Go to content

Olej z pestek dyni na pasożyty i nie tylko. Dlaczego jeszcze warto włączyć olej dyniowy do diety?

Olej z pestek dyni - na pasożyty, dla zdrowia i urody
Fot. iStock

Olej z pestek dyni określa się często mianem „zielonego złota”, przez wzgląd na jego liczne właściwości. W sposób naturalny wspiera zdrowie i urodę, warto więc wprowadzić ten jeszcze niezbyt popularny u nas olej z dyni do kuchni i domowej pielęgnacji skóry oraz włosów. Dlaczego warto po niego sięgać i jak przechowywać ten produkt?

Dynia jest rośliną jednoroczną, która cieszy się ogromną popularnością. W naturze dziko rosła w Ameryce, ale jej uprawy pojawiły się praktycznie w każdym zakątku świata. Dynię docenia się za smak i wpływ na zdrowie, nie dziwi więc, że olej tłoczony z dyni zdobywa na całym świecie coraz większą popularność. Olej z pestek dyni chwalony jest za szereg właściwości zdrowotnych oraz dla urody. Stosowany jest w kosmetyce, m.in. ze względu na silne właściwości nawilżające skórę i włosy.

W kuchni sprawdza się jako dodatek na zimno do chleba, past kanapkowych, sałatek, baza zimnych sosów, a także ze względu na jego smak, do słodkich deserów. Można go również spożywać bezpośrednio z łyżeczki. Należy pamiętać, że oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy zdrowe substancje w nim obecne i przekształca zdrowe tłuszcze w szkodliwe tłuszcze trans.

Fot. iStock

Olej z pestek dyni — wartość odżywcza, witaminy

Olej z pestek dyni składa się z tłuszczów —18,8% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, resztę to nienasycone kwasy tłuszczowe, (kwasy jednonienasycone — 33,4%, a kwasy wielonienasycone — 47,8%). Najważniejszym nienasyconym kwasem tłuszczowym w oleju z dyni jest kwas omega-6, bez którego organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. W jego składzie znajdziemy także ważną dla zdrowia witaminy A, D, E, witaminę H (biotyna), witaminy z grupy B. Nie brakuje również składników mineralnych takich jak: cynk, selen, wapń, magnez, sód, fosfor, fluor oraz potas. Ważną rolę odgrywają w nim także fitosterole oraz skwalen. Fitosterole znane są ze swych właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych, czy antyoksydacyjnych. Z kolei skwalen jest bardzo silnym antyoksydantem, który wpływa nie tylko na funkcjonowanie układu odpornościowego, ale i na zdrowie skóry.

Kwasy tłuszczowe w oleju z pestek dyni

Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe w oleju z pestek dyni, ich ilość nie jest tak dobra, jak w innych olejach. Przewaga kwasów omega-6 w stosunku do śladowych ilości kwasów omega-3 (około 0,5-1%) sprawia, że jest to proporcja bardzo niekorzystna dla zdrowia. Udowodniono, że nadmiar kwasów omega-6 w diecie, przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, np. raka piersi. Dlatego olej z pestek dyni należy spożywać sposób umiarkowany, np. dodając do sałatek niewielką ilość. Jeśli spożycie oleju ma być większe (np. w kuracji zdrowotnej) należy uzupełniać niedobory kwasu linolenowego (omega-3), by olej nie szkodził.

Olej z pestek dyni - na pasożyty, dla zdrowia i urody

Fot. iStock

Olej z pestek dyni — właściwości dla zdrowia

Olej z pestek dyni wykazuje kilka istotnych właściwości dla zdrowia. Jego włączenie do diety zaleca się panom w ramach profilaktyki przerostu prostaty. Do innych niewątpliwych zalet oleju należy doliczyć wpływ na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (LDL), za co odpowiadają fitosterole. Podawanie oleju dyniowego wpływa także na obniżenia ciśnienie krwi, przez co zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki dużej ilości antyoksydantów może ograniczać ryzyko tworzenia się stanów zapalnych w organizmie i rozwoju choroby nowotworowej. Ważną rolę pełni tu skwalen, który podnosi odporność organizmu poprzez stymulację limfocytów i makrofagów. Olej z pestek dyni obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, działa również żółciopędne i przeciwbakteryjne.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Fitoterapia poleca olej z pestek dyni jako naturalny i skuteczny sposób na pasożyty układu pokarmowego, takie jak owsiki, glisty czy tasiemce. Zawiera on kukurbitacynę (alkaloid), który uszkadza układ nerwowy pasożytów i umożliwia ich usuwanie z jelit. Przy okazji wpływają na oczyszczenie organizmu z toksyn wytwarzanych przez pasożyty. Istotne jest przy tym, aby jednocześnie wprowadzić odpowiednią ilość błonnika do diety, co poprawi prace jelit i przyspieszy wydalanie pasożytów z organizmu.

Jak dawkować olej dyniowy?

Olej z pestek dyni jest łagodny dla błony śluzowej żołądka i jelit, i może być wprowadzony także do diety dzieci. Jeśli ma być stosowany w ramach kuracji zdrowotnej, osoby dorosłe mogą spożywać 1 łyżeczkę oleju 3 razy dziennie. Dzieciom powyżej pierwszego roku życia 1 łyżeczkę oleju można podać raz na dobę, co najpierw warto skonsultować z pediatrą.

Rozsądek w zastosowaniu oleju z nasion dyni w diecie dzieci, jak i dorosłych, zaleca się ze względu na omówiony powyżej niekorzystny stosunek kwasu omega-6 do kwasu omega-3.

Olej z pestek dyni - na pasożyty, dla zdrowia i urody

Fot. iStock

Olej z pestek dyni — na włosy i skórę 

Olej z pestek dyni poprawia stan skóry suchej, łuszczącej się i pękającej. Nawilża on skórę, poprawia jej napięcie, łagodzi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne. Można po niego sięgać także przy problemach z trądzikiem oraz skórze dojrzałej, ze zmarszczkami. Olej  sprawdzi się jako naturalny element kuracji antycellulitowej, do walki z bliznami i rozstępami.

Olej dyniowy można wsmarować bezpośrednio w skórę lub dodać niewielką ilość do porcji kremu czy balsamu do ciała. Stosując olej wprost na skórę warto pamiętać, że może barwić skórę ze względu na jego ciemną barwę, więc przed użyciem można go rozcieńczyć niewielką ilością wody lub jaśniejszego, niebarwiącego oleju. Z kolei wymieszany z solą morską lub cukrem będzie pełnił funkcję domowego peelingu.

Olej z pestek dyni poprawia również kondycję włosów, sprawia, że są błyszczące i odżywione. Można przy użyciu oleju z pestek dyni przeprowadzić olejowanie, niewielką ilość wsmarować z przesuszone końcówki, lub też dodać do szamponu czy maski.

Olej z pestek dyni — cena i przechowywanie produktu

Aby w pełni wykorzystać właściwości oleju z dyni, warto kupić produkt naturalny, tłoczony na zimno (nierafinowany). Cena za olej z pestek dyni zależy od producenta oraz jakości produktu. Zazwyczaj cena za 250 ml oscyluje w granicach 25 zł, a cena za 500 ml wynosi około 50 zł. Produkt zakupiony w ciemnej butelce należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze niższej niż 20 stopni Celsjusza. W takich warunkach olej dyniowy można przechowywać do 3 miesięcy od dnia otwarcia.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, primazdrowie.pl