Go to content

Przepis na bigos staropolski i z młodej kapusty. Tradycyjne dania nie tylko na święta

Przepis na bigos staropolski i ze świeżej kapusty
Fot. iStock/przepis na bigos

Przepis na bigos to klasyka polskiej kuchni. To kapustne danie jest smaczne i sycące, nic dziwnego, że Polacy zajadają się nim od wieków. Miłośnicy bigosu dzielą się na tych, którzy preferują przygotowanie go w tradycyjny sposób, a są tacy, dla których smak świeżej kapusty w bigosie jest nie do przebicia. Prezentujemy więc przepis na bigos staropolski, oraz z młodej (świeżej) kapusty.

Przepis na bigos – różne sposoby przygotowania

Nie istnieje jeden słuszny przepis na bigos, któremu należy się podporządkować, by danie wyszło jak należy. Różne sposoby przygotowania opierają się na odpowiednich składnikach, bez których bigos nie byłby bigosem. Do przygotowania bigosu, w zależności od zaleceń danego przepisu, trzeba sięgnąć po składniki takie jak: szatkowana kapusta kiszona lub/i kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędzonych kiełbas, suszone śliwki i grzyby, cebula, i  przyprawy.

Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos

W wielu przepisach zajdziemy także zalecenie, bo podczas gotowania podać czerwone wino, by podnieść smak bigosu. Składniki należy dusić odpowiednio długo, by potrawa przybrała ciemny kolor, gęstą konsystencję i specyficzny aromat oraz kwaskowy smak, z którego przebija nuta słodyczy. Bigosowi służy odgrzewanie w ciągu kolejnych dni – wtedy jego smak jest zdecydowanie najlepszy.

Przepis na bigos staropolski

Przepis na bigos staropolski to podpowiedź, jak przygotować klasyczny, lubiany przez większość bigos z kiszonej i świeżej kapusty. Warto mieć pod ręką garnek z grubym dnem, do którego bigos nie będzie przywierał.

Przepis na bigos staropolski: składniki

  • 400g wieprzowiny
  • 400g wołowiny
  • 200g wędzonego boczku
  • 250g wędzonej kiełbasy
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 świeżej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek (lub rodzynek)
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren jałowca
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka smalcu
Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos staropolski

Przepis na bigos staropolski – przygotowanie: 

  1. Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw, aż wchłoną wodę, pokrój na mniejsze części i ugotuj przez ok. 20 minut – wody po grzybach nie wylewaj.
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w większą kostkę, mięso na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni zrumień boczek, przerzuć go do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, przerzuć ją do garnka, dorzuć łyżkę smalcu i obsmaż na mocnym ogniu mięso, i je również przełóż do garnka.
    Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i z kiełbasą oraz grzybami dorzuć do garnka. Zamiast śliwek możesz dodać pokrojone rodzynki. Dorzuć teraz przyprawy.
  4. Świeżą kapustę poszatkuj. Kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna wypłucz i jeśli trzeba – pokrój. Obie kapusty wrzuć do garnka.
  5. Dolej do garnka szklankę wina, szklankę wody po gotowaniu grzybów, miód i koncentrat pomidorowy.
  6. Składniki wymieszaj, nakryj garnek i wstaw na minimalny ogień. Gotuj 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając, by kapusta nie przywarła. Gdy składniki zmiękną i się połączą, odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Po ugotowaniu jeszcze gorący bigos możesz przełożyć do wyparzonego słoika i go zakręcić. W lodówce, bez pasteryzacji zachowa świeżość przez ok. 2 tygodnie. Zawekowany postoi dłużej. Każdego dnia warto przez kilkanaście minut podgotować bigos – jego smak nabierze mocy. Gdyby przywierał, można dolać odrobinę wina.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos z młodej kapusty, serwowany z koperkiem, to smak, który kojarzy się z późną wiosną i latem. Wtedy mamy pod dostatkiem młodych, świeżych warzyw, które aż proszą się, by skorzystać z ich dobrodziejstwa. Przepis na bigos z młodej (świeżej) kapusty to doskonała alternatywa dla cięższego bigosu staropolskiego.

Przepis na bigos z młodej kapusty: składniki

  • średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 250 g boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 5-6 młodych marchewek
  • duży pęczek koperku
  • średniej wielkości cebula
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki kminku (do smaku – można pominąć)
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • przyprawa warzywna typu wegeta
  • pieprz mielony do smaku
Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos ze świeżej kapusty: przygotowanie

  1. Z boczku odkrój skórę, jeśli jest, resztę boczku pokrój w drobną kostkę. Włącz palnik pod garnkiem i wrzuć boczek, poczekaj, aż wytopi się tłuszcz.
  2. Kiełbasę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do boczku. Dołóż liść laurowy i kminek, przesmaż wszystko kilka minut.
  3. Marchewki obierz i pokrój, dorzuć do garnka, zalej składniki 2 szklankami wody.
  4. Kapustę poszatkuj (bez twardego środka) i dodaj do garnka. Dorzuć cukier, sól, odrobinę przyprawy warzywnej, pieprz. Gotuj wszystko ok 20 minut na minimalnym ogniu.
  5. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć posiekany koperek oraz koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze ok 10 minut, by smaki dokładnie się połączyły.
  6. Na osobnej patelni przygotuj zasmażkę – rozgrzej olej i dołóż do niego łyżkę mąki pszennej. Mieszaj łyżką, aż mąka połączy się z olejem i zacznie się pienić. Gotową zasmażkę dorzuć do garnka, wymieszaj ze składnikami i podgotuj chwilę razem. Bigos zdejmij z ognia. Zasmażka nie jest konieczna (jest kaloryczna, niestety), ale ładnie wiąże bigos i nadaje przyjemnej gęstości i posmaku.

Przepis na bigos młodej kapusty jest szybki do wykonania, a dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, jest nie mniej popularny od tradycyjnego, staropolskiego bigosu na bazie kiszonej kapusty. Fantastycznie smakuje z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków – wtedy stanowi treściwy, smaczny i zdrowy obiad.

FB/ohmepl