Go to content

Placek po zbójnicku na 3 różne sposoby. Przepisy na sycący obiad

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem
Fot. iStock/placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku to nic innego, niż duży placek ziemniaczany z pysznym gulaszem. Danie to wywodzi się najpewniej z Podhala, ale już dawno podbiło swoim smakiem inne rejony kraju. Jak przyrządzić placek po zbójnicku na różne sposoby, z pieczarkami lub bez? Przepisy warte uwagi.

Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące, o wyrazistym smaku, najczęściej serwowane ze śmietaną. Osobno przygotowuje się placek ziemniaczany (czasem kilka mniejszych), oraz aromatyczny, pełen smaku gulasz, który wykłada się na jedną połowę placka, a drugą się go przykrywa. Można także przykryć jeden placek ziemniaczany drugim, tak alby nadzienie z gulaszu pozostało pod przykryciem. Danie serwujemy gorące, bo takie smakuje najlepiej.

Placek po zbójnicku — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku — składniki:

Na placki ziemniaczane:

  • ok. 800 g ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Na gulasz:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory pokrój.
  3. Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
  4. Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

Placek po zbójnicku z pieczarkami — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku z pieczarkami — składniki:

Gulasz:

  •  900 g szynki wieprzowej
  •  200 g pieczarek
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  •  2 łyżki oleju

Placek:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Mięso umyj i pokrój w niedużą kostkę, obsyp solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
  3. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj pieczarki, słodką i ostrą paprykę, oregano i chwilę podsmaż. Mięso wrzuć na patelnię z pieczarkami i smaż do zrumienienia. Zmniejsz ogień, podlej winem i duś około 10 minut.
  4. W międzyczasie paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Mięso z pieczarkami wrzuć do garnka i zalej bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, sos pomidorowy, paprykę i marchew. Duś na małym ogniu ok. 50 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz zagęść mąką, jeśli jest taka potrzeba.

Placek ziemniaczany:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę i 2-3 łyżki mąki (jeśli masa jest zbyt rzadka, nieco więcej), sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę nałóż gulasz. Złóż go na pół, polej kwaśną śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — przepis

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — składniki:

Placki ziemniaczane: 

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej

Dodatkowo:

  • śmietana kwaśna
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, warzywa podsmaż ok. 5 minut i przełóż do miski a na patelnię wrzuć mięso.
  3. Podsmaż około 10 minut, dodaj wcześniej podsmażone warzywa, do tego kukurydzę, koncentrat i dopraw przyprawami według uznania. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, podlej go delikatnie wodą.
  4. Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę wyłóż gulasz. Placek złóż na pół, polej śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl