Lifestyle

6 zalet minimalizmu, dla których warto wprowadzić go w życie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
minimalizm
Fot. iStock
 

Minimalizm nie opiera się wyłącznie na przekonaniu, że szczęście zależy od ograniczenia ilości posiadanych dóbr. Minimalizm to podejście do życia, dzięki któremu można odłożyć na bok to, co nie jest potrzebne do szczęścia. To szansa na wykorzystanie przestrzeni dla dobrej energii i nas samych. Dlaczego warto wprowadzić minimalizm w życie?

Minimalizm ma wielu zwolenników, którzy podkreślają, jak wiele dobrego zyskali dzięki wprowadzeniu jego zasad do własnego życia. Funkcjonowanie w zgodzie z nim najczęściej spowodowane jest głęboką wewnętrzną potrzebą uporządkowania codzienności. To nie tylko faktyczne porządki na półkach, ale także nauka rozróżnienia rzeczy, które są nam potrzebne, by być szczęśliwym od tych, które w nadmiarze rozpraszają naszą uwagę, sprawiają, że koncentrujemy się nie na tym co trzeba. W minimalizmie nie chodzi o życie w uderzającej po oczach skromności, ale o refleksję, która pozwoli na lepsze i prostsze życie.

Dlaczego warto wcielić w życie minimalizm?

Pomaga ustalić priorytety

Minimalizm zachęca do skupiania się na rzeczach najbardziej istotnych, odsunięciu na boczny tor tego, co rozbija naszą uwagę. Jest prostym krokiem do ustalenia tego, co rzeczywiście daje nam szczęście. Pozwala na nadawanie odpowiednich priorytetów, reagowanie na potrzeby, stawianie ważnych pytań i uzyskanie na nie uczciwych odpowiedzi. Ten proces może nie być łatwy, ale uświadomienie sobie tego, na czym naprawdę nam zależy, jest uskrzydlające.

Minimalizm pozwala poczuć wolność

Uwolnienie się od nadmiaru rzeczy oraz wypuszczenie osób, których tak naprawdę nie potrzebujemy w naszym życiu powoduje, że tworzymy przestrzeń dla własnych potrzeb. Uwalniamy się od przymusu, konieczności, często negatywnych emocji. Przestajemy spoglądać na siebie oczami innych i równać do wymagań stawianych przez inne osoby.

Minimalizm to mniej dylematów 

Minimalizm odrzuca konieczność skupiania się na dużej ilości rzeczy i spraw koniecznych do załatwienia. Dzięki temu uwalnia nas od ciągłego stresu, konieczności bycia w gotowości do działania. Zamiast ciągłej analizy sytuacji i spoglądania na zegarek, lepiej w to miejsce spędzić czas w o wiele bardziej przyjemny, czy konstruktywny sposób. Zyskujemy spokój.

Minimalizm oszczędza czas

Zarówno otaczanie się nadmiarem przedmiotów, jak i robienie zbyt dużej ilości rzeczy na raz powoduje, że czas przecieka nam przez palce. Zamiast spędzać go na porządkowaniu dziesiątków bibelotów, czy marnowanie go na przeglądanie kolejnych profili nowych znajomych w mediach społecznościowych, można skupić się na ważnych rzeczach, które wnoszą coś dobrego w nasze życie.

Minimalizm to lepsza organizacja

Im mniej posiadamy, tym łatwiej się funkcjonuje na co dzień. To prosty wybór. Nie ma bałaganu, nie trzeba tyle sprzątać, nie potykamy się o stos bibelotów poupychanych w każdym kącie. Łatwiej wybrać ubranie, gdy w szafie wiszą najpotrzebniejsze rzeczy. Nie spóźniamy się, bo łatwiej jest się zorganizować, gdy wszystko ma swoje miejsce.

Minimalizm to troska o świat

Minimalizm oznacza siłą rzeczy mniejszą konsumpcję, która praktykowana przez coraz więcej osób spowoduje zmniejszenie ilości niepotrzebnych przedmiotów, a tym samym śmieci. Zmaleje ilość foliowych torebek, ubrań założonych tylko raz, tony plastiku, który rozkłada się nawet kilkaset lat. To świadomy ukłon w stronę Matki Natury.


źródło:  www.psychologytoday.com

Lifestyle

Marchew – dlaczego warto jeść ją jak najczęściej? Przepisy na marchew duszoną na maśle i gotowaną z groszkiem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę
Fot. iStock
 

Marchew to warzywo, bez którego trudno sobie wyobrazić domowe zupy, czy gulasze. Można ją jeść na surowo, wyciskać z niej sok, dusić, piec i gotować. Marchewka jest uniwersalnym i zdrowym warzywem, którego nie powinno brakować w kuchni. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej i jak ją przyrządzić, by była naprawdę smaczna?

