Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Mają wielu miłośników — jedni polecają jeść je na słodko, np. ze śmietaną i cukrem, inni wskazują na opcję z sosem lub na słono, jako jedyną możliwość. Trzeba przyznać, że można to danie serwować na różne sposoby i każdego warto spróbować, by wyrobić ostateczny osąd. Sięgnij po przepis na placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika.
Placki ziemniaczane — przepis podstawowy
Placki ziemniaczane przepis podstawowy — składniki:
- 1 kg ziemniaków
- duża cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
- Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami — śmietaną, z sosem, lub gulaszem.
Placki ziemniaczane z cukinią — przepis
Placki ziemniaczane — składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- cukinia średniej wielkości
- jajko
- cebula
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz i również zetrzyj.
- Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Placki ziemniaczane z piekarnika — przepis
Placki ziemniaczane z piekarnika — składniki:
- 1 kg ziemniaków
- duża cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz i również zetrzyj. Dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, olej. Całość wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Na blaszce uformuj placki i piecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC. Gdy staną się złote i chrupkie, gotowe są do podania w dowolny, ulubiony sposób.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — składniki:
Na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
Sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietanki 30%
- 80 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotuj placki ziemniaczane — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
- Przygotuj sos: pieczarki umyj i krój w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu.
- Do czosnku wrzuć pieczarki i smaż na większym ogniu ok. 5 minut.
- Dodaj śmietankę i gotuj razem 5 minut. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do sosu. Jeśli trzeba, dodaj sól, pieprz, obsyp sos poszatkowaną natką pietruszki.
- Serwuj gorące placki ziemniaczane polane sosem.
Placki ziemniaczane bez jaj — przepis
Placki ziemniaczane bez jaj — składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- cukier
- śmietana lub jogurt
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody. Przełóż je do miski, dodaj mąkę i sól do smaku.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj gorące z cukrem i śmietaną lub jogurtem.
Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — przepis
Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — składniki:
Na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- duża cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Gulasz:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 cebule
- marchew
- 2 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta chili
- łyżeczka cukru
- pieprz
- świeża kolendra
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Placki:
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
- Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gulasz:
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory, jeśli są w całości, pokrój.
- Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
- Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.