Go to content

Sos kurkowy – fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi. Nie sposób oprzeć się tym przepisom

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi
Fot. iStock

Sos kurkowy to świetny pomysł na przyrządzenie tych delikatnych i wyrazistych w smaku grzybów. Szczególnie warto skusić się na niego w sezonie, gdy nie brakuje świeżych kurek. Jak przyrządzić sos kurkowy ze śmietaną lub w wersji fit i do czego go serwować?

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to pożądane grzyby, chętnie zbierane przez miłośników grzybobrania i potraw przyrządzanych z leśnych darów. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką, to grzyb, który pojawia się wczesnym latem i nie jest atakowany przez robaki.
Kurki mogą przyjmować kolor od jasnożółtego do pomarańczowego, a ich wygląd jest bardzo charakterystyczny. Noga i kapelusz stanowią  całość. Młode kurki mają kapelusze z blaszkami wypukłe, które z wiekiem robią się coraz większe, wklęsłe, na koniec lejkowate i pofalowane.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/kurki

Kurki, mimo specyficznego wyglądu, na pierwszy rzut oka można pomylić z niejadalną lisówką pomarańczową. Lisówka pomarańczowa  jednak ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki — na tym polega najważniejsza różnica pomiędzy nimi.

Sos kurkowy — przepis

Kurki są wyjątkowo smacznymi grzybami, ale to nie jedyna ich zaleta. Zawierają także witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, oraz minerały takie jak: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, miedź i cynk. Nic więc dziwnego, że są chętnie wykorzystywane w kuchni, m.in. do aromatycznego sosu.

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy — przepis

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże kurki pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
  2. Cebulę  pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Do miękkich kurek wlej śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos kurkowy z kurczakiem — przepis

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy z kurczakiem — składniki: 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 350 g kurek
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Piersi z kurczaka umyj, usuń błonki i pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę i na oleju po kurczaku zeszklij ją.
  3. Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże okazy pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości i dodaj do podsmażonej cebulki. Smaż do momentu, aż woda po kurkach odparuje. Gdy płyn będzie zredukowany dołóż mięso i zalej wszystko śmietaną. Dodaj sól, pieprz i posiekany drobno koperek.
  4. Całość duś, aż sos zgęstnieje odpowiednio. Podawaj do makaronu lub ziemniaków.

Sos kurkowy fit, bez śmietany — przepis

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy fit, bez śmietany — składniki: 

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz, duże pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Do miękkich grzybów wlej jogurt i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — przepis

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • pikantna papryka w proszku
  • szczypiorek

Placki ziemniaczane: 

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz, cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i razem z kurkami podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną.
  2. Do miękkich grzybów wlej śmietanę i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Przygotuj placki — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  4. Gorące placki podawaj z gotowym sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl  www.ekologia.pl