Go to content

Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować przepis na pizzę z patelni!

Pizza z patelni - przepis
Fot. iStock

Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować koniecznie ten przepis  – pizza z patelni jest obłędna i łatwa w przygotowaniu!

Wbrew pozorom nie trzeba mieć piekarnika, żeby coś upiec 🙂 Nie brakuje przepisów na pyszne wersje dań typowo „piekarnikowych”, które można przyrządzić korzystając ze zwykłego palnika kuchenki czy kuchenki mikrofalowej. Co ciekawe, smakują doskonale, a alternatywna forma przyrządzenia pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Łapcie za patelnie i szykujcie ulubione dodatki – czas na pizzę!

Pizza z patelni – przepis

Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki / Pizza z patelni - przepis

Fot. iStock

Przepis na pizzę z patelni: składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
  2. Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
  3. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
  5. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Pizza z patelni bez drożdży – przepis

Jeśli nie macie w domu drożdży lub zwyczajnie nie chcecie ich używać, nic straconego, możecie wypróbować inną wersję tego przepisu. Ciasto będzie miało nieco inną konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe. Będzie bardziej kruche i chrupiące na brzegach.

Przepis na pizzę z patelni bez drożdży: składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylii i tymianku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto
  2. Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie i rozmiarze pasującym do twojej patelni 🙂
  3. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień.
  4. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę.
  5. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Smacznego!

Pizza z patelni bez drożdży

Fot. iStock

FB/ohmepl