Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Fajne patenty na szybkie i efektowne dania. Pierwszy odcinek programu obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!
Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1
ZIEMNIACZANE RÓŻE
Składniki:
- 5 dużych mączystych ziemniaków
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta wędzonej papryki sól do smaku
- jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy mandoliny.
Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószczyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.
DIP DO RÓŻ:
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- garść liści bazylii
- gałązka świeżej mięty
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.
KOLOROWA TARTA Z WARZYWAMI
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 50 ml zimnej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 50 g tartej mozzarelli
- szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
- mielony pieprz do smaku
- 1 długo bakłażan
- 2 kolorowe cukinie
- 2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.
Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.
Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.
ARANCINI
Składniki:
- 300 g ugotowanego ryżu arborrio
- 2 duże mięsiste pomidory
- 1 spora cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 150 g mini kuleczek mozzarelli
- mąką
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować z solą – powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.
W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
DOMOWA LEMONIADA
Składniki:
2 ogórki
1 l wody gazowanej
kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżka miodu
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Przygotowanie:
Ogórki zmiksować i przecedzić przez sitko wprost do dzbanka z wodą gazowaną. Dodać miód i sok z cytryny.
MAKARONOWE GNIAZDKA
Składniki:
300 g ugotowanego makaronu spaghetti
150 ml passaty pomidorowej lub ulubionego, domowego sosu pomidorowego
oliwa z oliwek
kolorowe pomidorki
100 g tartego sera
Przygotowanie:
Ugotowany makaron wymieszać z sosem i nawijając na widelec ułożyć w foremkach do muffinów tworząc kształt gniazdek
Pomidorki przekroić na połówki, ułożyć w gniazdkach razem z serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 – 15 minut.
PIECZONE AWOKADO
Składniki:
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
50g suszonych pomidorów
4 żółtka
sól, pieprz do smaku
30 g świeżo otartego parmezanu
drobny szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Awokado przekroić wydrążyć pestkę, skropić sokiem z cytryny. W zagłębienie po pestce włożyć posiekane pomidory i żółtko. Całość posolić, popieprzyć i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
CZEKOLADOWE KULE
Składniki:
300 g mlecznej czekolady dobrej jakości
3 balony
200 g malin
2 łyżki miodu
ulubione lody
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć i wrzucić do miski o grubym dnie. Miskę ustawić na garnku z gorąca wodą i rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (uwaga! miska nie może dotykać powierzchni wody!).
Rozpuszczoną czekoladę nieco przestudzić i gdy będzie nadal płynna i ciepła (ale nie gorąca), zanurzyć w niej napompowane baloniki. Czekoladowe balony ustawić w wysokich szklankach i wstawić do lodówki na ok 1 – 2h.
Maliny wrzucić do garnka, dodać miód i skarmelizować. Jak sos się nieco zredukuje przecedzić przez sito. Baloniki delikatnie przekuć i wyjąć pozostawiając czekoladowe półkule. Przykryć nimi lody i polać gorącym sosem.
Przepisy pochodzą z programu Darii Ładochy: Patenciary, odc.1