Choroby Dieta Zdrowie

Kamica nerkowa. Przyczyny, objawy i leczenie kamieni nerkowych

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 lipca 2021
Kamica nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie i dieta
Fot. iStock
 

Kamica nerkowa to częsty problem. Gdy w drogach moczowych formują się złogi, z czasem zaczynają przemieszczać od nerki do pęcherza, przez co dochodzi do niezwykle bolesnego ataku kolki nerkowej. Czym jest kamica nerkowa, jakie przyczyny i objawy ma ta choroba i w jaki sposób można ją leczyć? Czy problem może nawracać?

Czym jest kamica nerkowa (moczowa)?

Kamica nerkowa (moczowa) jest określeniem na tworzenie się w układzie moczowym złogów, zwanych potocznie kamieniami moczowymi. Powstają one z substancji chemicznych z moczu, gdy ich stężenie jest zbyt duże i nie zostają one całkowicie rozpuszczone i wydalone. Z czasem substancje te krystalizują się, najpierw tworząc tzw. piasek w nerkach, a następnie powiększają się, tworząc większe kamienie moczowe. U prawie 80% chorych złogi powstają ze szczawianu lub fosforanu wapnia, rzadziej z kwasu moczowego, fosforanu magnezowo-amonowego. Obecność złogów powoduje dokuczliwe objawy kamicy nerkowej.

Kamienie nerkowe są częstym problemem — przynajmniej raz w życiu będzie na nie cierpiało około 10% mężczyzn i 5% kobiet. Najbardziej zagrożeni są mężczyźni wieku 40—50 lat, i kobiet w wieku 50—70 lat.

Kamica nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Fot. iStock/Kamica nerkowa

Przyczyny kamicy nerkowej

Najczęściej nie można stwierdzić konkretnej przyczyny tworzenia się kamieni moczowych. Wiadomo jednak, że do ich powstania predysponują pewne zależności. Należą do nich:

  • problemy z prawidłowym odpływaniem moczu z obu lub jednej nerki;
  • niedobór cytrynianu magnezu, który hamuje tworzenie się złogów w moczu;
  • nadmiar witaminy D lub preparatów wapnia, oraz witaminy C;
  • sprzyjające powstaniu kamicy nerkowej, m.in.: nadczynność przytarczyc, choroby jelita cienkiego lub jego operacje.

Kamica nerkowa — objawy

Kamica nerkowa daje objawy charakterystyczne. Co prawda, dopóki kamienie są małe, przez lata może nie dziać się nic niepokojącego, jednak wraz z ich wzrostem, pojawiają się problemy.

Typowe objawy, jakie daje kamica nerkowa to tępy ból pleców, o ile kamień znajduje się w nerce. Gdy złogi zaczynają się przemieszczać, ból staje się trudny do zniesienia. Wielu pacjentów określa go wręcz silniejszym niż bóle porodowe.

Kamica nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Fot. iStock/Atak kolki nerkowej

Kamica nerkowa — objawy ataku kolki nerkowej (przemieszczania się kamienia)

Kolka nerkowa wiąże się z nagłym i porażającym bólem, który powoduje przemieszczający się przez moczowód kamień, który wywołuje podrażnienie, oraz częściowe lub całkowite zatkanie. Ból jest ostry, może  na przemian nasilać się i nieco odpuszczać. W zależności od tego, gdzie znajduje się kamień, tam odczuwalny jest ból. Jeżeli kamień jest wysoko, ból promieniuje  na wysokości nerki, jeśli schodzi bliżej pęcherza, ból przenosi się do dołu brzucha i promieniuje do pachwiny stronie, na której znajduje się kamień.

Objawy kolki nerkowej to również:

  • mdłości lub wymioty;
  • czerwone zabarwienie moczu, które świadczy o obecności w nim krwi;
  • częste parcie na mocz;
  • pieczenie podczas oddawania moczu;
  • uczucie niecałkowitego opróżnienia pęcherza
  • ból promieniujący do czubka prącia (w przypadku mężczyzn).

Leczenie kamicy nerkowej

W przypadku pojawienia się objawów kolki nerkowej postępowanie zależy od kilku czynników.

