Go to content

Siostry od kuchni polecają: Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo

Tarta z malinami na spodzie oreo
Fot. Siostry od kuchni

Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo to deser godny króla… lub królowej. Zakochacie się w tym cieście! Sprawdzony i prosty przepis.

Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo – przepis

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:

2 opakowania ciastek Oreo (2 x 176 g)

3 łyżki  rozpuszczonego masła

250 g serka mascarpone

3/4 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego

3 jajka

ok. 450 g świeżych malin

2 figi

Tarta z malinami – jak ją zrobić:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ciasteczka rozdrobnić – najlepiej w blenderze i wymieszać z masłem. Gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, wyłożyć masę na blaszkę i wyrównać, ugniatając palcami lub spodem płaskiej szklanki.  Włożyć do lodówki na 10 minut.

Jajka ubijać mikserem ok. 5 minut, dodać serek mascarpone oraz mleczko skondensowane i dokładnie zmiksować przez ok. 1 min.

Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać przygotowaną masę, włożyć do piekarnika i piec ok. 40 min.  Żeby za bardzo nie przypiec tarty, należy po 25 minutach pieczenia, przykryć ją folią aluminiową i piec pozostałe 15 minut.

Figi umyć i pokroić w ósemki. Na upieczoną gorącą tartę wyłożyć maliny i pokrojone figi.

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni | Siostry od kuchni polecają: Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.