Go to content

Miód manuka – na czym polega jego lecznicze działanie?

miód manuka
Fot. iStock

Miód manuka to naturalny produkt pozyskiwany z pracy pszczół w dalekiej Nowej Zelandii. Jest to miód wyjątkowy, ponieważ zawiera niespotykany w innych miodach methyloglyoxal o silnych właściwościach antybakteryjnych. Miód manuka został doceniony dzięki zastosowaniu dla zdrowia, i mimo wysokiej ceny za słoik miodu, warto się mu bliżej przyjrzeć.

Czym jest miód manuka?

Miód manuka powstaje w wyniku zbierania nektaru z krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) przez pszczoły. Krzewy te naturalnie rosną w niezmienionych przez człowieka terenach Nowej Zelandii. Pszczoły zbierają z niego nektar wyłącznie przez kilka tygodni kwitnienia, z którego powstaje wyjątkowy miód. Jest on uważany za działający szczególnie prozdrowotnie, ze względu na wysoką zawartość związku o nazwie methyloglyoxal (MGO).

miód manuka

Fot. iStock

Za miód manuka uważany jest jednakowo czysty miód jednokwiatowy, zbierany wyłącznie lub głównie z Leptospermum scoparium. Miód wielokwiatowy powstaje na skutek zbierania nektaru z krzewu manuka, jaki i innych roślin. Więcej methyloglyoxalu, a przez to i więcej cennych właściwości na miód jednokwiatowy, który znacznie trudniej jest dostać. Miód ten charakteryzuje się ciemniejszym kolorem i wyrazistym smakiem, a także dla wielu osób dość specyficznym, a nawet nieprzyjemnym zapachem.

Miód manuka MGO i UMF — co oznaczają te skróty?

W sprzedaży dostępny jest miód oznaczony skrótami MGO lub UMF. Informacja o MGO oraz określona liczba (np. MGO 100+) jest skrótem nazwy metyloglioksalu, a liczba informuje ile tej substancji znajduje się w jednym kilogramie miodu. Skrót MGO 100+ oznacza, że znajdziemy 100 mg metyloglioksalu w 1 kilogramie miodu manuka.

Drugim, alteratywnym wskaźnikiem dotyczącym jakości miodu manuka, jest UMF (ang. Unique Manuka Factor). Jest to wskaźnik siły antybakteryjnego działania miodu, bez wskazania składnika odpowiedzialnego za jego właściwości lecznicze. Ta skala uznawana jest za  mniej dokładną, a co za tym idzie, wiarygodną, w porównaniu do skali MGO.

Wartości odżywcze miodu manuka

Miód manuka obfituje w cukier, przy czym posiada niewielką (mniej niż 0,5 g) ilość tłuszczu, błonnika i białka. W składzie miodu manuka znajdziemy witaminy z grupy B, potas, cynk, miedź. Poza antybakteryjnym metyloglioksalem zawiera on silnie działające antyoksydanty, takie jak: flawonoidy i kwasy fenolowe, oraz wiązki 1,2-dikarbonylowe, przyczyniające się do aktywności przeciwbakteryjnej bez obecności nadtlenków. W miodzie manuka naukowcy wyszczególnili ponad 2000 pojedynczych naturalnych związków, czyli 20 razy więcej niż w wielu tradycyjnych odmianach miodu.

Włączając miód manuka do diety można spożywać go do 2-3 łyżeczek dziennie, najlepiej na czczo. Można słodzić nim również herbatę i kawę, jednak należy pamiętać, że temperatura powyżej 40ºC niszczy jego cenne prozdrowotne właściwości.

miód manuka

Fot. iStock

Jakie właściwości ma miód manuka?

Lecznicze działanie miodu manuka stosowane jest m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, przewodu pokarmowego, służy jako wsparcie w leczeniu chorób wirusowych i nowotworowych. Ponieważ jest bogatym źródłem antyoksydantów, wykazuje skuteczność w redukcji wolnych rodników, co zapobiega procesom uszkadzania i przedwczesnego starzenia się komórek organizmu.

Miód manuka na rany

Miód manuka działa na rany silnie bakteriobójczo, m.in. ze względu na aktywność MGO (działa m.in. na  tym paciorkowce i gronkowce).  Charakteryzuje się przy tym kwaśnym pH w przedziale 3,2-4,5, co wspiera procesy gojenia się ran różnego pochodzenia. Miód ten można z powodzeniem stosować także na stany zapalne związane z trądzikiem, egzemą, łuszczycą, w leczeniu oparzeń, ran cukrzycowych i owrzodzeń żylnych.

Poprawia zdrowie jamy ustnej 

Miód manuka chroni przed rozwojem zapalenia dziąseł, dzięki ochronie przed odkładaniem się płytki bakteryjnej i tworzeniu kamienia nazębnego. Działanie to potwierdziło badanie przeprowadzone w grupie osób, którym podawano miód do żucia lub płynny miód. Odnotowano u nich wyraźne zmniejszenie średnich wyników płytki nazębnej i odsetka miejsc krwawienia.

Manuka na układ pokarmowy

Ponieważ soki trawienne nie obniżają skuteczności antybakteryjnego działania miodu manuka, stosuje się go jako wsparcie leczenia różnych schorzeń układu pokarmowego, np.: zgagi, refluksu czy bólu żołądka. Miód ten zwalcza również Helicobacter pylori, które powodują zapalenie żołądka.

Wzmacnia układ immunologiczny

Miód manuka stosuje się jako naturalne wsparcie funkcjonowania układu odpornościowego. Immunostymulujące działanie miodu składane jest na obecność kwasu galusowego i flawonoidów (galanginie oraz pinokembrynie). Potrzeba jednak dalszych badań, by w pełni potwierdzić to działanie.

miód manuka

Fot, iStock

Miód manuka dla dzieci, przeciwwskazania

Miód manuka może stać się wsparciem dla odporności również u dzieci, jednak nie można go podawać dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia. W miodzie mogą znajdować się pewne ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), która może wywołać botulizm (m.in.: nagłe wiotkie porażenie mięśni, niewydolność oddechowa). Starsze dzieci mają lepiej wykształconą odporność, więc są odporne na działanie Clostridium botulinum z miodu. Z kolei spożywanie tego rodzaju miodu w czasie ciąży i karmienia piersią jest bezpieczne.

Na miód powinny uważać osoby uczulone na miód oraz jad pszczół.

Miód manuka — cena

Cena za miód manuka jest wysoka i wpływają na nią nie tylko właściwości lecznicze miodu. Na cenę ma również wpływ fakt, że krzewy manuka porastają ograniczoną przestrzeń, kwitną tylko do 6 tygodni, a pojedyncze kwiaty są otwarte przez 5 dni. Są one w dodatku bardzo delikatne i szkodzą im nawet niewielkie zmiany opadów i wiatru. Jeśli pogoda utrudnia pszczołom zbiory, koszt wzrasta. Obecnie cena wynosi od ok. 150 do 350 zł za słoik 0,5 kg.


źródło:  dietetycy.org.pl , www.poradnikzdrowie.pl