Dieta Przepisy Zdrowie

Kasza pęczak – zdrowa i smaczna kasza, z której można wyczarować nawet kotlety. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 czerwca 2020
Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy
Fot. iStock – Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy
 

Kasza pęczak to popularny rodzaj kaszy jęczmiennej. Bardzo często gości na naszych stołach i nie można się temu dziwić, ponieważ kasza pęczak jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, warto po nią sięgać jak najczęściej, w różnych, smacznych przepisach.

Kasza pęczak – z czego powstaje?

Kasza pęczak powstaje z jęczmienia, więc zawiera gluten. Wyróżniamy kilka rodzajów kaszy jęczmiennej, ze względu na obróbkę:

  • kasza pęczak – wytwarza się ją z jęczmienia pozbawionego łusek. Stanowi ona całe, niełamane ziarno, więc jest najmniej przetworzona i najbardziej zdrowa z kasz jęczmiennych. Zawiera najwięcej błonnika i białka;
  • kasza łamana – to łamane ziarno jęczmienia oczyszczone i obłuszczone, ale niewypolerowane. Ten rodzaj kaszy również jest bogaty w składniki odżywcze;
  • kasza perłowa – czyli kasza produkowana z całego ziarna jęczmienia pozbawionego łusek, wypolerowana. Można kupić także kaszę perłową pod postacią prażoną, o bardziej intensywnym smaku.
Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock/ kasza pęczak

Kasza pęczak – składniki odżywcze, witaminy, kcal

Nieoczyszczona kasza pęczak zawiera sporo białka, tłuszczu i węglowodanów, oraz ponad 17 g błonnika. Dostarcza do organizmu witaminy z grupy B (B1 B2 B6), a także minerały takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, cynk, mangan, oraz miedź. Znajdują się tu także witaminy A i E oraz K.

Pęczak dostarcza wielu wartościowych składników dla organizmu. To także bardzo dobre źródło energii, choć dość kaloryczne – w 100 g kasza pęczak zawiera około 350 kalorii. Kaloriami z pęczaku nie należy się zbyt mocno przejmować, ponieważ nie zjadamy na raz dużych jego ilości. Poza tym to cenny dla zdrowia produkt, jedynie ze względu na obecność glutenu niewskazany osobom cierpiącym na celiakię. Indeks glikemiczny pęczaku jest najniższy wśród kasz i wynosi 25. Ten rodzaj kaszy polecany jest w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, ponieważ powoduje ona bezpieczny, łagodny wzrost glikemii.

Kasza pęczak – właściwości dla zdrowia

Kasza pęczak, szczególnie nieoczyszczona, jak najmniej przetworzona, jest wartościowym źródłem energii i składników odżywczych dla organizmu. Korzystnie wpływa na zdrowie, więc warto po nią sięgać jak najczęściej.

Wspiera układ pokarmowy

Kasza pęczak bywa nieoceniona w przypadku zaparć. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika reguluje rytm wypróżnień i przyspiesza metabolizm, daje też na długo uczucie sytości, przez co niweluje potrzebę podjadania między posiłkami.

pęczak

Fot. iStock/pęczak

Oczyszcza organizm z toksyn

Pęczak przez przyspieszenie przepływu składników przez układ pokarmowy zapobiega zaleganiu w szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Błonnik wspiera rozwój dobrej mikroflory bakteryjnej, poprawiając tym samym odporność.

Obniża poziom złego cholesterolu we krwi

Błonnik, którego wiele w pęczaku, a dokładniej jego rozpuszczalna frakcja beta-glukan, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Beta-glukan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, szczególnie z profilaktyce raka jelita grubego.

Koi nerwy

Duża zawartość magnezu oraz witamin z grupy B wspiera układ nerwowy. Substancje te wyostrzają koncentrację i poprawiają procesy uczenia się, koją zszargane nerwy. Osoby narażone na długotrwały i silny stres powinny wprowadzić kaszę pęczak do swojego codziennego menu.

Wspiera układ krwionośny

Ze względu na obecność witaminy K, pęczak wzmacnia naczynia krwionośne, a wspomniany wcześniej błonnik chroni je przed działaniem złego cholesterolu.

Kasza pęczak – gotowanie

Aby ugotować kaszę pęczak w najprostszy sposób, wystarczy do trzech szklanek osolonego wrzątku wsypać szklankę kaszy. Kaszę warto przed tym przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy gotować na wolnym ogniu około 20 minut, a po upływie tego czasu kaszę zestawia się z ognia i zostawia w garnku pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. To cały sekret, jak powinno wyglądać gotowanie, by kasza pęczak miała idealną konsystencję. Tak ugotowaną kaszę można spożywać na różne sposoby. Doskonale smakuje ze sztuką mięsa i sosem, dobrze komponuje się z surówkami i jajkiem sadzonym. Pasuje jako wkładka do zup, zamiast ziemniaków, a nawet jako podstawa wegetariańskich kotletów.

