Placki po węgiersku — pod tą nazwą kryją się swojskie placki ziemniaczane, serwowane z gulaszem. Wbrew nazwie, to danie nie należy do sztandarowych dań Węgrów, którzy nie podają w ten sposób gulaszu. Placki po węgiersku są daniem smacznym i sycącym, idealnym na obiad. Jak je przygotować na różne sposoby?
Placki po węgiersku, zwane także plackami zbójnickimi, są proste w przygotowaniu, choć mogą wydawać się czasochłonne, biorąc pod uwagę samo przygotowanie większej ilości tartych ziemniaków. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu, ponieważ złociste, chrupiące placki w połączeniu z aromatycznym, gęstym gulaszem, to prawdziwe niebo kulinarne. Warto wypróbować różne przepisy, z różnymi rodzajami mięsa, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych należą placki po węgiersku z mięsem gulaszowym, kurczakiem oraz kiełbasą.
Placki po węgiersku — przepis
Placki po węgiersku — składniki:
Na gulasz:
- 500 g mięsa na gulasz
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- sól
- pieprz
- zioła takie jak papryka ostra, papryka słodka, chili, tymianek
- tłuszcz do smażenia
- mąka do zagęszczenia
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Gulasz:
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
- Mięso gulaszowe opłucz, osusz, obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż w każdej strony przygotowane mięso. Dodaj nieco wody i cebulę z ulubionymi ziołami. Duś 40 minut pod przykryciem.
- Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, duś do miękkości. Sos zagęść mąką wg potrzeby.
Placki:
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
- Ziemniaki włóż do miski, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki ziemnaiczane wyłóż na talerze i polej gorącym gulaszem, posyp startym serem i dołóż śmietanę.
Placki po węgiersku z kurczakiem — przepis
Placki po węgiersku z kurczakiem — składniki:
Na gulasz:
- 2 piersi z kurczaka
- czerwona papryka
- cebula
- 0,5 l bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- słodka papryka
- ostra papryka
- majeranek
- sól
- pieprz
- mąka do zagęszczenia
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Gulasz:
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
- Piersi kurczaka umyj, osusz i pokój na większe kawałki. Obtocz je w mieszance mąki, słodkiej papryki i soli.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć mięso i smaż z każdej strony do zarumieniania.
- W osobnym garnku zeszklij na oleju pokrojoną cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
- Po 5 minutach do garnka wlej 1/3 bulionu i duś pod przykryciem. Po około 10 minutach wrzuć obsmażonego kurczaka, wlej resztę bulionu i gotuj około 10-15 minut. Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz zbędzie zbyt rzadki, zagęść go mąką.
Placki:
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
- Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.
Placki po węgiersku z kiełbasą — przepis
Placki po węgiersku z kiełbasą — składniki:
Na gulasz:
- 2 podsuszane kiełbasy
- duża cebula
- 250 g pieczarek
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 400 ml sosu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Gulasz:
- Kiełbasę pokrój w plastry, pieczarki, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kiełbasę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz paprykę.
- Gdy składniki się przyrumienią, wrzuć pieczarki i pomidory. Smaż do chwili, gdy woda odparuje wystarczająco. Następnie wlej sos pomidorowy, duś 10 min na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Placki:
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
- Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.