Dieta Napoje Przepisy Zdrowie

Koktajl z jarmużem w pięciu zdrowych i smacznych odsłonach. Który stanie się twoim ulubionym?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 sierpnia 2020
Koktajl z jarmużem
Fot. iStock
 

Koktajl z jarmużem to sposób na smaczny i zdrowy napój, który można wypić do śniadania, lub potraktować jako lekką przekąskę w ciągu dnia. Pomysłów na koktajle z jarmużem jest wiele i warto po nie sięgać, ponieważ to świetny sposób na przemycenie do diety wielu witamin i minerałów. Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem w pięciu odsłonach.

Jarmuż to obecnie niedoceniane warzywo, choć dawno temu stanowiło ono nieodłączny element diety wielu osób. Współcześnie częściej traktujemy go jako element dekoracyjny przy serwowaniu potraw, niż ich składnik. Warto to zmienić, ponieważ  jarmuż jest cennym źródłem witaminy K i C, wapnia oraz żelaza. Nie brakuje w nim białka, błonnika, a także beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jarmuż połączony z innymi owocami lub warzywami i nabiałem w koktajlach, to prawdziwa witaminowa bomba, której nie warto sobie odmawiać.

Fot. Pixabay / mbland / CC0 Public Domain

Koktajl z jarmużem to szybki w przygotowaniu posiłek, który zadba o zdrowie i szczupłą figurę. Przepisów na koktajle jest wiele i bez kłopotu można dla siebie znaleźć taki, który przypadnie do gustu. Warto przy tym wspomnieć, że typowe koktajle opierają się na mleku i jego przetworach, ale jeśli ktoś nie może, lub nie lubi zwierzęcego mleka, może zamienić je na mleko roślinne.

Koktajl z jarmużem i mango — przepis

To propozycja smacznego i energetyzującego koktajlu, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i w ciągu dnia. Przyrządzając go zwróć uwagę na mango — im bardziej dojrzałe, tym słodsze. Wybierając owoc, szukaj takich z wyraźnym słodkim zapachem i ładnie wybarwioną skórką (nie może być zielona). Mango zawiera witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim karotenów, przeciwutleniaczy oraz błonnika, dostarcza minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód, wapń. Mango na długo zaspokaja apetyt, więc nie tylko nasyci, ale zadba o szczupłą sylwetkę.

Koktajl z jarmużem, mango

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i mango — składniki:

  • 500 ml mleka (ewentualnie roślinnego)
  • 4 liście jarmużu (bez twardej łodygi)
  • 1 mango
  • 1 jabłko (obrane)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Z jarmużu odetnij twardą łodygę, jabłko i mango obierz ze skórki, pokrój.
  2. Do misy blendera kielichowego wlej mleko (nie wlewaj od razu całości, wlej mniej, a jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, dolej resztę), oraz pozostałe produkty.
  3. Zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Koktajl z jarmużem i owocami — przepis

Ten przepis można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie owoce bardziej smakują, lub w danej chwili akurat są pod ręką. Warto przyrządzać go wiosną i latem, gdy świeżych owoców, jest pod dostatkiem i są one bardziej wartościowe dla zdrowia.

Koktajl z jarmużem, owocami

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i owocami — składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • 2-3 plastry świeżego ananasa
  • 1 banan
  • jabłko
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 250 ml mleka lub mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu — jeśli lubisz słodszą wersję

Przygotowanie: 

  1. Jarmuż umyj, usuń łodygi, osusz.
  2. Jabłko, plastry ananasa, banan i pomarańcze obierz, pokrój na kawałki i przełóż do blendera kielichowego. Dodaj jarmuż.
  3. Wlej mleko (mleko kokosowe), sok z limonki (cytryny), miód i zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  4. Schłódź w lodówce przez ok. 30-40 minut.

Koktajl z jarmużem i bananem — przepis

To prosty w przygotowaniu koktajl, który nasyci z rana i dostarczy szybkiej energii. Banany są źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B, beta-karotenu i błonnika. Dostarczają również składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Na koktajle z bananami powinni jednak uważać diabetycy, ponieważ te owoce mają  indeks glikemiczny (IG)>60, a jeśli są bardzo dojrzałe, IG może wynosić nawet > 70, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.

