Lifestyle

Często pijesz kawę? Poznaj 12 rzeczy, których mogłaś o niej nie wiedzieć

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
5 z 12

Zapach kawy rozbudza mózg

Fot. iStock / Klikovic

Kawa stawia na nogi nie tylko dzięki płynnemu ładunkowi kofeiny, ale także poprzez sam zapach. Badacze stwierdzili, że zapach pobudza nasz mózg do działania, tak więc, jeśli nie zdążysz wypić rano pobudzającej kawy, po prostu ją powąchaj.

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Przepis na domowe mleko ryżowe

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
Przepis na domowe mleko ryżowe
Fot. iStock
 

Mleko przygotowane z ryżu, cechuje się zawartością małej ilości tłuszczu, większą węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika, ale mają niewielkie ilości białka i wapnia.  Nie zawiera glutenu, więc mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Przepis na domowe mleko ryżowe

Potrzebujesz:

  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki ryżu (białego lub brązowego), szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Ryż należy opłukać, wsypać do 2 litrów wody, dodać szczyptę soli, a następnie gotować pod przykryciem 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do przykrycia garnka warto wykorzystać pokrywkę z dziurką, a jeśli takiej nie mamy, zwykłą przykrywkę lekko uchylamy, aby część wody odparowała (około 300 ml)
  2. Po 2 godzinach wszystko studzimy, dodajemy cukier i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  3. Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce najdłużej 2 dni; przed użyciem należy je wstrząsnąć.
Przepis na domowe mleko ryżowe

Fot. iStock


Lifestyle

Przepis na domowe mleko migdałowe

Redakcja
Redakcja
10 lipca 2017
Przepis na domowe mleko migdałowe
Fot. iStock / bhofack2

Zawiera witaminę E, która jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Zawiera dużo potasu i magnezu, oraz korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych. Mogą je pić osoby z nadkwasotą, gdyż mleko migdałowe wykazuje działanie alkalizujące.


Przepis na domowe mleko migdałowe

Potrzebujesz:

  • 250 g migdałów,
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin.
  2. Po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera.
  3. Następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach.
  4. Po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja mleka gotowa).
  5. Pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody. Następnie powtórzyć odciskanie na sitku. Po tej czynności jest gotowa druga porcja mleka. Mleko należy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Przepis na domowe mleko migdałowe

Fot. iStock


Zobacz także

Jutrzenka

Najbardziej luksusowy obiekt uzdrowiskowy w Polsce? Las, wody lecznicze i własne złoża borowiny w połączeniu z nowoczesnością… Jest takie miejsce!

Dlaczego powinieneś unikać w życiu negatywnych ludzi

Ludzie czasem mówią: „będę mieć życie piękne”. Najczęściej, gdy są młodzi. 7 wskazówek jak być sobą