Przepisy Przetwory

Grzyby w occie. Przepisy na marynowane prawdziwki, kurki, opieńki lub maślaki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki
Fot. iStock
 

Grzyby w occie to doskonały sposób na zachowanie ich na dłuższy czas. Są smaczne jako zakąska, ale — w zależności od rodzaju — znakomicie komponują się ze składnikami sosu tatarskiego. Warto przyrządzić kilka słoiczków grzybów w occie na zimę, szczególnie jeśli lubicie samodzielnie zbierać grzyby w lesie. Jak zrobić grzyby w occie — prawdziwki, kurki, opieńki i maślaki?

Grzyby w occie — co warto wiedzieć?

Grzyby w occie to jeden z wielu sposobów konserwacji grzybów, równie często stosowany, jak suszenie czy mrożenie. Najlepiej w marynacie sprawdzają się grzyby młode, niewielkie i jędrne, które ładnie prezentują się w słoiczku. Najbardziej pożądane są prawdziwki, ale nie gorzej prezentują się i smakują podgrzybki, opieńki, kozaki, kurki, rydze, a nawet maślaki. Można do słoiczków włożyć jeden rodzaj grzybów, lub kilka różnych, dla ciekawego efektu. Najlepiej, by słoiczki były małe, by po otwarciu nie stały długo w lodówce. Najczęściej mniejsze grzybki marynuje się w słoiczkach po przecierach pomidorowych lub musztardzie, a te większe po dżemach. Szykując słoiki należy je umyć, wyparzyć i osuszyć, sprawdzić, czy nie są wyszczerbione i czy zakrętka jest w dobrym stanie.

Fot. iStock

Grzyby w occie są proste w przygotowaniu, ale kluczowa jest zalewa. Dobrze skomponowane składniki nie tylko utrwalą grzybki, ale nadadzą im znakomitego smaku. Z tego powodu warto przyjrzeć się przepisom na zalewę, by grzybki nie były zbyt ostre, lub mdłe, albo nie nabrały goryczki od nadmiaru przypraw, np. ziela angielskiego. Główna zasada głosi, że klasyczna zalewa powinna się składać z wody i octu w proporcji 4:1 plus odpowiednie przyprawy. Wiadomo jednak, że w każdym domu grzyby można przygotować na nieco różniące się od siebie sposoby.

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane 

Wg tego przepisu można przygotować także podgrzybki i inne leśne grzyby.

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — opieńki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — opieńki marynowane. Składniki:

  •  ok. 2 kg opieniek
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • ziele angielskie — po 2 kulki na słoiczek

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, i gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem ok. 10 minut.
  3. Do czystych, wyparzonych słoiczków włóż ziele angielskie oraz ugotowane grzyby, zalej zalewą i zakręć mocno.
  4. Pasteryzuj — włóż słoiczki do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 30 min. Wyjmij z garnka słoiczki, i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

Grzyby w occie — kurki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — kurki marynowane. Składniki:  

  • 0,5 kg kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l. wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki cukru
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść, przepłucz krótko pod wodą.
  2. Cebulę pokrój na plastry, razem z kurkami, pieprzem i zielem angielskim wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą z łyżeczką soli. Gotuj razem ok. 10 minut. Odlej wodę i odsącz kurki.
  3. Ocet zagotuj z wodą, łyżeczką soli i cukrem.
  4. Ugotowane kurki z cebulą i przyprawami przełóż do słoików i zalej gorącą zalewą.
  5. Zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — maślaki marynowane 

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby w occie — maślaki marynowane. Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 litr wody
  • szklanka octu
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:  

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, a jeśli mają brzydką skórkę, zdejmij ją, podważając nożykiem i ściągając ją z kapelusza. Cebulę obierz i pokrój na plastry. Wrzuć maślaki razem z cebulką do gotującej się wody z solą, gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Grzyby z cebulką ułóż w słoiczkach, dodaj do każdego słoiczka po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 1/4 łyżeczki gorczycy.
  3. Z wody, octu, cukru i soli ugotuj zalewę.
  4. Grzybki zalej zalewą. Słoiczki zakręć, włóż do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 15 min. Wyjmij z garnka słoiczki i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Przepisy Przetwory

Grzyby marynowane – 5 przepisów na pyszne przetwory na zimę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 października 2020
grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry
Fot. iStock/grzyby marynowane
 

Grzyby marynowane są znakomitą przekąską na stół biesiadny, nadają się także jako dodatek do obiadu czy kanapek, oraz składnik sosu tatarskiego. Ich przygotowanie nie jest trudne, w dodatku można przygotować grzyby na różne sposoby, różniące się od siebie smakiem. Warto wypróbować przepis na grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili lub pieczarki z curry.

Grzyby marynowane cieszą się niemałym powodzeniem, a przepisy na marynaty często przechowywane są i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jeśli jednak ktoś nie ma skąd czerpać rodzinnych inspiracji, w internecie nie brakuje ciekawych przepisów na smaczne grzyby marynowane na słodko lub ostro.

Sięgając po przepis najpierw należy przyjrzeć się kupionym lub zebranym grzybom. Oczywiście nie zbieramy ani nie przyjmujemy grzybów nieznanych lub podejrzanych, które łatwo pomylić z trującymi osobnikami. Powinny być one jak najświeższe, przeniesione w wiklinowym koszu, nigdy w foliowej reklamówce, gdzie będą się zaparzać. Najlepiej od razu świeże grzyby oczyścić, odrzucić robaczywe fragmenty i dopiero z odpowiednio przebranymi i posegregowanymi okazami, można wziąć się za przygotowywanie słoiczków na zimę.

Grzyby marynowane — na słodko z miodem

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — na słodko z miodem. Składniki:

  • grzyby ulubione

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soli
  • 6 lisków laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść, opłucz (ale nie mocz) pod bieżącą zimną wodą.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 20 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków, zalej gorącą zalewą.
  6. Słoiki zakręć szczelnie, wstaw do garnka z gorącą wodą, zagotuj i pasteryzuj przez 10 minut.

Grzyby marynowane — przepis babci

Wg tego przepisu można przygotować prawdziwki, podgrzybki i inne leśne grzyby.

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — przepis babci. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby marynowane z papryką — przepis

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane z papryką. Składniki: 

  • 4 kg podgrzybków
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg papryki żółtej

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela anielskiego
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, gotuj ok. 45 minut w osolonej wodzie, zdejmując w międzyczasie pojawiające się „szumowiny”.
  2. Zagotuj zalewę i gdy zacznie wrzeć, wyjmij z niej przyprawy.
  3. Paprykę pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującej się zalewy. Zagotuj na wolnym ogniu razem ok. 7 minut, następnie wrzuć grzyby i gotuj kolejne 5 minut.
  4. Gorące grzyby  z zalewą przełóż do słoików, zakręć. Odwrócić do góry dnem, ułóż na ściereczce i okryj małym ręcznikiem lub grubszą ściereczką, aż do wystygnięcia.

Grzyby marynowane na ostro z papryką chili — przepis

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane na ostro z papryką chili. Składniki: 

  • 1 kg grzybów leśnych
  • suszone papryczki chilli — wg uznania i ich wielkości, warto policzyć 1 papryczkę na 2 małe słoiczki.
  • gorczyca

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskie

Przygotowanie:  

  1. Grzyby delikatnie oczyścić gąbeczką, opłucz pod bieżącą zimną wodą.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie grzyby i gotuj ok. 10 min.
  3. Składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj. Papryczki chili suszone pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Słoiczki umyj, wyparz i osusz. Na ich dno wsyp ok. 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka kawałków (3-4, wg uznania) suszonych papryczek. Włóż grzyby, zalej zalewą i dobrze zakręć. Odwrócić do góry dnem, ułóż na ściereczce i okryj małym ręcznikiem lub grubszą ściereczką, aż do wystygnięcia.

Grzyby marynowane — pieczarki z curry. Przepis 

Fot. iStock/pieczarki marynowane

Grzyby marynowane — pieczarki z curry. Składniki:

  • 600 g niedużych pieczarek

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżeczki curry
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pieczarki delikatnie oczyścić gąbeczką, opłucz pod bieżącą wodą, cebulę pokrój w piórka.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut. Następnie dorzuć do zalewy pieczarki — gotuj jeszcze 15 min.
  3. Pieczarki wystudź wraz z zalewą, przełóż do słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj ok. 5 – 7 min. Trwałość tak przygotowanych pieczarek wynosi do 9 miesięcy, o ile są przechowywane w chłodnym miejscu (lodówka bądź piwnica).

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Przepisy Przetwory

Zupa krem – 8 przepisów z różnymi warzywami na pyszny i lekki posiłek

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
Zupa krem
Fot. iStock

Zupa krem to coraz popularniejsza propozycja ciepłego posiłku. Gęsta, kremowa zupa jest bardzo sycąca, a w chłodniejsze dni doskonale rozgrzewa. Zupa krem doczekała się wielu wariantów, ale są takie, które cieszą się szczególnym powodzeniem wśród smakoszy. Bez wątpienia należą do nich: zupa krem z dyni, cukinii, brokułów, pomidorów, pieczarek, białych warzyw, kalafiora, pora, czy topinamburu.

Zupa krem z dyni — przepis

zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z dyni — składniki:

  • 100 dkg dyni bez skóry
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • grzanki

Przygotowanie:  

  1. Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
  2. Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.

Zupa krem z brokułów — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów — składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku litr bulionu.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pomidorów – przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z pomidorów – składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu z jarzyn
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • cukier
  • 2 – 4 łyżki serka mascarpone lub 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • pieczywo czosnkowe lub grzanki jako dodatek

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
  • Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
  • Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.

Zupa krem z kalafiora — przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z kalafiora — składniki: 

  • duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku bulion (wodę).
  2. Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
  5. Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
  6. Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.

Zupa krem z pora — przepis 

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Fot. iStock

Składniki na zupę krem z pora:

  • 2,5 litra wody (lub bulionu)
  • 3 duże pory
  • 2 duże cebule
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz
  • ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Kremowa zupa z pora – wykonanie:

  1. Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory.
  4. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  5. Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
  6. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili).
  7. Po nałożeniu na talerz zupy posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pieczarek — przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z pieczarek — składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kilka liści pora
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz włoszczyznę pokrój, zalej wodą (2,5 l), dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj od momentu wrzenia 20 minut. Liście pora i przyprawy usuń, gdy wywar będzie gotowy, pozostałe warzywa zostaw w garnku.
  2. Gdy wywar będzie się gotował, posiekaj drobno cebulę, oczyść i pokrój pieczarki i razem z cebulą podduś je na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć je do wywaru z warzywami, gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut.
  3.  Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksuj, zaciągnij zupę śmietaną, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z topinamburu — przepis

zupa krem z topinamburu

Fot. iStock/zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu — składniki:

  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  •  łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  •  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż  ok. 2 minuty.
  2. Dodaj  obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
  3. Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.

Zupa krem z białych warzyw — przepis

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Zupa krem z białych warzyw — składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 2 spore korzenie selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 biała część pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz
  • sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Seler, ziemniaki, por, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  4. Nałóż na talerze zupę, posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika? Wybierz ulubiony przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Papryka faszerowana – pięć przepisów na sycące i pyszne dania dla wegetarian i mięsożerców

Inka cytrusowa – przepis na świeżą i gorącą kawę