Marchew — wartości odżywcze

Marchewka szczególnie znana jest ze swojego wyrazistego koloru będącego efektem obecności kilku rodzajów karotenoidów, takich jak: luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten (prowitamina A). To cenne dla zdrowia substancje, które, m.in. chronią przed rozwojem nowotworów. W korzeniu marchwi nie brakuje również witaminy K, witaminy C, E, witamin z grupy B (B1, B3, B6, kwasu foliowego), kwasu pantotenowego, oraz minerałów takich jak: potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź. Marchewka zawiera także błonnik i pektyny, niezbędne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Fot. iStock/Marchew

Marchew składa się głównie z wody (w 90%), węglowodanów (ok. 9%), a także niewielkiej ilości białka i tłuszczu. Jej wartość kaloryczna jest niewysoka, więc można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia, także na diecie — marchew w 100 g dostarcza 33 kcal. Ważna informacja dotyczy indeksu glikemicznego marchewki. Surowa marchew może mieć różny IG: cała — 16; pokrojona w kostkę, ma IG 35, a surowa tarta 39. Im bardziej rozdrobniona, tym wyższy indeks glikemiczny, ale nadal w normie dla produktów o niskim IG. Podobnie jest z marchewką gotowaną — IG marchewki gotowanej w całości wynosi 33, natomiast krojonej tylko 49. Obala to mit, który mówi, że gotowana marchew ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Marchew — właściwości dla zdrowia i urody

Substancje wchodzące w skład marchwi sprawiają, że odgrywa ona ważną rolę dla zdrowia i urody, więc warto sięgać po nią jak najczęściej.

Marchew na dobry wzrok

Marchew zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli roślinnej prowitaminy A, niezbędnej dla zdrowego wzroku. W przypadku niedoborów tej witaminy dochodzi do rozwoju ślepoty zmierzchowej, gdy wzrok znacznie wolniej adaptuje się do widzenia po zmierzchu (tzw. kurza ślepota). Dodatkowo obecność witaminy C, która jest antyoksydantem, obniża ryzyko rozwoju zaćmy starczej, a witaminy z grupy B mają pływ na prawidłowe funkcjonowanie nerwu wzrokowego.

Marchewka dla mocnych nerwów

Regularne spożywanie marchewki wzmacnia układ nerwowy, dzięki witaminom z grupy B, a szczególnie kwasowi foliowemu. Substancje te wpływają na obniżenie stężenia homocysteiny we krwi. Jej niski poziom ułatwia produkcję serotoniny, oraz obniża ryzyko rozwoju depresji i chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson). Magnez z kolei działa kojąco na układ nerwowy i działa uspokajająco.

Marchew chroni układ sercowo-naczyniowy 

Witamina A zapobiega utlenianiu się „złego cholesterolu” LDL i tworzeniu się złogów miażdżycowych, podobnie jak witamina K. Z kolei witamina C wpływa na zahamowanie syntezy cholesterolu i usprawnia jego metabolizm. Marchew chroni przed zawałem serca, udarem mózgu i zatorem płucnym.

Fot. iStock/Marchew

Marchewka na piękną skórę

Jedząc marchew w prosty sposób można zadbać o kondycję skóry. Dzieje się tak, ponieważ obecna w marchewce witamina C wspiera produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność. Im mniej kolagenu, tym szybciej pojawią się zmarszczki. Witamina A przyspiesza regenerację naskórka, chroni przed promieniowaniem słonecznym, przyśpiesza także leczenie poparzeń słonecznych. Dodatkowo witamina E, zwana witaminą młodości, opóźnia proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Ponadto regularne jedzenie marchewki lub picie jej soku wpływa na zdrowy koloryt skóry, nadając jej nieco ciemniejszy, bardziej opalony wygląd.

Marchew w diecie antynowotworowej

Marchewka zawiera antyoksydanty, czyli substancje neutralizujące szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki, prowadząc do stanów zapalnych oraz zwiększając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Do silnych antyoksydantów obecnych w marchwi zaliczamy witaminę A, witaminę C, witaminę E, miedź i cynk. Dodatkowo w korzeniu marchwi znajduje się falkarinol, czyli substancję cenioną w profilaktyce nowotworów. Według naukowców z Uniwersytetu w Newcastle falkarinol obniża ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 33%.

Gotowana marchew z groszkiem — przepis

Połączenie marchewki z groszkiem jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Groszek jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, C, E, K. Zawiera również minerały jak: cynk, magnez, fosfor, mangan, molibden, potas, sód, selen, wapń oraz żelazo. Warto więc łączyć groszek z marchewką i serwować je, jako dodatek do obiadu.

Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę

Fot. iStock/Marchew z groszkiem

Gotowana marchew z groszkiem — składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka groszku zielonego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • odrobina soli do gotowania

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i przygotowane nasiona groszku. Zalej je wodą, dodaj sól (do smaku, nie za dużo), i ugotuj do miękkości. Odcedź, np. na sicie, by obciekło jak najwięcej wody.
  3. W garnuszku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i mieszając zaczekaj, aż bułka się przysmaży i zezłoci. Gotowy groszek z marchewką  serwuj na ciepło.

Marchewka duszona na maśle — przepis

Duszona marchewka to idealny dodatek do obiadu. Marchew duszona na maśle jest miękka, słodka i aromatyczna. Świetnie się komponuje z purée ziemniaczanym, z kluskami lub mięsem.

Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę

Fot. iStock/Marchew duszona na maśle

Marchewka duszona na maśle — składniki: 

  • 5 marchewek
  • łyżka cukru
  • 3,5 łyżki masła (1,5 + 2 łyżki masła)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  • Marchewki obierz, umyj, pokrój na równe plasterki i wrzuć do garnka o grubym dnie. Wlej 1,5 szklanki zimnej wody. Dorzuć cukier,  1,5 łyżki masła, sól i nieco pieprzu.
  • Duś marchewki pod przykryciem na średniej mocy palnika, dopóki nie zmięknie (od 15 do 30  minut, w zależności od grubości plastrów). Gdy marchew stanie się miękka dodaj drobno poszatkowaną natkę pietruszki i pozostałe 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, można wyłożyć marchew na talerze.

Aby marchew szybciej zmiękła, można ją, zamiast kroić w plastry, zetrzeć na dużych oczkach tarki.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl ,verdum.pl, ncez.pl,przyślijprzepis.pl

Lifestyle

Cynamon – cejloński czy chiński? Właściwości dla zdrowia, przepis na cynamonki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Cynamon - właściwości dla zdrowia, przepis na cynamonki
Fot. iStock

Cynamon to przyprawa znana od tysięcy lat. Niegdyś był wart majątek, dziś można go znaleźć w każdej kuchni. Trudno sobie wyobrazić bez niego szarlotkę czy korzenną kawę. Ceniony jako aromatyczna przyprawa, wykazuje on także inne warte uwagi właściwości. Dlaczego warto go używać i co sprawia, że cynamon może być niebezpieczny dla zdrowia?

Cynamon — cejloński czy chiński?

Cynamon powstaje z kory cynamonowca cejlońskiego, ale także chińskiego, kamforowego, jawajskiego, australijskiego, indyjskiego i innych. Często pojawia się pytanie o różnicę między najczęściej dostępnym cynamonem chińskim a cejlońskim.

Cynamon cejloński uważany jest za ten oryginalny, bardziej szlachetny, o wyjątkowym aromacie. Pozyskiwany jest on z wiecznie zielonych drzew rosnących na Cejlonie i Madagaskarze. Charakteryzuje się większą zawartością olejków eterycznych i substancji działających przeciwzapalnie. Zawiera także mniej kumaryny, która w większej ilości wykazuje toksyczne działanie na wątrobę i nerki. Cynamon chiński nie może się poszczycić powyższymi zaletami, stąd też jest znacznie tańszy i łatwiej dostępny w sklepach. Różnicę pomiędzy nimi można zauważyć dość łatwo — cynamon cejloński jest bardziej aromatyczny, ma jaśniejszy kolor w porównaniu do chińskiego, jest bardziej kruchy. Charakterystyczny dla niego jest wygląd zwiniętego rulonika, złożonego z wielu cienkich warstw. Cynamon chiński można kupić w całości, w zwartym rulonie, twardym i trudniejszym do złamania, lub w formie ciemnobrązowego proszku. Stosowany z umiarem, został uznany za bezpieczną dla zdrowia przyprawę.

Cynamon - właściwości dla zdrowia, przepis na cynamonki

Fot. iStock/cynamon cejloński

Czy cynamon jest toksyczny?

Na temat szkodliwości cynamonu można znaleźć wiele informacji. Wątpliwości wzbudza wspomniana kumaryna, która mimo cennych właściwości dla zdrowia, podawana w większych ilościach, wykazuje u zwierząt laboratoryjnych toksyczne działanie, szczególnie względem wątroby i nerek. Jej szkodliwość nie została potwierdzona badaniami na ludziach. Warto wiedzieć, że w cynamonie cejlońskim jest jej o wiele mniej, natomiast uważać trzeba na cynamon chiński. Należy go stosować z umiarem. Dzienne spożycie kumaryn wynosi do 0,1 miligrama na kilogram masy ciała na dobę. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kg może każdego dnia zjeść maksymalnie 7 mg kumaryny.