Jeśli atak następuje po raz kolejny, wcześniej dolegliwości ustępowały w krótkim czasie (do paru dni), a pacjent nie cierpi na inne choroby, można leczyć kolkę samodzielnie, stosując dostępne bez recepty i zalecone już przez lekarza leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Konieczne jest także picie dużej ilości płynów, nawet 3—4 litrów. Po wydaleniu kamienia moczowego należy go zachować (jeśli jest taka możliwość), gdyż analiza jego składu może wskazać przyczynę kamicy nerkowej. Lekarz może przepisać leki zapobiegające powstawaniu kamieni.

Kolka nerkowa o dużym nasileniu wymaga nadzoru lekarza, który zleci silniejsze leki przeciwbólowe, rozkurczowe oraz badanie USG lub zdjęcie radiologiczne i badania laboratoryjne. Im większy kamień, tym silniejszy jest ból, a jego schodzenie trwa dłużej. W poważnych przypadkach konieczna bywa interwencja chirurgiczna. Najczęściej jednak jeśli jest taka konieczność, kamień moczowy za pomocą litotrypsji pozaustrojowej rozbija się na cząstki wielkości ziaren piasku, które łatwiej wydalić z moczem.

Z pomocy lekarskiej należy skorzystać, jeśli:

  • dolegliwości pojawiły się po raz pierwszy w życiu;
  • objawy kolki nerkowej występują u dzieci i kobiet w ciąży;
  • dolegliwości są inne lub bardziej nasilone niż w przeszłości oraz gdy nie ustępują w krótkim czasie;
  • do lekarza należy zgłosić się bez zwłoki w przypadku, gdy towarzyszą atakowi objawy takie jak: gorączka, czerwona barwa moczu,  zmniejszenie ilości oddawanego moczu, jakiekolwiek inne niepokojące dolegliwości.
Kamica nerkowa - przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Fot. iStock

Kamica nerkowa — dieta

Dieta jest konieczna, aby kamica nerkowa nie wracała. Bardzo ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Należy wypijać szklankę płynu tuż przed snem, jak również w nocy, po wybudzeniu się celem skorzystania z toalety.

Produkty, które należy ograniczyć:

  • mięso (także ryby w dużych ilościach), ponieważ wpływa ono na zakwaszanie moczu i tworzenie się kamieni moczowych;
  • spożycie soli, która zwiększa usuwanie wapnia przez nerki do moczu, co może wpływać na tworzenie się kamieni;
  • spożycie pokarmów bogatoszczawianowych, jeśli to szczawiany wykryto u pacjenta. W tym przypadku należy ograniczyć: czekoladę, kawę, herbatę, orzechy, rabarbar, szpinak, truskawki, buraki.

Bez zalecenia lekarza nie wolno przyjmować preparatów wapnia i witaminy D.

Czy kamica nerkowa może nawracać?

W przypadku kamicy nerkowej — choć chorobę można wyleczyć — nie ma na to jednej reguły. Statystyki mówią, że u połowy pacjentów kamienie nerkowe pojawiają się raz w życiu, natomiast u pozostałych, w ciągu 5–10 lat dochodzi do nawrotu kamicy nerkowej. Dlatego po usunięciu kamieni należy przestrzegać zaleceń lekarskich i stosować leki, które mogą uchronić przed tworzeniem się nowych złogów i ponownym atakiem kamicy. Aby kamica nerkowa nie wracała, dieta powinna być utrzymywana przez długi czas, nawet do końca życia.


źródło: www.mp.pl

Choroby Dieta Zdrowie

Orzeźwiające napoje na gorące dni – co pić gdy doskwiera upał?

Redakcja
Redakcja
15 lipca 2021
 

Gdy temperatura przekracza 30 stopni, a żar leje się z nieba nie wolno zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów. W upalne dni Twoim nieodłącznym towarzyszem powinna być butelka wody mineralnej, ale możesz też nawadniać się innymi orzeźwiającymi napojami, które pomogą Ci przetrwać gorące lato. Sprawdź nasze pomysły na owocowe koktajle, chłodzące lemoniady czy pobudzające mrożone kawy!

Wysokie temperatury zazwyczaj zmniejszają apetyt, ale powodują wzmożone pragnienie, którego nie można lekceważyć. Choć latem podstawę spożywanych płynów powinna stanowić woda, warto też urozmaicać swoje menu m.in.: lemoniadą lub mrożoną herbatą. Przedstawiamy pomysły na orzeźwiające napoje, po wypiciu których poczujesz przyjemne uczucie chłodu.

