Go to content

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Arancini

Arancini Darii Ładochy - Patenciary
Arancini Darii Ładochy - Patenciary

Arancini  Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Arancini Darii Ładochy – przepis

Arancini Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1 / Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu arborrio
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 spora cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 150 g mini kuleczek mozzarelli
  • mąką
  • olej do głębokiego  smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować z solą –  powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.

W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1