywaną witaminą młodości, oraz witaminy: A, C, B1, B2, B3 i B6. Nie brakuje w nich także minerałów: cynku, żelaza, potasu, manganu, fosforu i miedzi. Obecność lignanów oraz kukurbitacyny dodatkowo podnosi zdrowotne właściwości pestek.
Pestki dyni są kaloryczne – na 100 g suszonych pestek dyni przypada około 560 kcal (50 g tłuszczu), a ich indeks glikemiczny wynosi 25.
Pestki dyni — właściwości dla zdrowia
Regularne sięganie po pestki dyni wzbogaca zrównoważoną dietę i pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Istnieje kilka mocnych powodów, by jeść je codziennie.
Pestki dyni wspierają odporność
Pestki dyni zawierają dużą ilość cynku, który jest niezbędny dla prawidłowego procesu tworzenia i przyspieszania dojrzewania limfocytów T, niezwykle ważnych komórek odpornościowych. Osoby stosujące dietę ubogą w cynk częściej chorują, szczególnie na sezonowe infekcje wirusowe. Badania wskazują także na to, że cynk skraca czas infekcji wywołanej przez rinowirusy (wirusy przeziębienia).
Chronią układ krążenia
Cynk reguluje również pracę układu krążenia, stabilizując ciśnienie krwi. Ponadto fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Hamują także odkładanie się złogów cholesterolu w tkankach.
Pestki dyni działają na pasożyty układu pokarmowego
Zarówno świeże pestki dyni jak i olej tłoczony z pestek dyni polecane są w medycynie ludowej jako naturalny i skuteczny sposób na pasożyty układu pokarmowego, takie jak owsiki, glisty czy tasiemce. Zawiera on alkaloid kukurbitacynę, który uszkadza układ nerwowy pasożytów, dzięki czemu neutralizuje je i pozwala na usunięcie z jelit. Jednocześnie ułatwia oczyszczenie organizmu z toksyn, które wytwarzają pasożyty. W kuracji usuwającej robaki z jelit należy jednocześnie zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie, co poprawi pracę jelit i przyspieszy wydalanie pasożytów z organizmu.
Wpływają na płodność i sprawność seksualną mężczyzn
Pestki dyni, jako znakomite źródło cynku, usprawniają funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Cynk chroni przed obniżeniem stężenia testosteronu, zmniejszeniem ilości i jakości plemników oraz utratą płodności. Chroni prostatę przed chorobami i poprawia również męskie libido.
Pestki dyni na lepsze samopoczucie
Obecny w pestkach dyni magnez, potas i witaminy z grupy B, wspierają pracę łkałby nerwowego. Koją stany lękowe, łagodzą bóle głowy i ataki migreny, wpierają pracę mózgu. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób zestresowanych i uczących się, lub pracujących umysłowo.
Wpływają na urodę
Włączenie pestek dyni do codziennej diety poprawi stan skóry, włosów i paznokci. Duża ilość cynku w pestkach wpływa na wzmocnienie mieszków włosowych i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu. Wzmacniają również skórę i paznokcie, dzięki obecności nie tylko cynku, ale także witaminy A i E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.
Prażone pestki dyni
Popularnością cieszą się prażone pestki dyni, które są smaczną i wartościową dla zdrowia przekąską. Można je przygotować samodzielnie na dwa proste sposoby.
- Pestki dyni prażone na suchej patelni. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu i wysyp na nią pestki. Praż je przez około 30 sekund. Ważne jest, by nie przypalić pestek, które nabiorą w tej sytuacji gorzkiego smaku. Po uprażeniu można je dla smaku delikatnie posolić.
- Pestki dyni prażone w piekarniku. W tym przypadku wystarczy je skropić delikatnie oliwą, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 15-20 minut, aż będą suche. Można je przed prażeniem posolić do smaku.
Jeśli prażone będą świeżo wyjęte z dyni pestki, należy najpierw wymyć ewentualne otaczające je włókna i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni to wartościowy dla zdrowia dodatek stosowany do chleba, past do chleba, sałatek, czy zimnych sosów. Nie należy na nim smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy zdrowe substancje w nim obecne i zmienia zdrowe tłuszcze w szkodliwe tłuszcze trans.
Olej z pestek dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-6, który jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera on również ważne dla zdrowia witaminy A, D, E, witaminę H (biotyna), witaminy z grupy B. Dostarcza również minerały takie jak: cynk, selen, wapń, magnez, sód, fosfor, fluor oraz potas. Obecne w nim fitosterole wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne. Natomiast skwalen, silny antyoksydant, poprawia pracę funkcjonowanie układu odpornościowego i wygląd skóry.
Olej z pestek dyni znany jest szczególnie z właściwości ochronnych dla układu sercowo-naczyniowego, oraz przeciwpasożytniczych, ale nie należy przesadzać z jego ilością w diecie, ze względu na dużą ilość omega-6 w stosunku do omega-3. Trzeba pamiętać, że nadmiar kwasów omega-6 w diecie, przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może zwiększać ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie, a nawet i nowotworów.
Pestki dyni — przeciwwskazania
Mimo że ten produkt jest wartościowym elementem zdrowej diety, sięgając po pestki dyni należy zachować umiar. Zaleca się nieprzekraczanie ilości spożycia pestek powyżej 30 g. Zbyt duża ilość ich w diecie może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Rozsądek zaleca się ze względu na wspomniany powyżej niekorzystny stosunek kwasu omega-6 do kwasu omega-3.
Pestki dyni — cena, przechowywanie
Pestki dyni dostępne w większości sklepów spożywczych. Najlepiej wybierać pestki z rodzimych upraw, szczególnie te niełuskane, które dłużej mogą leżeć bez obawy przed jełczeniem. Cena za pestki dyni nie jest wygórowana i zależy przede wszystkim od wielkości opakowania. Za opakowanie łuskanych pestek dyni o wadze 100 g należy zapłacić około 5,00–7,00 złotych, półkilogramowe opakowanie kosztuje około 15,00–20,00 złotych, a kilogramowe około 29,00–35,00 złotych.
Aby dłużej zachowały świeżość, powinny być przechowywane w szczelnym opakowaniu, w dolnej szufladzie lodówki.