Koktajl z jarmużem, bananami

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i bananem — składniki: 

  • 1 szklanka jarmużu
  • dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka
  • mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę.
  2. Do blendera kielichowego wlej mleko i jogurt, dorzuć pokrojonego na mniejsze części banana i jarmuż.
  3. Zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Koktajl z jarmużem i szpinakiem — przepis

Zielony koktajl ze szpinakiem to doskonały pomysł na przemycenie do diety większej ilości szpinaku. Zarówno szpinak, jak i jarmuż, są warzywami niskokalorycznymi, więc warto sięgać po nie przy okazji prowadzenia diety odchudzającej. Szpinak zawiera przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, dostarcza witaminy E, A, C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera także związki miedzi i jodu.

Koktajl z jarmużem, szpinakiem

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i szpinakiem — składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj.

Koktajl z jarmużem i kiwi — przepis

Zielony koktajl to skarbnica wartościowych dla zdrowia substancji. Kiwi zawiera polifenole, karotenoidy, kwas foliowy, kwas omega-3, potas, witaminy z grupy B, witaminę A, C, K i E. Znajdziemy tu też magnez, miedź, wapń i mangan. Wybierając kiwi do koktajlu, warto sięgnąć po owoce intensywnie pachnące. Jeśli trafi się jeszcze niedojrzały, pozostawiony w temperaturze pokojowej, dojrzeje w ciągu kilku dni.

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i kiwi — składniki:

  • 2 szklanki mleka sojowego o naturalnym smaku
  • garść jarmużu
  • 2 dojrzałe kiwi
  • łodyga selera naciowego
  • sok z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

  1. Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Kiwi obierz, pokrój na mniejsze części, seler naciowy umyj, pokrój.
  2. Do blendera kielichowego wlej mleko sojowe, dorzuć kiwi i seler naciowy.
  3. Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , gotujmy.pl 

Dieta Napoje Przepisy Zdrowie

Polędwica z dorsza – pieczona, na parze, z grilla i w sosie. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 sierpnia 2020
Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie
Fot. iStock
 

Polędwica z dorsza to lekkie danie, które coraz częściej gości na talerzach Polaków. Odpowiednio przyrządzony dorsz nie tylko doskonale smakuje, ale także jest źródłem wartościowych składników odżywczych. Warto wypróbować przepis na dorsza — polędwica pieczona, w sosie, na parze i z grilla — każdy znajdzie coś dla siebie.

Dorsz to ryba u nas niespecjalnie doceniana. Znacznie częściej zajadamy się łososiem czy makrelą, choć dorszowi również nie brakuje smaku. Jest to ryba o delikatnym, jasnym mięsie, wdzięcznym do przyrządzenia. W dodatku jest ono skarbnicą pełnowartościowego białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D i A, witaminy B12, potas, fosfor czy selen. Z tego powodu warto sięgać po mięso dorsza i przyrządzać z niego lekkie i smaczne potrawy.

Polędwica z dorsza pieczona — przepis 

Pieczona polędwica z dorsza to prosty, ale bardzo smaczny przepis na przygotowanie ryby. Składniki są proste, ale w połączeniu z mięsem ryby, wspaniale podkreślają jego delikatny smak. To danie można serwować samodzielnie, lub tez podać do pieczonych warzyw oraz ziemniaków.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza pieczona — składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Mięso z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, po czym ułóż na folii aluminiowej.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy, natrzyj rybę z każdej strony.
  3. Na mięsie ułóż gałązki koperku, zawiń folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180ºC.

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — przepis 

Przepis na rybę w sosie pomidorowym to sposób na to, by jej mięso było smaczne i soczyste. Przygotowanie zabiera nieco czasu, ale samo wykonane zadania nie jest trudne.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — składniki:

  • 50 dag polędwicy z dorsza
  • 3 pomidory
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • kostka rosołowa (lub gotowy bulion)
  • 2 liście liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mąka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Polędwicę z dorsza obsyp solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące i usmaż na rozgrzanym mocno oleju rzepakowym — panierka powinna mieć lekko złoty kolor.
  2. Paprykę i obie cebule pokrój w drobne paski, posyp solą i usmaż do miękkości na oleju po rybie.
  3. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę.
  4. W międzyczasie zagotuj pół litra wody z kostką rosołową (lub bulion), z pokrojonymi pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i przełóż do garnka kawałki usmażonej ryby i cebulę z papryką. Dopraw do smaku i gotuj, na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie sos.
  6. Do miski lub szklanego naczynia wlej część powstałego sosu, ułóż polędwiczki z dorsza i polej resztą sosu.  Całość wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Polędwica z dorsza na parze — przepis 

