4/4 Zacznijmy od smaku i aromatu...
Prawdziwy klejnot wśród kaw!
Każdy koneser kawy dobrze wie, że smak i aromat to podstawa, ale tak naprawdę w kawie liczą się detale – każde ziarno, sposób jego palenia, parzenia, a nawet naczynie, w którym kawa jest serwowana. W taki sposób, przy użyciu tradycyjnych bębnowych maszyn prażalniczych i z dbałością o każdy szczegół, powstały dwie nowe wysokogatunkowe kawy Tchibo: Barista Espresso i Caffe Crema. Dla smakoszy kawy to prawdziwy raj!
Zacznijmy od smaku i aromatu – a te biorą się przede wszystkim z jakości ziaren i sposobu ich prażenia. Barista Espresso i Barista Caffe Crema, nowe kawy Tchibo, powstały wyłącznie z ziaren kawy arabika, dojrzewających w wyjątkowych regionach upraw. To w 100% Tchibo Arabica, prawdziwy klejnot wśród kaw. Ale to nie wszytko!
Prażenie po mistrzowsku – tak to się robi
Równie istotny jest sam proces palenia. Ziarna Barista Espresso i Barista Caffe Crema wypala się przy użyciu bębnowych maszyn prażalniczych – tradycyjnie, tak jak robiono to przed stu laty.
Metoda ta, zwana paleniem po mistrzowsku, polega na jednoczesnym paleniu niewielkich ilości kawy. Proces prażenia jest powolny – ziarna mają więcej czasu na wydobycie niepowtarzalnego charakteru. W trakcie palenia sprawdza się nawet odcień palonej kawy, tak aby powstała wysokogatunkowa kawa dla smakoszy.
Wróćmy jednak do smaku i aromatu – Barista Espresso to mocne palenie, intensywny smak bez cierpkości, z orzechową nutą i oddaniem w pełni słodyczy arabiki. Z kolei Barista Caffe Crema charakteryzuje się zrównoważonym, łagodnym, bardzo delikatnie gorzkawym smakiem o wyraźnej nucie owocowej. Obie nowości to obecnie jedne z najlepszych kaw w ofercie Tchibo, idealnie nadają się do ekspresów do kawy i są przepustką do raju dla koneserów.
A w skrócie: to będzie miłość od pierwszej filiżanki!
Więcej na www.tchibo.pl
Artykuł we współpracy z Tchibo