Mrożona herbata na upały

Mieszkańcy krajów arabskich z upałem radzą sobie pijąc gorącą herbatę, ale jeśli latem nie masz ochoty na ciepły napój możesz śmiało postawić na jego mrożoną wersję. Najprostszym sposobem będzie zaparzenie dużej ilości ulubionej herbaty i pozostawienie dzbanka z nią do ostudzenia. Gdy napój ostygnie pora na dodatki – orzeźwiający smak nadadzą mu cytrusy, świetnie smakować będą również truskawki lub pokrojone w duże plastry brzoskwinie. Jeśli masz pod ręką świeże zioła koniecznie dodaj je do napoju – klasycznym uzupełnieniem mrożonej herbaty jest mięta, ale smak napoju podkręcisz także kilkoma listkami bazylii, a nawet… gałązką rozmarynu! Nieodłącznym elementem mrożonej herbaty są kostki lodu, które możesz zastąpić mrożonymi owocami, dzięki czemu wzbogacisz smak napoju i unikniesz jego rozwodnienia.

Herbatę mrożoną możemy przyrządzić z każdego jej rodzaju, ale latem warto przygotować napój na bazie herbaty zielonej lub białej. Ich delikatny aromat nie przyćmi smaku owocowych czy ziołowych dodatków. Jeśli napój będzie za mało słodki można dodać do niego odrobinę miodu – najlepiej, gdy płyn będzie jeszcze lekko ciepły – wtedy miód ładnie się rozpuści i nie straci swoich wartości zdrowotnych. Zdarza się, że chęć na mrożoną herbatę przychodzi w momencie, gdy nie mamy czasu na jej parzenie, a następnie wystudzanie naparu. W takiej sytuacji możemy sięgnąć po gotowe owocowe mieszanki herbat przeznaczone do parzenia na zimno – mówi Luiza Wilczewska, dietetyk kliniczny współpracujący ze sklepem internetowym Bee.pl.

Różne oblicza kawy mrożonej

W upalne dni brakuje Ci energii, a kubek gorącej kawy nie brzmi zachęcająco? To znak, aby przygotować mrożoną wersję tego energetycznego napoju. Jeśli chcesz zmodyfikować klasyczny przepis na kawę z lodem i zimnym mlekiem, zastąp je roślinnym napojem kokosowym, który nada całości tropikalny posmak. Możesz też spienić mleko za pomocą spieniacza, a jeśli go nie masz – szczelnego słoika lub shakera, którym będziesz potrząsać aż do uzyskania mlecznej pianki. Innym pomysłem na kawę na zimno jest zamrożenie podwójnego espresso w pojemniczku do robienia lodu. Tak powstałe kawowe kostki lodu dodaj do mleka lub napoju roślinnego – np. owsianego lub migdałowego. Zamrożona kawa będzie powoli uwalniać swój aromat, a napój nabierać intensywności w trakcie picia. Ciekawą propozycją na mrożoną kawę jest też dalgona coffe, która zdobyła sławę na TikToku i podbiła serca internautów na całym świecie. Jej wykonanie jest banalnie proste – wystarczy, że zachowasz odpowiednie proporcje. Ilość kawy rozpuszczalnej powinna być taka sama jak ilość cukru i wrzątku – jeśli chcesz zrobić kawę z dwóch łyżeczek, dodaj tyle samo pozostałych składników. Następnie trzeba je ubić – możesz to zrobić mikserem lub spieniaczem, ale intensywne mieszanie łyżką też powinno zdać egzamin. Kawową piankę zalej zimnym mlekiem i dodaj kilka kostek lodu – niesamowite wrażenia smakowe gwarantowane!

Lemoniada nie tylko z cytrynami

Myśląc o napojach na lato nie sposób pominąć lemoniady – chyba każdy ma swój ulubiony przepis na ten orzeźwiający napój na bazie wody, cytryny i lodu. Nie oznacza to jednak, że lemoniada nie może być przyrządzona z nieco innych składników. Wersję podstawową urozmaicisz dodając do niej plastry ogórka, pokrojonego w kostkę ananasa czy maliny. Możesz też pójść o krok dalej i, po wcześniejszym usunięciu pestek, zblendować soczyste owoce jak gruszki lub arbuz, dolać do tak powstałego musu wodę i odstawić do schłodzenia. Co ciekawe, modyfikować można nie tylko dodatki do lemoniady, ale również zastąpić zwykłą wodę innym napojem. W roli jej zamiennika świetnie sprawdzi się sok z aloesu, brzozy lub woda kokosowa.