To wyjątkowo prosty przepis na przygotowanie dorsza. W dodatku tak przygotowana ryba jest soczysta i mniej kaloryczna, niż ryba smażona na patelni. Dorsz na parze to dobry wybór dla osób będących na diecie.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza na parze — składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 garści rukoli
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • bazylia,
  • oregano
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza umyj, gotuj na parze ok. 7-10 min. Jeśli nie masz parowaru, nalej wody do garnka, na górę nałóż durszlak lub specjalne sitko, włóż rybę i nakryj pokrywką — ryba w ten sposób się ugotuje.
  2. W międzyczasie przygotuj sos: oliwę z oliwek i sok z cytryny zmieszaj, dodaj bazylię i oregano, sól.
  3. Rukolę i pomidorki umyj,  ułóż na talerzu, a na nie wyłóż kawałki ryby, polej całość sosem.

Polędwica z dorsza z grilla — przepis 

Ten przepis to kolejny prosty sposób na przyrządzenie dorsza.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza z grilla — składniki

  • 2 filety dorsza
  • sól gruba morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • tymianek
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Filety umyj, osusz, przetnij na pół (grubość ok. 2 cm), natrzyj solą i pieprzem, obsyp delikatnie tymiankiem.
  2. Filetu ułóż na folii aluminiowej, i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Grilluj je ok. 5 minut z każdej strony.
  3. Przygotuj w międzyczasie sos: dobrze schłodzony jogurt połącz z posiekanym koperkiem, przeciśnij dwa ząbki czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotową rybę podawaj polaną sosem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,smaker.pl 

Dieta Napoje Przepisy Zdrowie

Na czym polega siła dojrzałych kobiet? Wiedzą, że są ważne

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
27 sierpnia 2020
Fot. istock/svetikd

Wyrażenie „silna kobieta” stereotypowo przywodzi na myśl obraz potężnej, mocarnej niewiasty, która prze „po trupach do celu” i nie zważa na uczucia innych. Tymczasem „silna” to ta, która potrafi o siebie zadbać. Ta, która rozumie, że jest ważna. Silna kobieta to kobieta dojrzała psychicznie i zadowolona z tego kim jest.

Na czym polega siła dojrzałych kobiet

1. Poczucie wartości

„Silna” ma naturalne poczucie pewności siebie i to poczucie wypływa z jej doświadczenia oraz z umiejętnego zarządzania relacjami z innymi. Silna nie da się wykorzystać, ale zawsze służy radą i pomocą. Wie, ile potrafi i jak wiele jest warta jej wiedza i umiejętności.

2. Akceptowanie zmian

One przecież są nieodłączną częścią naszego życia. Doświadczona kobieta wie, kiedy zmiany są niezbędne, by mogła dalej się rozwijać, więcej osiągnąć i … być szczęśliwa, a także wierna sobie.

3. Bekompromisowość

Ale taka, która nie krzywdzi, a pomaga rozwiązywać problemy.

4. Akceptowanie konstruktywnej krytyki

Silne kobiety nie boją się usłyszeć prawdy o sobie i bez względu na to, ile już osiągnęły, nadal są chętne do dalszych zmian i rozwoju osobistego.

5. Brak potrzeby konkurowania z innymi

Silna kobieta nie daje się wciągnąć w oczekiwania innych ludzi i czuje się wyjątkowo komfortowo we własnej skórze. Osądy innych jej nie dotykają, nie ma też potrzeby być od kogoś lepszą, bo nie koncentruje się na tym jak jest odbierana, a jedynie na celach, które sobie założyła.

6. Wysoka inteligencja emocjonalna

Umiejętność odczytywania sytuacji i ludzkich reakcji jest ważne, aby wiedzieć, kiedy sytuacja prywatna lub zawodowa jest dla nas korzystna. Silne kobiety wiedzą, jak zidentyfikować potencjalnie szkodliwy związek i w porę się z niego wycofać. To oszczędza im wiele czasu i stresu.

7. Zbalansowane życie osobiste i zawodowe

Chociaż jest wiele kobiet, które zmagają się z przeciążeniem obowiązkami życia zawodowego i osobistego, te, które są silne wiedzą jak ważne jest utrzymywanie równowagi między obiema tymi sferami. Wiedzą również kiedy należy zwolnić, scedować część obowiązków na kogoś innego, przeorganizować swoje życie.


Zobacz także

Jak spać prawidłowo, kiedy boli. Która pozycja pomoże ci uśmierzyć ból

13 zdroworozsądkowych wskazówek, jak naprawdę jeść zdrowo

Dlaczego zdrowo jest spać obok tego, kogo kochasz