Go to content

Grzyby marynowane – 5 przepisów na pyszne przetwory na zimę

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry
Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane są znakomitą przekąską na stół biesiadny, nadają się także jako dodatek do obiadu czy kanapek, oraz składnik sosu tatarskiego. Ich przygotowanie nie jest trudne, w dodatku można przygotować grzyby na różne sposoby, różniące się od siebie smakiem. Warto wypróbować przepis na grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili lub pieczarki z curry.

Grzyby marynowane cieszą się niemałym powodzeniem, a przepisy na marynaty często przechowywane są i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jeśli jednak ktoś nie ma skąd czerpać rodzinnych inspiracji, w internecie nie brakuje ciekawych przepisów na smaczne grzyby marynowane na słodko lub ostro.

Sięgając po przepis najpierw należy przyjrzeć się kupionym lub zebranym grzybom. Oczywiście nie zbieramy ani nie przyjmujemy grzybów nieznanych lub podejrzanych, które łatwo pomylić z trującymi osobnikami. Powinny być one jak najświeższe, przeniesione w wiklinowym koszu, nigdy w foliowej reklamówce, gdzie będą się zaparzać. Najlepiej od razu świeże grzyby oczyścić, odrzucić robaczywe fragmenty i dopiero z odpowiednio przebranymi i posegregowanymi okazami, można wziąć się za przygotowywanie słoiczków na zimę.

Grzyby marynowane — na słodko z miodem

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — na słodko z miodem. Składniki:

  • grzyby ulubione

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soli
  • 6 lisków laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść, opłucz (ale nie mocz) pod bieżącą zimną wodą.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 20 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków, zalej gorącą zalewą.
  6. Słoiki zakręć szczelnie, wstaw do garnka z gorącą wodą, zagotuj i pasteryzuj przez 10 minut.

Grzyby marynowane — przepis babci

Wg tego przepisu można przygotować prawdziwki, podgrzybki i inne leśne grzyby.

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — przepis babci. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby marynowane z papryką — przepis

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane z papryką. Składniki: 

  • 4 kg podgrzybków
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg papryki żółtej

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela anielskiego
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, gotuj ok. 45 minut w osolonej wodzie, zdejmując w międzyczasie pojawiające się „szumowiny”.
  2. Zagotuj zalewę i gdy zacznie wrzeć, wyjmij z niej przyprawy.
  3. Paprykę pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującej się zalewy. Zagotuj na wolnym ogniu razem ok. 7 minut, następnie wrzuć grzyby i gotuj kolejne 5 minut.
  4. Gorące grzyby  z zalewą przełóż do słoików, zakręć. Odwrócić do góry dnem, ułóż na ściereczce i okryj małym ręcznikiem lub grubszą ściereczką, aż do wystygnięcia.

Grzyby marynowane na ostro z papryką chili — przepis

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane na ostro z papryką chili. Składniki: 

  • 1 kg grzybów leśnych
  • suszone papryczki chilli — wg uznania i ich wielkości, warto policzyć 1 papryczkę na 2 małe słoiczki.
  • gorczyca

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskie

Przygotowanie:  

  1. Grzyby delikatnie oczyścić gąbeczką, opłucz pod bieżącą zimną wodą.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie grzyby i gotuj ok. 10 min.
  3. Składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj. Papryczki chili suszone pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Słoiczki umyj, wyparz i osusz. Na ich dno wsyp ok. 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka kawałków (3-4, wg uznania) suszonych papryczek. Włóż grzyby, zalej zalewą i dobrze zakręć. Odwrócić do góry dnem, ułóż na ściereczce i okryj małym ręcznikiem lub grubszą ściereczką, aż do wystygnięcia.

Grzyby marynowane — pieczarki z curry. Przepis 

Fot. iStock/pieczarki marynowane

Grzyby marynowane — pieczarki z curry. Składniki:

  • 600 g niedużych pieczarek

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżeczki curry
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pieczarki delikatnie oczyścić gąbeczką, opłucz pod bieżącą wodą, cebulę pokrój w piórka.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut. Następnie dorzuć do zalewy pieczarki — gotuj jeszcze 15 min.
  3. Pieczarki wystudź wraz z zalewą, przełóż do słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj ok. 5 – 7 min. Trwałość tak przygotowanych pieczarek wynosi do 9 miesięcy, o ile są przechowywane w chłodnym miejscu (lodówka bądź piwnica).

źródło:  www.przyslijprzepis.pl