Zamieniając wodę innym napojem lub dodając go do lemoniady, wzbogacamy nie tylko jej smak, ale zyskuje ona też dodatkowe właściwości zdrowotne. Oczywiście mowa o takich napojach jak woda kokosowa lub napój z aloesu czy sok brzozy. Woda kokosowa to naturalny izotonik, dlatego świetnie nawodni organizm w trakcie upałów, jest też obfita w witaminy i minerały. 3 w gorące dni daje uczucie orzeźwienia, zawiera również niacynę, która działa pobudzająco. Woda brzozowa to natomiast źródło wielu składników odżywczych, a dzięki jej słodkiemu smakowi nie trzeba dodatkowo dosładzać lemoniady – komentuje Luiza Wilczewska, dietetyk współpracujący ze sklepem internetowym Bee.pl.

Koktajl, smoothie albo owocowy chłodnik

W wakacje warto wykorzystać bogactwo świeżych i dojrzałych owoców. Na ich podstawie przygotujesz pyszne koktajle i smoothie, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale zapewnią też uczucie sytości. W upalne dni ukojenie przyniesie melonowy shake, który przyrządzisz blendując melona z lodem, miętą, sokiem z limonki i wodą mineralną – najlepiej gazowaną. Inną, bardziej sycącą propozycją, jest jagodowo-bananowe smoothie z roślinnym napojem waniliowym. Jeśli chcesz, aby koktajl był bardziej gęsty zastąp mleko jogurtem, najlepiej typu greckiego. Dzięki bananom nie musisz się martwić, że Twoje smoothie będzie za kwaśne – występujący w nich naturalnie cukier zapewni optymalną słodycz napoju. W zależności od tego, jak podasz smoothie może być ono zarówno koktajlem jak i… chłodnikiem! Po prostu wybierz swoje ulubione sezonowe owoce dodaj do nich wodę, napój kokosowy lub jogurt naturalny i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelej do miseczek. Ważnym elementem tradycyjnych chłodników są dodatki, dlatego pamiętaj o dodaniu do swojej owocowej wersji listków mięty, kleksa ze śmietany, gałki lodów lub chrupiących orzechów.

Samodzielnie przygotowane napoje wspaniale zaspokoją pragnienie i urozmaicą codzienne menu. W upalne dni nie zawsze ma się siłę i ochotę na spędzanie czasu w kuchni, dlatego warto z wyprzedzeniem zaopatrzyć lodówkę w chłodzące napoje. Doskonale w tej roli sprawdzi się woda kokosowa w puszce, napój na bazie aloesu bez dodatku cukru czy kombucha.


Choroby Dieta Zdrowie

Prosecco – rodzaje, cena, kalorie. Jak pić prosecco?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 lipca 2021
Prosecco - rodzaje, cena, kalorie. Jak pić prosecco?
Fot. iStock

Prosecco to białe wino musujące, które cieszy się stale rosnącą popularnością. Jest chętnie wybierane ze względu na orzeźwiający smak i przystępną cenę. Te zalety sprawiają, że jest ono ciekawą alternatywą do innych popularnych win musujących. Czym jest i jak powstaje prosecco, ile wynosi cena za butelkę tego wina?

Prosecco — czym jest i jak powstaje?

Prosecco jest musującym winem produkowanym z najczęściej z białych winogron, uprawianych w określonych regionach północno- wschodnich Włoch.  Od 2009 roku prawnie chroniona jest nazwa Prosecco DOC, którą oznacza się jedynie wina powstające w dwóch regionach Włoch — Veneto i Friuli Venezia Giulia. Z kolei wino wytwarzane w prowincji Treviso określa się mianem DOGS. Oba oznaczenia świadczą o najwyższej jakości trunku. Charakteryzuje się ono delikatnym i świeżym smakiem z wyczuwalnymi akcentami kwiatowymi i owocowymi. Ma jasno-słomkowy kolor i wytwarza się je najczęściej ze szczepu winorośli prosecco, określanych również mianem Glera, celem rozróżnienia oznaczenia regionu uprawy od nazwy szczepu.

