Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Jest ciepła, pięknie pachnie i pobudza nasze zmysły. Ale czy wiesz, jakie jeszcze korzyści daje nam filiżanka kawy, którą wypijamy każdego dnia?
Ochrona przed nowotworami
Przeprowadzono kilka badań, aby sprawdzić, czy właściwości rakotwórcze w kawie są powiązane z rozwojem raka – chodziło o związek, którego naukowcy nie byli w stanie znaleźć. Niektóre badania wykazały jednak, że kawa może rzeczywiście chronić przed wieloma nowotworami.
Jak podają naukowcy, kawa może zmniejszyć ryzyko różnych nowotworów, w tym raka głowy i szyi, jelita grubego, piersi i wątroby, ze względy na setki biologicznie aktywnych związków, w tym kofeina, flawonoidy, lignany i inne polifenole, które znajdują się w palonej kawie . Wykazano, że te i inne związki kawy zwiększają wydatek energetyczny, hamują uszkodzenia komórek, regulują geny zaangażowane w naprawę DNA, mają właściwości przeciwzapalne i / lub hamują przerzuty.
Może zmniejszyć ryzyko samobójstwa
Niestety, z trwogą obserwujemy rosnącą liczbę samobójstw, a wielu z nas zadaje sobie pytanie, jak zatrzymać tę epidemię, na którą tak naprawdę brak lekarstwa. Tymczasem badanie przeprowadzone przez naukowców z harvardzkiej szkoły zdrowia, wykazało, że wskaźnik samobójstw wśród dorosłych, którzy pili od dwóch do czterech filiżanek kawy dziennie, był o połowę mniejszy niż w przypadku osób pijących kawę bezkofeinową lub nie pijących jej wcale. Stwierdzono ponadto, że kofeina zawarta w kawie nie tylko stymuluje centralny układ nerwowy, ale może również działać jako łagodny lek przeciwdepresyjny, zwiększając wytwarzanie niektórych neurotransmiterów w mózgu, takich jak serotonina, dopamina i noradrenalina. Kofeina zasadniczo poprawia nasz nastrój.
Może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji
Ostatnie badania wykazały, że picie 3-5 filiżanek dziennie przez osoby w średnim wieku, zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera o około 65 procent w przyszłości.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Naukowcy z Harvardu przez prawie 20 lat przebadali ponad 100 000 osób, aby znaleźć korelację między kawą a zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Odkryli, że ci, którzy zwiększali spożycie kawy o więcej niż jedną filiżankę dziennie, mieli o 11% niższe ryzyko zachorowania. Odkryli również, że ci, którzy zmniejszyli spożycie kawy o jedną filiżankę dziennie, zwiększyli ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 17%.
źródło: Foodprevent