Papaja to egzotyczny owoc, po który sięgamy coraz częściej. Doceniamy ją przede wszystkim za smak, choć zalet dla zdrowia również jej nie brakuje. Za co konkretnie warto pokochać papaję i jak jeść ją, by była najsmaczniejsza?
Papaja pochodzi z Ameryki i przybiera owalny kształt o długości około 40 cm i 30 cm średnicy, często kojarzony z dużą gruszką. Dojrzały owoc charakteryzuje się żółto-pomarańczową skórką. W środku, miękki miąższ przybiera kolor pomarańczowy lub łososiowy. Im bardziej jest pomarańczowy, tym bardziej smaczny. Miąższ ukrywa dużą ilość nasion w galaretowatej otoczce. Papaja cieszy się coraz większym powodzeniem, bo i coraz łatwiej ją kupić. Bez problemu znajdziemy ją w hiper i supermarketach, więc warto skusić się choć raz na tę zdrową słodycz. Wybierając papaję, najlepiej sięgać po owoce dojrzałe – pomarańczowe i lekko miękkie. Jeśli papaja jest niedojrzała i twarda, należy włożyć go do papierowej torebki i zostawić w temperaturze pokojowej, a dojrzeje. Nie należy wybierać owoców obitych, pokrytych plamami i pomarszczonych.
Papaja – owoc o wielu właściwościach odżywczych
Papaja w miąższu skrywa duże ilości witamin i substancji pozytywnie wpływających na zdrowie. Miąższ papai to dobre źródło: witaminy C, witaniny K, witaminy E, witaminy B5, witaminy B6, witaminy B9, beta karotenu, karotenoidów, antyoksydantów, potasu i magnezu, a także błonnika pokarmowego. Zawiera 43 kcal w 100 g owocu, a jej indeks glikemiczny wynosi 59. Im bardziej dojrzały owoc, tym smaczniejszy i o większej zawartości składników odżywczych.
Papaja – właściwości dla zdrowia
Papaja uważana jest za owoc bardzo zdrowy, chwalona za działanie przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwbólowe. Zawiera fibryny usprawniające krzepnięcie krwi, poleca się ją w leczeniu chorób grzybiczych i stanów zapalnych skóry. Ale to nie jedyne jej zalety.
Owoc papai chroni serce. Potężna dawka błonnika w miąższu wspiera obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Obecność witamin C i E oraz karotenoidów chronią układ krwionośny, a alkaloid o nazwie karpaina wzmocnia mięsień sercowy.
Papaina przyspiesza i ułatwia trawienie. Papaina to enzym przyśpieszający trawienie białka nie tylko w żołądku, ale też w dwunastnicy. Papaja koi błonę śluzową żołądka, łagodzi zgagę, wzdęcia i zaparcia, przywracając równowagę w przewodzie pokarmowym. Z tego powodu polecana jest w dietach odchudzających.
Odkwasza i odtruwa organizm. Spożywanie papai, która jest owocem zasadotwórczym wpływa na odkwaszenie organizmu. Zwolennicy medycyny naturalnej zalecają ją jako pomoc w regeneracji po chorobie i antybiotykoterapii. Papaja wspiera usuwanie toksyn z jelit i wspiera bytującą w nich florę bakteryjną.
Papaja w profilaktyce nowotworów. Ten owoc wskazany jest w diecie antynowotworowej ze względu obecny w niej likopen – silny antyutleniacz, który pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspiera układu odpornościowy.
Wzmacnia plamkę żółtą. Wyniki badań opublikowane w amerykańskim piśmie „Archives of Ophthalmology” wskazują, że zjadanie przynajmniej trzech porcji papai dziennie obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej u osób starszych, co prowadzi do utraty wzroku. Obecne w papai karotenoidy, takich jak luteina, kryptoksantyna i zeaksantyna zapobiegają degradacji plamki żółtej.
Papaja wzmacnia kolana. owoc papai bogaty jest we wspomnianą już luteinę i zeaksantynę, które obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnień w tkance chrzęstnej kolan, pozwalając dłużej zachować sprawność.
Papaja – czy nasiona są jadalne?
Czarne nasiona papai są jadalne, choć nie każdemu może odpowiadać ich dość ostry smak. Nasion papai nie poleca się kobietom w ciąży, ponieważ badania przeprowadzone na zwierzętach ujawniły, że mogą one wywołać trwałe uszkodzenia płodu i poronienia. Te same podejrzenia padły na niedojrzały miąższ papai, więc ciężarne powinny sięgać jedynie po dojrzałe owoce, które zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Papaja – jak jeść ten owoc?
Papaję należy umyć najpierw pod bieżącą wodą. Owoc przekrawa się na pół i usuwa gniazda nasienne łyżeczką. następnie obiera się papaję ze skórki. Miąższ papai można zjeść na surowo lub po obróbce kulinarnej. Powodzeniem cieszą się porady, by papaję zmiksować z jogurtem, by stworzyć zdrowy i sycący koktajl. Słodka papaja idealnie komponuje się z zimnymi deserami, musami oraz sałatkami owocowymi. Należy jedynie pamiętać, by papaję do innych owoców dodawać na końcu, ponieważ obecna w niej papaina spowoduje ich zmiękczenie. Można z miąższu przygotować soki, lub syropy. Można ją również zastosować jako dodatek do różnych mięs (będą delikatniejsze), owoców morza, gulaszu, curry, dań pikantnych.