Kasza pęczak z pieczarkami – przepis

Przepis na danie takie jak kasza pęczak z pieczarkami, cieszy się dużą popularnością. To znakomity pomysł na zdrowy i sycący obiad.

Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock/pęczak z pei czarkami

Kasza pęczak z pieczarkami – składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 500 g pieczarek
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • duża cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kasza pęczak z pieczarkami – przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Na patelnię z cebulą dołóż wypłukany pod bieżącą wodą pęczak, przesmaż chwilę razem. Dolej do kaszy gorący bulion. Gotuj tak długo, aż kasza wchłonie bulion.
  3. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki (nie musisz ich obierać). Na osobnej patelni rozgrzej masło i uduś na nim pieczarki z odrobiną soli i pieprzu, aż zmiękną.
  4.  Do gotowej kaszy przełóż pieczarki, dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem tak jak lubisz. Całość wymieszaj przed podaniem.

Kasza pęczak – przepis na kotlety

Kotlety z kaszy pęczak to zdrowa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. ich wykonanie wcale nie jest trudne i czasochłonne. Takie rozwiązanie zdecydowanie polubią wegetarianie i osoby na diecie odchudzającej.

Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock/kotlety z pęczaku

Kasza pęczak – przepis na kotlety:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zostaw do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw je solą i pieprzem. Chwilę przesmaż razem, następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  3. Chłodną kaszę włóż do miski, dodać podsmażone składniki, natkę pietruszki i koperek, wbij jajka oraz dosyp bułkę tartą. Dopraw do smaku. Składniki dobrze wymieszaj ze sobą.
  4. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.

Serwuj kotleciki na gorąco, w towarzystwie sosu pieczarkowego i zdrowej surówki z kapusty.


źródło:  dietetycy.org.pl , bonavita.pl , www.przyslijprzepis.pl 

Dieta Przepisy Zdrowie

Kasza bulgur z warzywami

Redakcja
Redakcja
3 czerwca 2020
Kasza bulgur z warzywami
Fot. iStock
 

Kasza bulgur jest pyszna i  można ją wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Możliwości są duże, przepisów nie brakuje, dlatego coraz częściej i chętniej zastępujemy nią biały ryż czy makaron. Wybierając kaszę do konkretnego dania warto wiedzieć, że bulgur gruboziarnisty znakomicie się sprawdzi jako danie z patelni, natomiast kasza bulgur średnio- i drobnoziarnista będą doskonałe do różnych farszów, zup, a także jako podstawa słodkiego i zdrowego śniadania lub deseru. Kasza bulgur z warzywami to danie niemal doskonałe.

Kasza bulgur właściwości i składniki odżywcze ( 🌾 kasza z glutenem)

Kasza bulgur zawiera gluten, więc osoby chore na celiakię nie mogą jej spożywać. Jeśli jednak nie musisz go eliminować ze swojej diety, warto te kaszę zaprosić do swojego menu. Jest wyborna, łatwa w przygotowania i świetnie komponuje się w sałatkach. Jest zdrowo i sycąco. Mogą

Jest bardzo pożywna i zdrowa, ma lekko orzechowy posmak i jest nieodłącznym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Wytwarza się ją z pszenicy durum (semoliny), z ziaren nieoczyszczonych. Zawiera sporo białka, błonnika, węglowodanów i tłuszczów. Zawiera również  antyoksydanty.

Kasza bulgur zawiera witaminy  i minerały takie, jak:

  • witamina A,
  • witamin z grupy B (witamina B1, B2 , B3,  B6, B9),
  • witamina E
  • witamina K
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk ,
  • potas,
  • sód,
  • wapń
  • i żelazo.

Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 42, a więc jest to produkt bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.

Kasza bulgur z warzywami – przepis

Kasza doskonale pokonuje się z wyrazistymi w smaku warzywami. Takie połączenie jest nie tylko sycące, ale i bardzo zdrowe.

Kasza bulgur z warzywami

Fot. iStock/bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami – składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę bulgur na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Gdy kasza będzie stała na ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż je razem.
  3. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię , dopraw solą i pieprzem, podduś. Dodaj pomidory, duś jeszcze chwilę razem.
  4. Gdy warzywa zmiękną, dodaj kaszę bulgur, przesmaż wszystko jeszcze chwilę, by smaki się połączyły.
  5. Posyp danie poszatkowaną natką pietruszki.

FB/ohmepl


Dieta Przepisy Zdrowie

Kasza manna – lekkostrawna, smaczna i wcale nie bezwartościowa. Jak przygotować ją, by była zdrowsza?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 czerwca 2020
Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal
Fot. iStock/kasza manna

Kasza manna, zwana również grysikiem, to delikatna w smaku i lekkostrawna kaszka, którą chętnie zajadają dzieci. Choć jest uboższa w witaminy od jej grubszych „kuzynek”, wcale nie jest bezwartościowa, o co się ją niesłusznie posądza. Jakie właściwości ma kasza manna i jak ją przygotować na mleku lub wodzie z dodatkami?

