Go to content

Kombucha (kombucza) – prozdrowotny napój, po który należy sięgać z głową. Co trzeba o nim wiedzieć?

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój
Fot. iStock

Kombucha, czy też kombucza, to zarównio określenie na rodzaj „grzybka” oraz napój musujący ze sfermentowanej posłodzonej herbaty. Brzmi dość oryginalnie, ale warto mu się przyjrzeć, ponieważ kombucha kryje w sobie nie tylko orzeźwiający smak, ale i wiele wartościowych substancji. Jakie właściwości ma kombucza, kto może po nią sięgnąć a kto nie powinien jej próbować?

Kombucha (kombucza) — grzybek i herbata

Herbata kombucha powstaje dzięki „grzybkowi” o tej samej nazwie. Grzybek herbaciany to zbiór żywych, symbiotycznych kultur bakterii i drożdży, które nadają mu mleczny kolor i galaretowatą konsystencję. W jego skład wchodzą głównie kultury bakterii kwasu octowego, drożdży, i w mniejszym stopniu bakterii kwasu mlekowego. Grzybek herbaciany, biorąc udział w fermentacji, nadaje powstającemu napojowi szczególne wartości, dzięki temu, że wytwarza wiele związków bioaktywnych. Kombuchę można kupić w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością.

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój

Fot. iStock/Kombucza

Jak powstaje napój kombucza?

Do jego wytworzenia potrzebna jest osłodzona herbata (ok. 5-10 % cukru) oraz wspomniany grzybek herbaciany. Do przygotowanej i przestudzonej, zazwyczaj czarnej herbaty, wkłada się grzybek i odstawia na ok. 7-14 dni w ciepłe miejsce, by rozwinęły się procesy fermentacyjne. Powstały napój jest słodkawo-kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej podawać go prosto z lodówki, mocno schłodzony.

Kombucha — przepis na domowy napój 

Składniki na kombuchę:

Kombuchę można przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Potrzebne będą:

  • grzybek kombucha,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 torebki herbaty — najlepiej czarnej,
  • 2 l wody filtrowanej,
  • 150 gramów cukru – najlepiej trzcinowego,
  • duży słoik,
  • gaza lub cienka ściereczka,
  • gumka recepturka.

Przygotowanie kombuchy

  1. Wodę zagotuj (2 litry) i z 3 torebek zaparz herbatę, posłódź ją.
  2. Gdy przestygnie do temperatury ok. 25-20 °C przelej herbatę do słoika i dodaj dwie łyżki octu jabłkowego. W słoiku umieść grzybek kombuchy. Na górze słoika połóż gazę i przyciśnij ją do słoika gumką recepturką. Słoik ustaw w ciepłym i ciemnym miejscu na 7-8 dni.
  3. Po tym czasie wyjmij grzybek ze słoika. Napój pij od chwili, gdy nie będą się już wydzielały bąble świadczące o trwającym jeszcze procesie fermentacji. Napój przelej przez sitko bądź filtr.

Kombuchę możesz przechowywać w lodówce, maksymalnie do 5 dni.

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój

Fot. iStock/Kombucza

Kombucza — właściwości

Fermentacja nadaje napojowi prozdrowotne zalety, które już dawno doceniono w krajach Dalekiego Wschodu. Kombucza zawiera bogactwo  wielu witamin (witamina C, witaminy z grupy B), minerałów (miedź, żelazo, mangan, potas, cynk), enzymów i kwasów organicznych. Zawiera antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się. Kombucza wpływa na poprawę koncentracji, reguluje ciśnienie krwi, łagodzi migreny. Zawartość kwasu octowego wpływa na niskie pH napoju i jego działanie przeciwbakteryjne.

Kombucza, dzięki procesowi fermentacyjnemu, nabiera cennych dla zdrowia  właściwości probiotycznych. Żywe kultury bakterii zasiedlające jelita wzmacniają odporność, ułatwiają przyswajanie mikroelementów w jelitach, uczestniczą w produkcji kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6. Wpływają na poprawę trawienia, zapobiegają zaparciom i wzdęcia. Uszczelniają również nabłonek jelit, wzmacniając barierę  dla  szkodliwych substancji, które z jelit mogą przedostawać się do krwi.

Inną zaletą kombuczy jest wpływ na hamowanie gromadzenia się tłuszczu w organizmie, dzięki obecności kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli. Według naukowców z Indii kombucha może wspierać leczenie wrzodów żołądka. Fermentowana herbata wpływa odtruwająco na organizm, ze względu na obecność kwasu glukuronowego, który wchłania substancje toksyczne i pomaga wydalać je z organizmu.

Osoby zdrowe mogą zacząć pić fermentowaną herbatę od niewielkich ilości (1-2 łyżki dziennie) i stopniowo zwiększać jej ilość.

Kombucza - właściwości, przeciwwskazania, przepis na napój

Fot. iStock/Kombucza

Kombucha (kombucza) — kto powinien na nią uważać?

Kombucha ma wiele zalet dla zdrowia, jednak nie każdy powinien ją pić. Trzeba wiedzieć, że kombucha zawiera również alkohol i kofeinę, więc nie powinny po nią sięgać kobiety w ciąży i dzieci. Nie jest również wskazana osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Nie poleca się spożywania szczególnie domowej kombuczy przez osoby cierpiące na obniżenie odporności (AIDS, nowotwory, podeszły wiek itp.). Wynika to z obawy o sterylność i bezpieczeństwo napoju. Podczas produkcji może dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami, których toksyny są szczególnie niebezpieczne dla osób z osłabionym układem odpornościowym. Nie powinny po nią sięgać osoby cierpiące na kandydozę (grzybicę).

Specjaliści przestrzegają także przed długotrwałym spożywaniem kombuchy. U różnych osób, które wypijały jej więcej niż ok. 118 ml, odnotowano skutki uboczne takie jak m.in.: nudności, wymioty. Niekiedy dochodziło do reakcji alergicznych, uszkodzenia wątroby, kwasicy mleczanowej.


źródło:  dietetycy.org.pl, www.poradnikzdrowie.pl