Go to content

Domowy syrop z buraka na odporność, kaszel i chrypkę. Trzy przepisy, które warto wypróbować

Domowy syrop z buraka
Fot. iStock

Domowy syrop na kaszel z buraka i miodu to naturalny lek, znany dobrze z apteczki babci. Można go przygotować w prosty sposób i z reguły jego smak jest uważany za o wiele przyjemniejszy, niż w przypadku syropu z czosnku czy cebuli. Warto znać przepis na domowy syrop z buraka z cukrem lub miodem, który pomoże rozprawić się z męczącym kaszlem oraz przyspieszy powrót do zdrowia.

Syrop z buraka w dwóch wersjach  

Siła działania syropu przyrządzanego z buraków opiera się oczywiście na naturalnych składnikach wspierających proces leczenia i regeneracji sił. Burak, mimo że nie jest kojarzony powszechnie z działaniem na kaszel, dobrze sobie z nim radzi. Można przygotować syrop z buraka i cukru, lub wzmocnić jego działanie, dodając miód. Miód jest znanym od tysiącleci środkiem leczniczym i również wzmacniającym, stąd pojawia się jako dodatkowy element przyrządzanych w domu syropów.

Buraki na suchy kaszel i chrypkę

Buraki to skarbnica cennych dla zdrowia substancji. Stanowią wartościowe źródło witamin z grupy B, witaminy A, K oraz E, oraz witaminy C. Witamina C wspiera pracę układu odpornościowego, ponieważ uszczelnia naczynia krwionośne, które stają mniej przepuszczalne dla szkodliwych drobnoustrojów. Buraki to także źródło minerałów takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor. Dostarczają błonnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto są źródłem betainy, która działa bakteriostatycznie, zwalcza stany zapalne i reguluje pracę układu odpornościowego. Zawierają cenne antyoksydanty (m.in. flawonoidy) wspierające pracę układu odpornościowego, oraz chroniące przed przedwczesnym starzeniem się i uszkodzeniem komórek, co jest ważne w profilaktyce nowotworów. Ponieważ buraki powlekają suche i podrażnione błony śluzowe gardła, łagodzą dokuczliwy kaszel oraz chrypkę. Dzięki bogatemu składowi przyspieszają proces powrotu do sił po chorobie.

buraczki

Fot. iStock

Miód — naturalny antybiotyk 

Miód jest naturalnym antybiotykiem, który nie tylko wzmacnia organizm i chroni przed infekcją, ale pozwala szybciej wrócić do pełni sił po przebyciu choroby. Jego działanie wynika z obecności nadtlenku wodoru, który posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Poza tym miód wzmacnia ze względu na zawartość  witamin z grupy B oraz składników mineralnych takie jakm.in.: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan. W składzie miodu znajdziemy także kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, enzymy (białka), oraz wzmacniające układ odpornościowy i chroniące przed wolnymi rodnikami flawonoidy i karotenoidy, które są skutecznymi antyoksydantami. Do walki z kaszlem polecany jest szczególnie miód lipowy, spadziowy i gryczany.

Syrop z buraka na kaszel — prosty przepis

Domowy syrop z buraka

Fot. iStock/Domowy syrop z buraka

Ponieważ jest to domowy środek, na który gospodynie miały różne metody, istnieje kilka wersji przepisu, do wykorzystania z cukrem, lub miodem.

Według najprostszego domowego przepisu na syrop z buraka potrzebujesz buraka i cukru. Duże warzywo wydrąż (średnica wgłębienia ok. 2 cm), ale tak, by go nie przebić, posyp cukrem i zostaw na kilka godzin. Gdy burak puści sok, zgarniaj go łyżeczką i poczekaj, aż zbierze się kolejna porcja. Możesz nastawić w ten sposób kilka buraków naraz.

Cukier możesz zastąpić zdrowszym miodem.

Syrop z buraka i miodu — przepisy

Syrop z buraka i miodu to kolejna wersja podstawowego przepisu na lek z domowej apteczki. Aby go przygotować, potrzebujesz soku z buraka i miodu w proporcji pół na pół.

Domowy syrop z buraka

Fot. iStock

Przepis na syrop z buraka i miodu

Wyciśnij sok z jednego dużego lub dwóch mniejszych buraków, zmieszaj go z miodem i nieco podgrzej w kąpieli wodnej, aby miód połączył się dobrze z sokiem. Pamiętaj jednak, że temperatura kąpieli wodnej nie powinna przekraczać 40ºC, aby sok z buraków i miód nie straciły swoich cennych właściwości. Syrop z buraka i miodu przestudź, przelej do czystej buteleczki lub słoiczka i przechowuj w lodówce maksymalnie kilka dni. Nie warto robić od razu zapasu syropu — im świeższy, tym lepszy.

Syrop z buraka i miodu — przepis nr 2

Możesz wykorzystać także drugą metodę na przygotowanie syropu. Dużego buraka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, lub też pokrój na mniejsze cząstki i zblenduj. Następnie uzyskaną masę przecedź przez sitko o drobnych oczkach lub odciśnij na czystej gazie. Syrop z buraka posłodź miodem. Gotowy syrop przelej do czystej butelki lub słoiczka i przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni.

Dawkowanie syropu z buraka

Syrop z buraka można pić nawet 3-4 razy dziennie. Dawka dla dorosłej osoby wynosi to dwie łyżki stołowe syropu w ciągu dnia. Można go (w wersji bez miodu) stosować u dzieci powyżej 1 roku życia, w dawce 1 łyżeczki od herbaty dwa razy dziennie. W przypadku alergii na miód syrop należy dosładzać cukrem.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl,  zdrowie.tvn.pl