Klasyczna kasza manna jest produktem zawierającym przede wszystkim bielmo mączne, bez łusek i wartościowych otrąb. To pokarm zawierający gluten, powstający z drobnego przemiału pszenicy, choć można kupić ją także w wersji razowej i orkiszowej. Tradycyjna manna to sypka i delikatna w smaku kasza, którą można kupić także w wersji błyskawicznej, preparowanej. Preparowana kasza gotuje się szybciej, ponieważ została wcześniej poddana obróbce termicznej. Trzeba jednak pamiętać, że podczas tego procesu „uciekły” w pewnym stopniu witaminy i minerały.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/manna

Kasza manna – właściwości odżywcze, kcal

Kasza manna wbrew obiegowej opinii nie jest bezwartościowym zapychaczem dla dzieci. Grysik dostarcza przede wszystkim węglowodany (75 g na 100 g produktu), białko i tłuszcze. To prawda, że drobny przemiał ziaren i brak w nich otrąb pozbawia mannę wielu cennych substancji, ale nadal pewne ilości w niej pozostają. Kasza ta dostarcza do organizmu pewne ilości m.in.: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę E, witaminę PP (niacynę) oraz minerały takie jak: cynk, żelazo, mangan, krzem, potas czy jod. Zawiera także niewielkie ilości błonnika (2,5 g na 100 g kaszy) i flawonoidów.

Niestety jest produktem dość wysokokalorycznym – kasza manna w 100 g zawiera ok. 360 kcal. Pocieszające może być jednak to, że grysik dostarcza dużo skrobi, która szybko daje sytość, więc zjadamy na raz raczej rozsądne jej ilości. Jej indeks glikemiczny jest wysoki, wynosi 60, co sprawia, że cukrzycy nie powinni po nią sięgać. Kasza manna powinna zostać skreślona z diety osób chorujących na celiakię, ze względu na zawartość glutenu.

Na jej plus można zaliczyć fakt, że jest lekkostrawna, a przez to dobrze tolerowana przez dzieci, jak też osoby cierpiące na problemy ze strony układu pokarmowego. Grysik dobrze wpływa na jego pracę, osłania żołądek i nie obciąża układu trawiennego.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/manna na mleku

Kasza manna – jak gotować na wodzie i na mleku?

Kasza manna jest popularnym produktem, ponieważ jej przygotowanie jest szybkie i proste, a delikatny, słodkawy smak jest bardzo lubiany. Grysik ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niego przygotować śniadania i desery, nadaje się do zagęszczenia zup i sosów, sprawdza się jako zamiennik bułki tartej w kotletach mielonych czy panierka na schabowym. Można z jego udziałem piec ciasta, przyszykować kleik czy kluski. Niezmiennie najpopularniejsza wersja kaszy manny to przygotowanie na słodko, na mleku lub wodzie, polana gęstym sokiem owocowym lub podana ze świeżymi owocami.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/manna

Kasza manna na mleku i wodzie – przygotowanie

Składniki:

  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru (może być trzcinowy lub waniliowy)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kasza manna na mleku lub wodzie ma ten sam schemat przygotowania.

Mleko lub wodę zagotuj, wsyp kaszę i cukier. Gotuj całość kilka chwil ciągle mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy kasza napęcznieje i osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij ją z ognia. Przełóż masę do miseczki, polej ulubionym sokiem owocowym lub połóż na wierzch miękkie owoce. W trakcie gotowania możesz dorzucić np. rodzynki, które wzbogacą kaszę. Dodatek suszonych lub świeżych owoców podniesie wartość odżywczą posiłku.

Kasza manna na gęsto – przepis

Grysik może być również serwowany w wersji na gęsto. Miłośnicy tej wersji podkreślają, że kasza powinna być na tyle zwarta, by łyżka się w niej nie zapadała. Wystarczy po prostu zwiększyć ilość kaszy i efekt gwarantowany. Tak gęsty deser można wyjąc z miseczki i wyłożyć na talerz, by przypominała włoski deser panna cotta.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/ manna na gęsto

Kasza manna na gęsto – składniki

  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Gęsto przygotowuje się w ten sam sposób (opisany powyżej), jak standardowa manna, o bardziej płynnej konsystencji. Tutaj także dodatek suszonych lub świeżych owoców lub polanie całości sokiem owocowym, podniesie smak i wartości odżywcze kaszy.


źródło: bonavita.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Zobacz także

Przepis na chleb - na zakwasie i na drożdżach

Przepis na chleb – na zakwasie i na drożdżach. Pyszne i zdrowe domowe pieczywo

Ocet jabłkowy zastosowanie

Ocet jabłkowy nie tylko do kuchni. Czyli 9 nietypowych zastosowań

Wsparcie w walce z rakiem