Go to content

Kiszona kapusta odchudza, chroni przed wrzodami i wzmacnia odporność. Jak samodzielnie ukisić kapustę?

Kiszona kapusta
Fot. iStock

Kiszona kapusta to tradycyjny polski dodatek, bez którego trudno wyobrazić sobie zimową kuchnię. Można ją nie tylko wykorzystać na wiele sposobów, ale przede wszystkim nie sposób nie docenić jej zdrowotnego potencjału. Jak działa na organizm kiszona kapusta i jak ją samodzielnie ją przygotować? Wypróbuj prosty sposób na kiszoną kapustę w słoikach oraz zasmażaną kiszoną kapustę na obiad.

Co kryje w sobie kiszona kapusta? 

Kiszona kapusta to kapusta biała, czerwona, a nawet pekińska, poddana procesowi fermentacji mlekowej. W jego trakcie dochodzi do zmiany cukrów obecnych w kapuście na kwas mlekowy, co wpływa nie tylko jej smak, ale także właściwości dla zdrowia.

Ukiszona kapusta i jej sok to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza dużo witaminy C i A, oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. Ponadto jest źródłem minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Bakterie kwasu mlekowego powstające w procesie fermentacji są  niezbędne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego i odpornościowego.

Kiszona kapusta — właściwości

Obecność wspomnianych wyżej bakterii kwasu mlekowego sprawia, że ukiszona kapusta jest cennym probiotykiem. Kiszona kapusta i jej sok wspierają pracę żołądka, naturalną mikroflorę jelit, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Sok z kapusty to tradycyjny i bardzo skuteczny sposób na złagodzenie dolegliwości związanych z nadużyciem alkoholu w trakcie rozrywkowej nocy.

Kiszona kapusta

Fot. iStock/Kiszona kapusta

Naturalne antyoksydanty

Kiszona kapusta to źródło witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i zwiększa wchłanianie żelaza z układu pokarmowego. Jest ona jednocześnie antyoksydantem, który poprawia stan skóry przez wpływ na produkcję kolagenu, opóźnia procesy starzenia się, chroni skórę przed skutkiem działania promieni UV. Dodatkowo obecność witaminy A i E, karotenoidów i polifenoli, ukiszona kapusta obniża ryzyko pojawienia się nowotworów.

Dla szczupłej sylwetki

Kapusta kiszona w 100 g zawiera jedynie od 16 do 19 kcal, a jej sok od 12 do 33 kcal. Dodatkowo błonnik z kiszonej kapusty zwiększa uczucie sytości po posiłku i hamuje napady wilczego apetytu. Błonnik pokarmowy oczyszcza również organizm z toksyn. Bakterie probiotyczne z kapusty przyspieszają pasaż jelitowy, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Regularne sięganie po kiszoną kapustę pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki i wspiera odchudzanie.

Przeciwko wrzodom żołądka

Kiszona kapusta ma działanie przeciwzapalne i chroni przed rozwinięciem się wrzodów żołądka. Obecny w składzie kapuście gefarnat, który stanowi składnik wielu leków przeciwrzodowych, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w ścianach żołądka, co wzmacnia jego ochronę przed sokami trawiennymi. Dodatkowo dobrze sobie radzi z walce ze zgagą.

Dla układu odpornościowego

Kiszona kapusta, podobnie jak inne kiszonki, wzmacnia odporność. Bakterie mlekowe z rodzaju Lactobacillus regulują pracę bakterii jelitowych, wzmacniając w jelitach barierę dla szkodliwych, w tym chorobotwórczych mikroorganizmów.

Kiszona kapusta

Fot. iStock

Domowa kiszona kapusta w słoikach — przepis

Domowa kiszona kapusta w słoikach jest prosta do przygotowania i nie wymaga wielkiego zachodu, choć trzeba dać jej czas, by wszystkie procesy fermentacyjne poszły jak należy. Do kiszenia wybierz kapusty świeże (białą lub czerwoną), nieuszkodzone, jędrne. Najlepsze są kapusty z uprawy własnej lub ekologicznej, gdzie nie stosuje się nawozów lub nawozi się z rozsądkiem. Zbyt duża ilość nawozu w kapuście jest powodem szybszego psucia się przetworów.

Aby ukisić  kapustę w słoiku, wykorzystaj słoje o pojemności jednego litra, ale mogą być także większe. Słoje najpierw umyj, a następnie wyparz, by usunąć szkodliwe drobnoustroje, które spowodują psucie się kapusty. Kapustę możesz kisić cały rok, by korzystać z jej dobrodziejstwa.

Kapusta kiszona w słoikach — przepis:

  • 5 kg kapusty białej
  • 0,5 kg marchewki
  • 10 dag soli kamiennej
  • 2 łyżki kminku

Przygotowanie:

  1. Słoiki wyparz. Kapustę  poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa włóż do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj i zostaw w cieple na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok.
  2. Gdy pojawi się sok, dodaj kminek, wymieszaj wszystko i kapustę wraz z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Ubij kapustę za pomocą drewnianą łyżki, zakręć słoiki i zostaw je w ciepłym miejscu przez tydzień.
  3. Po tygodniu słoiki otwórz i przebij kapustę za pomocą patyczka do szaszłyków, aby uciekł z niej gaz. Słoiki raz jeszcze zakręć mocno i wynieś do piwnicy.

Zasmażana kiszona kapusta — przepis  

Zasmażana kiszona kapusta to świetny dodatek do obiadu z ziemniakami i mięsem. Przygotowanie jej nie sprawi problemu, za to smak urozmaici posiłek.

Kiszona kapusta

Fot. iStock/Zasmażana kiszona kapusta

Zasmażana ukiszona kapusta — przepis  

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Zasmażka:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła

Ukiszoną kapustę odciśnij z soku i posiekaj. Włóż ją do garnka, zalej niewielką ilością wody, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Przygotuj zasmażkę — cebulę drobno posiekaj, zeszklij ją na maśle, dodaj do niej mąkę i wymieszaj z odrobiną wody z gotowanej kapusty. Zasmażkę wlej do garnka i wymieszaj z kapustą. Podawaj gorące.

Kiszona kapusta zasmażana doskonale smakuje także z boczkiem, rodzynkami lub grzybami.


źródło:  dietetycy.org.pl, www.poradnikzdrowie.pl,  www.przyslijprzepis.pl