Go to content

10 zalet picia czerwonego wina. Trzecią będziecie zaskoczeni…

Sprawdź, korzyści dla zdrowia z picia czerwonego wina.
Fot. Pexels / stock.tookapic.com / CC0 Public Domain

Czerwone wino to wyjątkowy w smaku trunek, który chętnie jest wypijany przez panie, nie tylko przy okazji kolacji dla dwojga. Spożywany okazjonalnie, pomaga się zrelaksować, umila chwile przy książce lub dobrym filmie, dzięki niemu łatwiej oderwać się od kłopotów czy wprowadzić romantyczny nastrój. Oczywiście, nie można pić dużych ilości czerwonego wina, podobnie jak innych trunków bezkarnie. Wiemy czym jest kac, i żadna z nas nie marzy o porannym bólu głowy.

Wino ma wiele zalet dla zdrowia, dlatego warto je pić częściej, lecz z głową

Amerykańscy naukowcy, którzy przodują w prowadzeniu różnych badań, wykazali, że wino dla ludzkiego organizmu ma wiele cennych zalet, szczególnie dzięki zawartości resweratrolu. Jest to wyjątkowo silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki, które wpływają na przedwczesne starzenie się i występowanie wielu chorób. Nikt nie zachęca do popadania w alkoholizm, i picia litra wina każdego dnia. Wystarczy, że panowie pozwolą sobie maksymalnie na dwie lampki wina w ciągu dnia, a panie jedną. Umiarkowane spożycie tego typu alkoholu, ma wiele korzyści.

Za to powinnyśmy pokochać czerwone wino

wino


Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain

1. Chroni serce 

Tak,  procyanidiny które zawiera czerwone wino, poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, uniemożliwiając przekształcenie cholesterolu do bardziej niebezpiecznej dla tętnic formy. Związki fitochemiczne wspomagają produkcję dobrego cholesterolu, a przeciwutleniacze chronią śluzówkę naczyń wieńcowych.

2. Przedłuża młodość

Resweratrol zawarty w czerwonym winie stymuluje gen długowieczności – SIR2,  przyspiesza produkcję białek, które chronią ludzkie ciało przed starzeniem. Czerwone wino zawiera pięć razy więcej resweratrolu niż wino białe.

3. Chroni zęby

Antyoksydanty hamują rozwój bakterii przyczyniających się do powstawania ubytków w zębach, występujących w jamie ustnej. Picie czerwonego wina, po prostu likwiduje te bakterie.

4. Wpływa na poprawę pamięci

Czerwone wino poprawia krążenie krwi, a tym samym odżywienie mózgu, a  resweratrol korzystnie wpływa na pamięć krótkotrwałą.

5. Poprawia trawienie

Zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych, oraz rozszerza naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie, dzięki czemu podczas posiłków popijanych winem, substancje odżywcze szybciej trafiają do krwiobiegu. Kwas cynamonowy wspiera wydzielanie żółci, więc szybciej trawimy tłuszcz.

6. Odsuwa ryzyko udaru

Jego działanie polega na rozrzedzaniu krwi, co przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów i gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach. Z kolei resweratrol pozwala zapobiegać uszkodzeniom neuronów w mózgu, co chroni mózg.

7. Zapobiega nowotworom

Resweratrol blokuje w komórkach rakowych zdolność wytwarzania kluczowego białka, z którego nowotwory są zbudowane, a apigenina obecna w winie, może powstrzymywać wzrost nowotworów.

8. Chroni przed cukrzycą typu 2

Panie spożywające dużą ilość flawonoidów, maja większe szanse uniknąć cukrzycy. Wino wspiera reakcję organizmu na insulinę, która jest narzędziem regulującym poziom cukru we krwi.

9. Wzmaga libido

Antyoksydanty korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, rozszerzając je i polepszając dopływ krwi. W dodatku,  może minimalizować ryzyko powstawania zaburzeń produkcji spermy u mężczyzn, co jest ważne dla par starających się o potomstwo.

10. Wzmacnia wzrok

Naukowcy z Islandii wykazali, że osoby pijące umiarkowane ilości czerwonego wina, mają aż o 32 proc. większą szansę na uniknięcie wystąpienia katarakty, niż abstynenci.

 

linia 2px
Oczywiście, zalety czerwonego wina, nie powinny powodować, że będzie ono nadużywane. Mimo tego, jak wiele dobroczynnego działania wykazuje wino, to jednak nadal jest alkohol, który w nadmiarze powoduje poważne konsekwencje zdrowotne.