Prosecco - rodzaje, cena, kalorie. Jak pić prosecco?

Fot. iStock

O wiele rzadziej produkuje się różowe prosecco, w skład którego wchodzi minimum w 85% szczep winogron Glera, oraz w 15% czerwony szczep Raboso, wykorzystywany do produkcji win różowych 

Jak powstaje prosecco?

Najpierw ręcznie zbiera się winogrona, z których pozyskuje się moszcz. Do moszczu dodaje się drożdże, co powoduje rozpoczęcie procesu pierwotnej fermentacji, która trwa maksymalnie 8-10 dni. Następnie stosuje się metodę wtórnej fermentacji w hermetycznie zamkniętej kadzi ze stali nierdzewnej (metoda Charmata), która sprawia, że dwutlenek węgla nie mając innego ujścia, pozostaje naturalnie rozpuszczony w winie. O wiele rzadziej stosowana jest tradycyjna metoda fermentacji bezpośrednio w butelce.

Typy prosecco

Prosecco można nabyć w trzech wersjach nasycenia dwutlenkiem węgla:

  • spumanteczyli wino musujące (5-6 atmosfer ciśnienia), spotykane najczęściej;
  • frizzante — delikatnie musujące (2,5-3,5 atmosfer ciśnienia)
  • tranquillo — bez dwutlenku węgla, najmniej popularne.
Prosecco - rodzaje, cena, kalorie. Jak pić prosecco?

Fot. iStock 

W zależności od ilości cukru zawartego w produkcie końcowym wyróżnia się prosecco:

  • Brut Nature – czyli bardzo wytrawne, o zawartości cukru w granicach 0-3 g/L;
  • Brut – wino wytrawne, o zawartości cukru w granicach 0-12 g/L;
  • Extra Dry – lekko wytrawne, o zawartości cukru w granicach 12-17 g/L;
  • Dry –  półwytrawne, o zawartości cukru w granicach 17-32 g/L;
  • Demi-sec –  wino słodkie, o zawartości cukru w granicach 32-50 g/L.

Jak pić prosecco?

Ponieważ jest ono lekkim i wyjątkowo uniwersalnym winem, pasuje do różnych okoliczności. Może pełnić rolę aperitifu (przed posiłkiem), jak i na jego zakończenie (digestif). Uznaje się je za trunek, który przez lekki smak współgra z różnymi daniami z makaronem, drobiem czy owocami morza. Na jego bazie można przygotowywać różne drinki.

Prosecco powinno być serwowane w kieliszku wysokim i wąskim, na długiej nóżce, która chroni zawartość kieliszka przed ogrzaniem ciepłem rąk. Wino tego rodzaju podaje się dobrze schłodzone do temperatury mniej więcej 6 do 8º Celsjusza.

Prosecco - rodzaje, cena, kalorie. Jak pić prosecco?

Fot. iStock

Kalorie i wpływ na zdrowie 

Dobrą wiadomością jest to, że prosecco w 100 g zawiera tylko 75 kcal, co jednym z najmniej kalorycznych alkoholi. Mimo że alkohol szkodzi zdrowiu, to spożywanie umiarkowanych jego ilości może je chronić. Wino jest źródłem mikroelementów i pierwiastków pochodzących z soku winogron. Co prawda, najzdrowsze jest czerwone wino, bogate w resweratrol, ale także białe ma kilka zalet dla zdrowia. Polifenole pochodzące z winogron poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, obniżają ryzyko powstawania zakrzepów, zmniejszają ryzyko chorób serca i udarów. Przeciwutleniacze w białym winie poprawiają także wydajność płuc.

Cena prosecco

Ten rodzaj wina dostępny jest w przystępnej cenie. Jest zdecydowanie tańszy od dobrych szampanów. Cena za prosecco dobrej jakości waha się od 40 do 50 zł za butelkę, natomiast wino z najwyższej półki kosztuje więcej, od 70 do ponad 100 zł za butelkę.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl 

Zobacz także

Chcesz schudnąć na urlopie? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze wczasów odchudzających

Chcesz dobrze spać? Włącz do diety 7 produktów na dobry sen

Ciągle zmieniasz diety, a efektów brak? Jest jedna prosta rzecz, którą powinnaś wykonać