Go to content

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: KOLOROWA TARTA Z WARZYWAMI

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy
Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g tartej mozzarelli
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • mielony pieprz do smaku
  • 1 długo bakłażan
  • 2 kolorowe cukinie
  • 2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.

Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.

Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1