Cynamon — czy można jeść w ciąży? 

Nie wiadomo, jak kumaryna może wpływać na rozwijający się płód, dlatego cynamon spożywany w ciąży, profilaktycznie nie jest zalecany.

Cynamon — właściwości dla zdrowia

Cynamon wykazuje właściwości dla zdrowia, które przemawiają za tym, by bez obaw stosować go z umiarem. Ta aromatyczna przyprawa zawiera błonnik, składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, mangan, a także witaminy: A, C, E, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę. Ponadto obfituje w polifenole, co wiąże się z jego właściwościami antyoksydacyjnymi.

Cynamon - właściwości dla zdrowia, przepis na cynamonki

Fot. iStock

Wykazuje właściwości antynowotworowe

Serwis EurekAlert przytoczył badania naukowców z Uniwersytetu Arizony (USA), które wskazują, że cynamon może być pomocny zapobieganiu rozwoju raka jelita grubego. Zauważyli oni podczas badań nad gryzoniami, że podawanie im aldehydu cynamonowego wpływa na szybsze usuwanie toksyn z komórek, ułatwia ich regenerację i chroni przed rozwojem nowotworu. Zawiera on także polifenole, flawonoidy i kwas fenolowy, czyli silne antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniem, pomagają zapobiegać nowotworom i chorobom przewlekłym (cukrzyca typu 2).

Chroni przed miażdżycą

Wiadomo, że cynamon wpływa na obniżenie poziom cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Cynamon na zdrowy układ pokarmowy 

Cynamon pobudza wytwarzanie soków trawiennych, wykorzystywany jest do leczenia zaparć, biegunek i zatruć pokarmowych. Może przeciwdziałać rozwojowi wrzodów żołądka oraz rozwojowi grzybów Candida albicans w przewodzie pokarmowym.

Chroni przed skokami cukru we krwi 

Cynamon poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi. To jest wartościowe działanie dla obniżenia ryzyka rozwoju cukrzycy i insulinooporności.

Fot. iStock

Cynamon chroni mózg przed chorobami neurodegradacyjnymi 

Dzięki zawartości substancji o nazwie epikatechina wspiera on pracę mózgu, hamując działanie białka odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera, obniża także ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Jest naturalnym antybiotykiem 

Ta aromatyczna przyprawa jest wartościowym dodatkiem do diety w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienia grypę. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, łagodzi napady kaszlu i chrypę, w dodatku rozgrzewa organizm.

Cynamon wspiera odchudzanie

Co prawda dodawanie cynamonu do potraw samoistnie nie odchudza, ale wiadomo, że przyspiesza on przemianę materii, przez co także proces spalania tkanki tłuszczowej. W połączeniu z dietą i ćwiczeniami może przyspieszyć osiągnięcie założonego rezultatu.

Cynamonki — przepis

Ponieważ cynamon jest przyprawą o walorach zdrowotnych, nadającą przyjemny aromat i smak potrawom, warto po niego sięgać z umiarem. Sprawdzi się do szarotki, pieczonych jabłek, mlecznych deserów, lodów, czy aromatycznej kawy. Jest niezastąpionym dodatkiem do wypieków takich jak cynamonki, które mają wielu miłośników.

Cynamon - właściwości dla zdrowia, przepis na cynamonki

Fot. iStock/Cynamonki

Cynamonki — składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1.  Mleko podgrzej, w osobnym garnku roztop masło. Połącz mleko, masło i drożdże, dodając nieco cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i mieszankę z drożdżami. Wyrób ciasto i zostaw do wyrośnięcia w cieple na ok. 30 minut.
  3. Przygotuj farsz: masło roztop w rondelku, następnie dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 części, po czym ba kawałki rozwałkuj. Na każdy płat ciasta nałóż równomiernie połowę nadzienia.
  5. Ciasto zawiń w rulony, i pokrój je na plastry o szerokości ok. 2 – 3 cm.
  6. Piekarnik rozgrzej do 175ºC. Cynamonki kładź na papier do pieczenia, włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut, do zrumienienia bułeczek.

źródło: www.poradnikzdrowie.pl, www.izielnik.pl, zdrowie.wprost.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Odkryj magię i klimat Mazur. Niech końcówka roku cię zaskoczy

Co starsza może poradzić młodszej? 20 prostych prawd, których dowiesz się od kobiet po 50-tce

Pięć obietnic, których oczekują kobiety. I których mężczyźni zazwyczaj nie dotrzymują