Dieta bez nabiału to propozycja dla osób, które odczuwają przykre dolegliwości po spożyciu produktów mlecznych. Najczęstszą przyczyną problemów jest nietolerancja laktozy występującej w mleku. Dieta bez nabiału w tym przypadku przynosi widoczną poprawę i jest przez osoby ją stosujące jest chwalona. Na czym polega dieta bez nabiału i czym zastąpić produkty nabiałowe tak, aby nie groziły niedobory?
Dieta bez nabiału — kiedy jest konieczna?
Nabiał jest ważnym elementem diety. Zaliczamy do niego jaja, mleko krowie i innych ssaków, przetwory mleczne (np. sery, maślanki, kefiry, jogurty). Produkty nabiałowe dostarczają wapń, białko, oraz składniki mineralne, w szczególności potas, magnez, czy fosfor. Mimo niewątpliwych zalet nabiału często też jest on przyczyną mniej lub bardziej poważnych problemów trawiennych.
Nabiał bywa problematyczny, ponieważ mleko zawiera laktozę, której strawienie przez organizm nie zawsze jest takie proste. Z tego tytułu najczęściej pojawia się nietolerancja laktozy lub alergia na mleko. W przypadku nietolerancji laktozy, która wynika z niewystarczającej aktywności enzymu rozkładającego ten cukier, nie może być ona właściwie metabolizowana w organizmie. Wtedy po niedługim czasie od zjedzenia produktów mlecznych pojawiają się przykre objawy. Im więcej laktozy zostało wchłonięte, tym bardziej dokuczliwe pojawiają się reakcje organizmu. Laktoza, która nie zostanie wchłonięta w jelitach fermentuje, a w wyniku tego powstaje metan, wodór i dwutlenek węgla. Gromadzenie się tych gazów powoduje skurcze, bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę. Mogą także powodować odczuwanie nudności i pojawiające się wymioty. Wiele osób z nietolerancją laktozy skarży się również na objawy towarzyszące, takie jak: zawroty głowy, ból głowy, uczucie zmęczenia.
Z kolei alergia na mleko to nic innego, jak reakcja układu odpornościowego na białko obecne w mleku i jego przetworach. Warto wiedzieć, że aż 30 różnych białek z mleka działać alergizująco. Na skutek alergii mogą pojawić się różne sygnały:
- ze strony układu pokarmowego: biegunki, zaparcia, ulewanie u dzieci, krew w kale lub w wymiocinach;
- ze strony skóry: wysypka, pokrzywka, świąd, atopowe zapalenie skóry, nadmierna suchość;
- związane z układem oddechowym: chrypka, nieżyt nosa, astma, zapalenie gardła i migdałków, bezdech senny, bezdech, a u niemowląt sapka.
Poza tym mogą pojawić się reakcje ogólnoustrojowe: obniżenie samopoczucia, zaburzenia snu, niedokrwistość, zaburzenia pamięci i koncentracji, pobudliwość ruchowa, świąd sromu i odbytu itp.
Dieta bez nabiału — produkty, które należy wykluczyć z diety
W przypadku alergii na mleko oraz nietolerancji laktozy, konieczne jest wdrożenie diety eliminacyjnej, usuwającej z jadłospisu mleko i jego przetwory pod każdą postacią.
Do produktów nabiałowych, niewskazanych w diecie bez nabiału należą:
- mleko i produkty mleczne
- mleko płynne, mleko pełne w proszku, mleko granulowane, mleko modyfikowane, kaszki mleczno-zbożowe
- desery mleczne
- kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurty naturalne i smakowe
- masło
- sery białe twarogowe, homogenizowane
- sery żółte, pleśniowe, topione, ser typu feta, mozzarella
- śmietana, śmietanka, bita śmietana
- margaryny zawierające serwatkę
Poza tym produkty mleczne mogą wchodzić w skład różnych gotowych potraw, w słodyczach, pieczywie, a nawet w wędlinach i lekach. Dlatego na diecie eliminacyjnej należy czytać etykiety dołączone do produktów.
Dieta bez nabiału — zamienniki
W przypadku diety, w której zakazane są wszelkie produkty mleczne, trzeba poszukać zamienników, które urozmaicą jadłospis i pomogą uniknąć pewnych niedoborów.
- Mleko można zastąpić na przykład mlekiem roślinnym (z migdałów, ryżu, owsa, soi, mleczka kokosowego);
- tradycyjne jogurty można zastąpić wegańskimi jogurtami z dodatkiem probiotycznych kultur bakterii;
- masło możemy zamienić na oliwę z oliwek, olej kokosowy i innego typu zdrowe oleje.
Usuwając produkty nabiałowe z diety najczęściej zachodzi obawa o niedobory wapnia, który jest ważnym budulcem kości i zębów. Okazuje się jednak, że w odpowiednio zbilansowanej diecie do niedoborów wcale nie musi dojść.
Wapń można znaleźć w:
- sardynkach – 100 g sardynek zjadanych z kręgosłupami zawiera aż 400-500 mg wapnia. Do tego sardynki dostarczają też duże ilości witaminy D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia i utrzymania dobrej kondycji kości. Podobnie rzecz się ma ze szprotkami;
- migdałach – 100 g migdałów dostarcza 240 mg wapnia, oraz witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, cynk, potas, mangan, i zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Wapń dostarczą także orzechy laskowe i mak;
- białej fasoli – 100 g białej fasoli dostarcza 175 mg wapnia, oraz wartościowe roślinne białko. Biała fasola jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E, a także magnezu, żelaza i fosforu;
- figach – 100 gramach fig znajdziemy 162 mg wapnia. Poza tym figi zawierają fosfor, który wspiera wchłanianie wapnia, oraz witaminy: C, B1, B1, B6, PP, prowitaminę A, żelazo i magnez;
- pomarańczach – jeden owoc może zawierać ok. 70 mg wapnia, witaminę C, A, B, B12, oraz witaminę P (mieszaninę związków z grupy bioflawonoidów).
- zielonych warzywach liściastych – szczególnie polecane są: brokuły, szpinak, jarmuż, szczypiorek.
Dieta bez nabiału jest zalecana osobom z nietolerancją laktozy oraz alergią na mleko, natomiast wykluczenie nabiału z diety zdrowych osób nie jest uzasadnione. Efektem diety bezmlecznej u osób z problemami, jest uspokojenie układu trawiennego (brak wzdęć, bólu, biegunek, uczucia przelewania się) oraz ładniejsza skóra, na której stan ma wpływ alergia na mleko.