Go to content

Zamień kubek zwykłej kawy na kawę zbożową. Twój organizm ci za to podziękuje

Fot. iStock

Kawa zbożowa to bezkofeinowa alternatywa dla kawy, i choć pewnie zadeklarowani kawosze nie będą zachwyceni propozycją zamiany napojów, to jednak warto wziąć pod uwagę i taką możliwość. Kawa zbożowa to doskonałe źródło błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Wprowadzenie jej do diety pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.

Skąd się wzięła popularność zbożówki?

Kawa zbożowa powstała pod koniec XVIII wieku w Holandii. Wytwarzano ją pierwotnie z nasion cykorii, traktując jako substytut prawdziwej czarnej kawy. Z czasem zyskała na popularności i parzona była w różnych zakątkach Europy, także w Polsce. Skład kawy ulegał modyfikacji, a dziś wytwarza się ją z prażonych ziaren zbóż, często z dodatkiem prażonej cykorii oraz aromatycznymi przyprawami.

Kawa zbożowa podbijała serca kolejnych kawoszy ze względu na jej smak i wygląd przypominający parzoną kawę. Szczególnie zyskiwała ona na popularności w czasach kryzysu, np. podczas wojny lub tuż po wojnie, gdy o ziarnach prawdziwej kawy można było jedynie głośno pomarzyć. Z upływem lat, gdy kawa stała się powszechnie dostępna, popularność zbożówki spadła i pijały ją głównie dzieci w przedszkolach oraz kobiety ciężarne, które zmuszone były ograniczyć kofeinę ze względu na zdrowie dziecka.

Dziś kawa zbożowa ponownie wraca do łask i bardzo dobrze, ponieważ kryje ona w sobie wiele wartościowych dla zdrowia substancji. Warto zacząć zmiany, zamieniając jedną prawdziwą kawę dziennie na zbożową. Być może będzie to dobry początek do zmian, które doskonale wpłyną na organizm.

Fot. iStock 

Z czego powstaje kawa zbożowa?

Kawa zbożowa wytwarzana jest z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, orkiszu lub pszenicy. Ale jej smak wzbogaca się o inne dodatki, które dodają jej smaku i aromatu, a także właściwości dla zdrowia. Na rynku dostępne są kawy zbożowe z domieszką cykorii, korzenia mniszka lekarskiego, żołędzi, buraka cukrowego, karmelu, czy też przypraw takich jak wanilia. Wariacji na temat kawy zbożowej jest wiele, dzięki czemu nawet niezdecydowani mają szansę znaleźć coś dobrego dla siebie. Podobnie jak napar z prawdziwej kawy, można ją pić na gorąco, jak i mrożoną.

Do zalet kawy zbożowej należy to, że nie zawiera kofeiny, której pijemy na co dzień zbyt dużo. Nie powinna ona również zawierać  konserwantów ani barwników, co czyni ją jeszcze zdrowszą.

Co zawiera kawa zbożowa?

Kawa zbożowa jest źródłem mikroelementów takich jak: magnez, cynk, potas, fosfor, selen. Nie brakuje w niej witamin z grupy B i antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Antyoksydanty hamują procesy przedwczesnego starzenia się organizmu.

Kawa zbożowa, bez dodatku mleka i cukru, w 100 g dostarcza jedynie około 4 kcal. Nieco inaczej rzecz ma się z jej indeksem glikemicznym. Jest dość wysoki (około 60), przez co zbożówka nie jest wyborem polecanych osobom z cukrzycą i insulinoopornością.

Fot. iStock 

Kawa zbożowa — właściwości 

Co prawda zbożówka ma wysoki indeks glikemiczny, to jednak zawartość błonnika sprawia, że poprawia trawienie i hamuje uczucie głodu. Kawę zbożową, ponieważ nie zawiera kofeiny, poleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie, oraz czującym się źle po większej ilości zwykłej kawy. Bez problemu można ją wypić nawet przed snem, gdyż nie pobudzi. Z tego powodu można ją podawać także dzieciom.

Ponieważ zbożówka jest dobrym źródłem węglowodanów, korzystnie wpływa na pracę mózgu. To działanie warto docenić przy dużej ilości nauki lub przy pracy umysłowej. W przeciwieństwie do klasycznej kawy nie przyczynia się ona do wypłukiwania wapnia i magnezu z organizmu. Wystarczy wspomnieć, że wapń jest konieczny dla mocnych zębów i kości także w dorosłym wieku, ponadto ważny jest dla prawidłowego kurczenia się mięśni. Natomiast magnez chroni serce, podnosi odporność na stres, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.

Kawa zbożowa z dodatkiem cykorii jest dobrym źródłem inuliny, czyli prebiotyku umożliwiającego rozwój  tzw. dobrych bakterii w jelitach. To działanie jest bardzo ważne, ponieważ bakterie probiotyczne wzmacniają odporność, ułatwiają przyswajanie mikroelementów z pokarmów, biorą udział w wytwarzaniu kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6. Probiotyki odpowiadają za prawidłowy proces trawienia, dzięki czemu pozwalają uniknąć problemu z zaparciami. Probiotyki są pomocne w łagodzeniu skutków nietolerancji laktozy i obniżają ryzyko pojawienia się alergii.

Fot. iStock

Warto przy właściwościach kawy zbożowej wspomnieć, że jest ona źródłem glutenu, przez co nie mogą po nią sięgać osoby mające nietolerancję glutenu oraz cierpiące na celiakię.

Kawa zbożowa w ciąży 

Kawa zbożowa jest polecana w ciąży ze względu na podkreślany powyżej brak kofeiny oraz wartości odżywcze. Dzięki temu przyszła mama zadba o własne samopoczucie jeśli lubi pić kawę, bez narażania malucha na pobudzające działanie kofeiny.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl