Go to content

Stan zapalny w organizmie? Poznaj 17 produktów, które skutecznie pomogą go zwalczyć

Stan zapalny to hasło, na dźwięk którego mamy ochotę wziąć cały arsenał środków dostępnych w aptece, by tylko się go pozbyć. Nie wiemy, że fizjologiczny stan zapalny nie zawsze jest złem, które natychmiast należy wyplenić. 

Zapalenie jest mechanizmem samoobrony, odpowiedzią immunologiczną organizmu w celu złagodzenia szkodliwych bodźców (wirusy, bakterie) i rozpoczęcia procesu gojenia. Czyli gdy pojawiają się rany, infekcje i uszkodzenia tkanek, stan zapalny rozpoczyna proces leczenia. Ale gdy wymyka się on spod kontroli, chwilowa reakcja zmienia się w przewlekły stan i uszkadza organizm. Może stać się przyczyną problemów z otyłością, z sercem, stawami, a nawet przyspieszyć rozwój zmian nowotworowych. Oczywiście nie dzieje się to z dnia na dzień, ale z upływem miesięcy i lat. Najczęściej popełniamy błąd, bo nie obserwujemy zawczasu naszych ciał, nie słuchamy sygnałów, jakie nam wysyłają. W wielu przypadkach przewlekły stan zapalny można rozpoznać dość wcześnie, dzięki wyraźnym sygnałom ze strony organizmu, takich jak m.in. opuchlizna stawów, zaparcia, biegunki, częste infekcje, suche oczy lub spadek masy ciała.

Stan zapalny organizmu a dieta

Sposób odżywiania się ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Poprzez dietę można albo równoważyć procesy w nim zachodzące, albo wręcz przeciwnie, sprawić, że stan zapalny zbierze swoje żniwo.

17 pokarmów zwalczających stan zapalny

1. Ciemnozielone warzywa

Ciemnozielone warzywa, takie jak boćwina, szpinak, brokuły i jarmuż, są bogatym źródłem przeciwzapalnej witaminy E. Warzywa kapustne i ciemnozielone mają wyższe stężenie składników odżywczych, a także żelaza i wapnia, które pomagają zwalczać choroby.

2. Tłuste ryby

Tłuste ryby morskie, najlepiej gotowane na parze, są cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają stan zapalny. Sięgaj po ryby takie jak: makrela, łosoś, sardynki i tuńczyk.

3. Orzechy 

Orzechy są pełne przeciwutleniaczy, witaminy E, wapnia i błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu alfa-linolenowego, które skutecznie zwalczają stany zapalne.

Fot. iStock/Aksenovko

Fot. iStock/Aksenovko

4. Soja i jej przetwory

Soja pomaga zwalczyć stany zapalne, chroni przed nowotworami  i chorobami układu krążenia, osteoporozą oraz objawami menopauzy. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, ze względu na obecność fitohormonów, które w nadmiarze mogą powodować niepożądane zmiany w gospodarce hormonalnej.

5. Seler naciowy

Zawarta w selerze apigenina ma działanie przeciwzapalne i lecznicze w dolegliwościach takich jak np. zapalenie stawów, ból mięśni czy choroba zapalna jelit.

6. Papryka

Papryka zawiera w sobie bogactwo witaminy C i przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami.

7. Pomidory

Pomidory są bogate w antyutleniacz — likopen, który zmniejsza stan zapalny w ciele i w płucach. Gotowane pomidory mają więcej likopenu, niż surowe, dobrze więc sięgać po przeciery pomidorowe i ketchup.

Fot. Pixabay / Couleur / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / Couleur / CC0 Public Domain

8. Buraki

Te swojskie warzywa to skarbnica witamin, minerałów i błonnika. Jedzenie buraków chroni przed chorobami serca i rakiem.  Betanina zawarta w nich, jest antyutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów.

9. Czosnek i cebula

Cebula i czosnek wspierają układ odpornościowy. Szczególnie allicyna w czosnku działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo. Cebula pomaga w hamowaniu czynników powodujących rozwój zapalenia stawów.

czosnek

Fot. Pixabay / Counselling / CC0 Public Domain

10. Oliwa z oliwek

Obecny w oliwie z oliwek związek o nazwie oleokantal, ma własności przeciwzapalne i przeciwbólowe. Oliwa z oliwek doskonale wpływa na prace serca i płuc.

