Choroby Zdrowie

Tłuszczak – czym jest ta zmiana i czy jest groźna dla zdrowia?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 lipca 2020
Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak
Fot. iStock
 

Tłuszczak to najczęściej występujący nowotwór łagodny tkanek miękkich. Najczęściej tworzy się u osób dorosłych, ale bywa, że pojawia się u dzieci. Występuje w różnych lokalizacjach i zazwyczaj swoim wyglądem budzi niepokój. Czym jest tłuszczak i tłuszczakomięsak, jak leczyć takie zmiany?

Tłuszczak – co to jest, jak wygląda?

Tłuszczak to niezłośliwy guz, który tworzy się tkanki tłuszczowej. Zazwyczaj pojawia się pod skórą i widoczny jest na zewnątrz, ale może również wytworzyć się na różnych organach wewnętrznych, najczęściej w układzie pokarmowym, np. na wątrobie. Zazwyczaj tłuszczaki mają kształt okrągły lub nieco podłużny, pod naciskiem są miękkie, a ich rozmiar może się wahać od kilku milimetrów, do kilku centymetrów. Mogą one występować pojedynczo lub może być ich wiele. Najczęściej zauważa się je na ramionach, karku, plecach, brzuchu.

Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak

Fot. iStock/tłuszczak

Wyróżniamy kilka typów tłuszczaków, np.:

  • naczyniakotłuszczak
  • tłuszczak polimorficzny
  • ruchomy otorbiony tłuszczak
  • tłuszczak podpowięziowy
  • tłuszczak wrzecionowatokomórkowy

To dość często występujące zjawisko – szacuje się, że około 1% populacji na całym świecie obserwuje u siebie takie zmiany, niezależnie od płci. Statystyki pokazują, że tłuszczaki najczęściej formują się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia. Gdy jest taka forma nowotworu łagodnego występuje u dzieci, jest to przypadek rzadki i wymagający diagnostyki, dla wykluczenia innych chorób. W przypadku dorosłych duże i liczne guzy mogą być objawem chorób takich jak: zespół Proteusa, zespół Gardnera lub też stanowić o nerwiakowłókniakowatości. Tego rodzaju zmiany warto skonsultować ze specjalistą – lekarzem chirurgiem.

Tłuszczaki

Fot. iStock/tłuszczak

Tłuszczak – przyczyny powstawania

Nie do końca wiadomo, dlaczego tłuszczaki się formują. Badacze skłaniają się w kierunku dwóch hipotez na ten temat. Według jednej tłuszczaki powstają na skutek predyspozycji genetycznych, a w drugim przypadku istotny wpływ na rozrost komórek tłuszczowych może mieć układ odpornościowy. Zauważono natomiast, że tłuszczaki są częstsze u osób otyłych. Na potwierdzenie tego wniosku można przytoczyć wyniki badań przeprowadzonych na myszach. W ich przypadku za powstawanie tłuszczaków odpowiada gen łączony z otyłością. Wiadomo także, że tłuszczaki częściej pojawiają się u osób chorujących na chorobę Cowdena, która predysponuje do tworzenia się licznych guzków nienowotworowych i zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi jajnika i tarczycy.

Tłuszczak – leczenie zmian

Zazwyczaj tłuszczaków się nie leczy, ponieważ nie sprawiają one kłopotów czy też dolegliwości bólowych. Jeśli zmiana jest rzeczywiście niewielka, zazwyczaj zostawia się ją w spokoju. Jeśli guz jest większy i zlokalizowany w kłopotliwym miejscu, można go usunąć chirurgicznie. Tę metodę stosuje się najczęściej w przypadku, gdy zmiana powoduje ograniczenie ruchów, wywołuje ból lub uciska na nerwy, czy inne tkanki, lub po prostu ma duże rozmiary i jest zdecydowanie kłopotliwa estetycznie.

Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak

Fot. iStock/tłuszczak na głowie

Najpierw należy udać się do lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga. Zabieg jest nieskomplikowany i trwa maksymalnie pół godziny, więc nie wpływa na zwykłe funkcjonowanie pacjenta. Warto pamiętać o tym, że tłuszczaki rozrastają się i złośliwią niezwykle rzadko, więc po stwierdzeniu przez lekarza rodzaju zmiany, nie trzeba się nią denerwować.

Jak usunąć tłuszczaki?

Są na to trzy metody, przy czym metoda usunięcia chirurgicznego jest stosowana najczęściej. Zabieg wykonuje się nacinając skórę i wydobywając guz. Zmianę przekazuje się do badania histopatologicznego. Rana po tym zostaje zaszyta, a szwy usuwa się po tygodniu. Praktykuje się także alternatywną metodę usuwania tłuszczaków, czyli liposukcję. Zazwyczaj stosuje się w ją przypadku tłuszczaków mnogich i pozwala uniknąć powstawania blizn. Aby metoda była skuteczna i możliwa do przeprowadzenia, tłuszczak musi być dość miękki, o odpowiedniej, niezbitej strukturze. Liposukcji nie stosuje się w przypadku dużych tłuszczaków, bo niemożliwość usunięcia całej zmiany na raz może skutkować nawrotem tłuszczaka. Są także inne metody, znacznie rzadziej stosowane. Do usuwania tych łagodnych guzów nowotworowych stosuje się wstrzykiwanie np. steroidów do guza, które pobudzają rozkład tkanki tłuszczowej.

Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak

Fot. iStock/tłuszczaki

Tłuszczakomięsak – czym się różni od tłuszczaka?

Tłuszczakomięsak jest nowotworem złośliwym tkanek miękkich, wywodzącym się z komórek tłuszczowych. Rozwija się on u osób dorosłych, ale dość rzadko w tej grupie wiekowej. Tłuszczakomięsak, w zależności od podtypów histopatologicznych, może cechować się różną złośliwością, lokalizacją na ciele i odmiennym przebiegiem klinicznym. Tego typu guzy są przez długi czas bezbolesne i bezobjawowe, mogą dawać po czasie przerzuty. W przeciwieństwie do zwykłych tłuszczaków, tłuszczakomięsak zazwyczaj pojawia się głęboko i bywa, że rozrasta się nawet ponad 20 cm średnicy. Guz złośliwy zwykle jest nieprzesuwalny, ponieważ nacieka okoliczne tkanki, a zwykły tłuszczak zazwyczaj jest ruchomy i można go przesuwać. Rodzaj leczenia zależy od zaawansowania klinicznego oraz stopnia zróżnicowania histologicznego guza złośliwego.


źródło:  www.mp.pl, enel.pl


Choroby Zdrowie

Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał?

Redakcja
Redakcja
15 lipca 2020
Sałatka_w_stylu_kalifornijskim_fot_Orchidea_Creative_Group

Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden – wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.

Pandemia koronawirusa skutecznie zrewidowała letnie plany Polaków, zwłaszcza tych, którzy planowali wczasy poza granicami kraju. Rezygnując z zagranicznych wojaży wielu z nas wybrało wypoczynek w Polsce. Wydawać by się mogło, iż podczas urlopu, gdy wolnego czasu mamy więcej, chętnie będziemy realizować kulinarne fantazje. Co zrobić jednak, gdy za oknem żar leje się z nieba i ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to ciężkostrawne uczty poprzedzone kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni?

W poszukiwaniu chłodu

Katarzyna Głębocka ekspert marki Eisberg

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające. Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg – producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży. Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np. ogórki (96% wody), sałatę (95%), rzodkiewkę (95%), pomidora (95%), szpinak (91%) czy marchew (87%). Z owoców wybierajmy zaś arbuza (93%), pomarańcze (87%), truskawki (92%), ananasa (87%) oraz maliny (87%). Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – dodaje ekspert. W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy. Nie zapominajmy także o  świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej. Przykładowo w nowej linii wegańskich, zimnotłoczonych soków i smoothies HPP marki Eisberg znajdziemy aż sześć zróżnicowanych wersji smakowych, opartych wyłącznie o mieszanki soków, przecierów owocowych i soków warzywnych – podsumowuje Katarzyna Głębocka.

Sałatka w stylu kalifornijskim

Sałatka_w_stylu_kalifornijskim_fot_Orchidea_Creative_Group

Składniki:

1 woreczek mieszanki sałat np. California mix marki Eisberg

1 batat średniej wielkości

1/4 ananasa

garść orzechów włoskich

80 g sera pleśniowego

2 łyżki oliwy

sól

zioła

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

Sałatka z serem feta

Owocowa salatka z serem feta_fot_materialy_prasowe_Eisberg

Składniki:

1 woreczek mieszanki sałat np. Fitness mix marki Eisberg

1 pomarańcza

pół gruszki

10 dkg sera feta

Dressing:

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki octu jabłkowego

2 łyżeczki majonezu

szczypta brązowego cukru

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.


Grupa Eisberg z siedzibą w Zurychu w Szwajcarii to jeden z liderów w Europie i numer jeden w Szwajcarii i Europie Wschodniej
w zakresie produkcji świeżych mieszanek sałat typu convenience, warzyw i owoców. Firma posiada cztery zakłady produkcyjne
w Szwajcarii, po jednym w Polsce, Austrii, Rumunii i na Węgrzech. Zakład zlokalizowany w Legnicy zaopatruje partnerów handlowych w kraju, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Klientami Eisberg Polska są największe sieci handlowe oraz gastronomiczne.

www.eisberg.pl/


Zobacz także

Jak zmotywować się do ćwiczeń

Jak zmotywować się do ćwiczeń?

10 chorób, które dotykają przede wszystkim kobiety

Co się dzieje z twoim mózgiem, kiedy zostajesz rodzicem