Kuchnia

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Arancini

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Arancini Darii Ładochy - Patenciary
Arancini Darii Ładochy - Patenciary – Arancini Darii Ładochy - Patenciary
 

Arancini  Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Arancini Darii Ładochy – przepis

Arancini Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepisy Darii Ładochy. Patenciary, odc.1 / Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu arborrio
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 spora cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 150 g mini kuleczek mozzarelli
  • mąką
  • olej do głębokiego  smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować z solą –  powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.

W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1


Kuchnia

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Makaronowe gniazdka

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1
Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1 – Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1
 

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy

Składniki:

300 g ugotowanego makaronu spaghetti

150 ml passaty pomidorowej lub ulubionego, domowego sosu pomidorowego

oliwa z oliwek

kolorowe pomidorki

100 g tartego sera

Przygotowanie:

Ugotowany makaron wymieszać z sosem i nawijając na widelec ułożyć w foremkach do muffinów tworząc kształt gniazdek

Pomidorki przekroić na połówki, ułożyć w gniazdkach razem z serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 – 15 minut.

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Makaronowe gniazdka – Patenciary, odc.1

 

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1


Kuchnia

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: KOLOROWA TARTA Z WARZYWAMI

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy
Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy – Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g tartej mozzarelli
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • mielony pieprz do smaku
  • 1 długo bakłażan
  • 2 kolorowe cukinie
  • 2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.

Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.

Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1

 


Zobacz także

Która z nas nie kocha słodyczy? Idealne na babski wieczór

Dynia zdrowa od pestki po miąższ

Dynia zdrowa od pestki po miąższ. Przepis na ciasto dyniowe

Jak wybrać dobrego arbuza

Jak wybrać dobrego arbuza?