11. Kurkuma

Kurkuma to skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Obecna w niej kurkumina, ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

12. Imbir

Imbir wykazuje ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Herbata z dodatkiem imbiru doskonale rozgrzewa organizm i mobilizuje do walki z przeziębieniem.

Fot. Pixabay / Ajale / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / Ajale / CC0 Public Domain

13. Ciemna czekolada

Czekolada o zawartości kakao powyżej 60% zawiera więcej antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zapobiega rozwojowi chorób serca oraz nowotworów.

14. Czarna fasola

Czarna fasola poza witaminami i białkiem, zawiera również cynk wzmacniający odporność. Jest również bogata w antyoksydanty, które są ważne w ochronie przeciwnowotworowej, szczególnie nowotworu okrężnicy.

15. Brokuły

Obecny z brokułach sulforafan, chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne. Wykazuje również działanie antynowotworowe.

16. Ananas

Zawiera błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę. Bromelaina podnosi odporność, zapobiega stanom zapalnym, działa antybakteryjnie i zapobiega przeziębieniom.

Fot. iStock/mapodile

Fot. iStock/mapodile

17. Jagody

Jagody zawierają dużą ilość witamin i antyoksydantów, wzmacniają organizm i wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające.

Włączenie naturalnej, przeciwzapalnej żywności jest równie ważne, jak unikanie pokarmów wspierających stany zapalne.

Strona 1 z 2

czytaj na następnej stronie

Fotomontaż: iStock/Henrik5000/Tharakorn

1/1 7 pokarmów, których należy unikać w diecie przeciwzapalnej| Strona 2 z 2

1. Cukier

Rafinowany cukier podrażnia śluzówkę żołądka, niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej. Jest doskonałą pożywką dla złych bakterii i powoduje niedobory witamin w organizmie.

2. Nadmiar nabiału

Nabiał może wywoływać reakcje zapalne oraz problemy wynikające z nietolerancji laktozy. Mogą pojawiać się bóle żołądka, zaparcia i biegunka, jak również kłopoty  skórne, takie jak wysypki, pokrzywka, trądzik, a także trudności w oddychaniu.

3. Tłuszcze trans

Tłuszcze trans zwiększają poziom „złego” cholesterolu i obniżają „dobry” poziom cholesterolu. Napędzają stany zapalne, insulinooporność, otyłość i prowadzą do chorób zwyrodnieniowych.

Fot. i Stock / TheCrimsonMonkey

Fot. i Stock / TheCrimsonMonkey

4. Przetworzone mięso

Pełne konserwantów i sztucznych dodatków wędliny produkowane komercyjne mogą szkodzić, szczególnie gdy są kiepskiej jakości. Często znajduje się w nich duża ilość soli, czy substancji zwiększających objętość. Mięsne produkty są konserwowane azotanami i azotynami, które mają prawdopodobne działanie rakotwórcze. Lepiej by mięso nie stanowiło podstawy diety i należy wybierać wędliny ze sprawdzonego źródła.

5. Alkohol

Regularne picie niszczy organizm i powoduje przewlekłe stany zapalne. Stąd prosta droga do różnego rodzaju nowotworów.

6. Białe pieczywo

Pieczywo wypiekane z białej, oczyszczonej mąki, jest pozbawione otrębów i zarodków, zawiera śladowe ilości błonnika i jest ubogie w minerały i witaminy, zamieniając się jedynie w źródło kalorii.

cukier

Fot. Pixabay / JESHOOTS / CC0 Public Domain

7. Sztuczne dodatki

Sztuczne dodatki do żywności, takie jak glutaminian sodu (MSG) i aspartam, wyzwalają reakcje zapalne. Szczególnie szkodzą tym, którzy już cierpią na stany zapalne, np. reumatoidalne zapalenie stawów.

źródło: www.lifehack.org, www.zdrowiefit.pl