Go to content

Sos holenderski – jak przygotować wyrazisty, kremowy sos ze szparagami, z jajkami lub dorszem?

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem
Fot. iStock

Sos holenderski to delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku sos, który znakomicie komponuje się z gotowanymi warzywami, jajkami, rybami oraz mięsem. Przygotowuje się go z kilku prostych składników, ale można go wzbogacać na różne sposoby. Jaki jest najlepszy przepis na sos holenderski i jakie połączenia z nim w roli głównej wychodzą perfekcyjnie?

Sos holenderski — przepis podstawowy

Sos holenderski to bardzo prosty w przygotowaniu sos, który smakiem zachwyca i trudno sobie bez niego wyobrazić choćby osławione szparagi. Ponieważ ma delikatny, a zarazem zdecydowany smak, jest gęsty i idealnie kremowy, trudno jest się jemu oprzeć. Podstawowy przepis na sos holenderski ogranicza się do trzech głównych składników. Aby go przygotować, wystarczy mieć pod ręką żółtka jajek, masło i sok z cytryny. Odrobina soli i pieprzu idealnie podkreśli jego smak.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/Sos holenderski

Sos holenderski — składniki: 

  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie: 

  1. W rondelku roztop masło, podgrzewając je, ale pilnując, by nie zaczęło się gotować.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do dość głębokiej szklanej miski.
  3. Miskę z żółtkami wstaw na garnek z delikatnie gotującą się wodą, dodaj sok z cytryny (lub ocet) i za pomocą trzepaczki zacznij ubijać  żółtka na parze. W garnku woda powinna sięgać na  1/4 jego wysokości i co istotne — nie może ona mocno buzować, tylko lekko „mrugać”. Dno miski nie może mieć styczności z wodą, by żółtka się nie ścięły.
  4. Ubijaj trzepaczką żółtka aż podwoją objętość, dodaj sól i pieprz, ubijaj jeszcze przez chwilę. Następnie zacznij wlewać ostrożnie, powolutku, roztopione masło, i ubijaj cały czas, aż całe masło przelejesz do żółtek.

Sos podawany jest na ciepło, dlatego powinien zostać przyrządzony tuż przed podaniem potrawy.

Sos holenderski ze szparagami — przepis

Poniższy przepis jest delikatną modyfikacją przepisu podstawowego, równie smaczną i doskonale komponującą się ze szparagami.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/Sos holenderski ze szparagami

Sos holenderski ze szparagami — składniki: 

  •  ok. pół kilograma młodych szparagów
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 żółtka
  • sok z połowy małej cytryny
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Szparagi umyj i obierz obieraczką, po czym odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć je do wrzącego bulionu i ugotuj do miękkości.
  2. Gdy szparagi będą się gotowały, przyrządź sos: roztop na średnim ogniu masło i przecedź je przez sitko z piany. W garnku zagotuj wodę, na garnek postaw szklaną miskę i włóż do niej 2 żółtka. Żółtka ubijaj trzepaczką i wlej do nich po łyżce klarowanego masła, mieszając bez przerwy trzepaczką. Następnie dodaj białe wino i nadal mieszaj, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz.
  3. Ugotowane szparagi odcedź i serwuj polane ciepłym sosem.

Sos holenderski z jajkami w koszulce — przepis

Jajka serwowane w ten sposób noszą także nazwę „po benedyktyńsku” lub „po florencku”. Doskonale pasuje jako dodatek do świeżej sałaty, lub na chrupiące pieczywo.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/sos holenderski

Jajka w koszulce z sosem holenderskim 

  • 4 jajka
  • dwa litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu (opcjonalnie, można nie stosować)

Składniki na sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • zmielony biały pieprz
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos holenderski: żółtka ubić z dodatkiem soli, pieprzu, oraz soku z cytryny na puszysto. Ubijając, należy dodawać po trochę gorącego, płynnego masła. Sos powinien być gęsty, przypominać majonez.
  2. Przygotuj jajka: zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli i octu, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Wodę zamieszaj, by powstał wir i delikatnie wrzuć jajka do garnka. Po upływie ok. 3 -4 minut (zależy od wielkości jajka) jajka wyjmij na talerz. Możesz je włożyć na chwilę do naczynia z zimną wodą, by zahamować ścinanie się jajka.
  3. W międzyczasie pieczywo podpiecz w piekarniku lub tosterze, by było chrupiące.
  4. Na pieczywie ułóż jajko w koszulce, polej ciepłym sosem, dopraw solą i pieprzem.

Sos holenderski z dorszem — przepis

Fot. iStock

Sos holenderski z dorszem — składniki: 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek białego wina
  • plastry cytryny
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Filety skrop sokiem z cytryny, obsyp solą.
  2. Przygotuj sos holenderski: roztop na średnim ogniu masło i przecedź je przez sitko z piany. W garnku zagotuj wodę, na garnek postaw szklaną miskę i włóż do niej 2 żółtka. Żółtka ubijaj trzepaczką i wlej do nich po łyżce klarowanego masła, mieszając bez przerwy trzepaczką. Następnie dodaj białe wino i nadal mieszaj, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz.
  3. W żaroodpornym naczyniu ułóż filety, polej sosem, zapiecz w nagrzanym do 175ºC piekarniku ok.30 minut.
  4. Podawaj obłożone plastrami cytryny i koperkiem.

źródło:  aniagotuje.pl, ugotuj.to ,  www.przyslijprzepis.pl