Owoce głogu to jedne z surowców leczniczych, które pojawiają się już na początku jesieni. Warto po nie sięgać, ponieważ działają wzmacniająco na układ krążenia oraz odpornościowy, co warto docenić szczególnie jesienią i zimą. Z czego wynika dobroczynny wpływ na zdrowie tych małych, czerwonych owoców? W jaki sposób można wykorzystać owoce głogu w kuchni?
Owoce głogu — co warto o nich wiedzieć?
Głóg wyrasta jako krzew lub drzewo, osiągając maksymalną wysokość do 10 m. W Polsce rośnie pospolicie, można go spotkać w lasach, zaroślach, przy drogach, w parkach itd. Najczęściej występujące odmiany to głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. Głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy są cenione w medycynie naturalnej, z kolei głóg pośredni jest odmianą głogu ozdobnego, który nie posiada właściwości leczniczych.
Głóg wydaje kwiaty białe, rzadziej różowe, zakwitające w maju i czerwcu. Z kwiatów zawiązują się kuliste i mięsiste owoce, o brunatnoczerwonym zabarwieniu. Dojrzewają we wrześniu i październiku.
Owoce głogu — właściwości lecznicze
Owoce głogu od wieków stosowane są w medycynie ludowej, jako źródło cennych dla zdrowia substancji czynnych. Zawierają flawonoidy (rutynę, kwercetynę, witeksynę) i proantocyjanidy, pewne ilości witaminy C oraz prowitaminy A. Ich miąższ jest skarbnicą składników mineralnych. Znajdziemy w nim: wapń, fosfor i potas, a także niewielkie ilości magnezu, sodu, boru, chromu i żelaza.
Owoce głogu, podobnie jak jego kwiaty, uznawane są za wartościowy surowiec zielarski. Zaleca się je w przypadku leczenia biegunki i niwelowania problemów trawiennych, w tym zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego. Stosowany jest również pomocniczo przy astmie czy bezsenności. Najcenniejszym działaniem owoców głogu jest wpływ na poprawę ukrwienia mięśnia sercowego, poprawiając jego tolerancję na niedobór tlenu i wzmacnia akcję serca. Przeciwdziała również rozwojowi miażdżycy.
Owoce głogu są również składnikiem mieszanek ziołowych o działaniu uspokajającym, w stanach rozdrażnienia i niepokoju, oraz wzmacniających organizm mieszanek witaminowych.
Przeciwwskazania do stosowania owoców głogu
Owoce głogu, mimo że są cenionym surowcem leczniczym, mogą powodować skutki uboczne. Należy pamiętać, że preparaty z głogiem w składzie wchodzą w interakcję z lekami rozszerzającymi naczynia krwionośne i mogą nasilać lub osłabiać ich działanie. Takie leki stosowane są zazwyczaj u pacjentów leczonych na nadciśnienie, arytmię, niewydolność serca, oraz dławicę piersiową. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest szczególnie niewydolność serca, ciąża oraz karmienie piersią. Osoby cierpiące na inne poważne schorzenia powinny skonsultować z lekarzem prowadzącym decyzję o przyjmowaniu preparatów z głogiem.
Owoce głogu stosowane w rozsądnych ilościach są bezpieczne i wykazują dobroczynne działanie dla zdrowia. Jednak naparów czy innych preparatów z głogu może powodować bóle i zawroty głowy, kołatanie serca, dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
Kiedy zbierać owoce głogu?
Owoce głogu są gotowe do zbioru we wrześniu i w październiku. Wyznacznikiem tego czasu jest ich jędrność oraz intensywny, ciemnoczerwony kolor owoców. Owoce zbiera się bez szypułek i układa się w koszach lub łubiankach, w których znakomicie znoszą transport.
Owoce głogu suszone
Nieuszkodzone i jędrne owoce głogu są dobrym materiałem do suszenia w piekarniku. Owoce susz do skutku w temperaturze wynoszącej nie więcej niż 60°C. Drzwiczki od piekarnika nieco uchyl, aby wilgoć z owoców znalazła ujście. Odpowiednio wysuszone owoce mają twardą skórkę o brunatnoczerwonym kolorze. Suszone owoce głodu to znakomity surowiec do wzmacniających naparów.
Jak można wykorzystać głóg w kuchni ?
Owoce głogu znalazły zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale także w kuchni. Można z nich przygotowywać przetwory, takie jak konfitury, dżemy, konfitury, soki, nalewki czy napary. Medycyna ludowa zaleca sięgać po nie w przypadku bezsenności, kamicy żółciowej i nerkowej, w nadmiernej pobudliwości i nerwicy, w stanach rozdrażnienia i niepokoju, dla wzmocnienia serca.
Napar z owoców głogu
Napar z owoców głogu to jeden ze sposobu wykorzystania leczniczego potencjału tej rośliny. Wystarczy 2 łyżeczki owoców głogu zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut pod przykryciem. Można pić 3 razy dziennie, jako pomoc w nadciśnieniu i miażdżycy, po konsultacji z lekarzem prowadzącym leczenie.
Nalewka z owoców głogu
Do przygotowania nalewki potrzebujesz:
- 1 kg dojrzałych owoców głogu,
- 0,5 kg cukru
- 4 szklanki spirytusu,
- 4 szklanki przegotowanej wody,
- kilka goździków,
- kawałek laski cynamonu,
- otartą skórkę z 1 cytryny
Przygotowanie nalewki:
- Oczyść i umyj owoce, następnie wsyp je do słoja, po czym zalej spirytusem zmieszanym z 1 szklanką wody. Przykryj szczelnie słój i odstaw na 14 dni. Każdego dnia zamieszaj zawartością słoja.
- Po upływie dwóch tygodni zagotuj 3 szklanki wody z cukrem i przyprawami. Zlej spirytus z owoców w słoju i mieszając wlej do powstałego w garnku syropu.
- Nalewkę przelej do czystego słoja, zamknij i odłóż na 3 dni. Po tym czasie przefiltruj i rozlej do butelek. Butelki znieś do chłodnej piwnicy, co najmniej na kilka miesięcy. Nalewka właściwy smak osiąga po roku, a przed degustacją może postać dla smaku i dłużej.
FB/ohmepl