Go to content

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami

Fot. iStock / zdjęcie poglądowe

O tym, jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty ponad 80 mln razy) oraz #śniadanie, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 600 tys. razy. Co pokazujemy na naszych zdjęciach? Najczęściej śniadania, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy. Królują owsianki z bakaliami, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki. Pojawiają się również zdjęcia śniadań typowo słodkich, w postaci naleśników, pancake’ów lub słodkich bułek.

Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie. Zastanawiasz się, jak najlepiej rozpocząć weekendowy poranek lub wiosenny, jednak deszczowy poniedziałek?

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego Delecta
  • 70 g tapioki
  • 2 duże gruszki
  • 350 ml mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 szklanki wody
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody. Morele moczymy przez ten sam czas w soku pomarańczowym. Następnego dnia odsączoną tapiokę przekładamy do rondelka, dolewamy mleko, dodajemy aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele kroimy w paski i umieszczamy razem z gruszkami w drugi rondlu. Całość zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką soku pomarańczowego, w którym moczyły się owoce. Dodajemy cynamon i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, aż gruszki będą miękkie. Tapiokę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce i dodajemy masło. Przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami

Artykuł powstał we współpracy z Bakalland