Go to content

Zimowa herbata w pięciu aromatycznych odsłonach. Wypróbuj proste przepisy

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem
Fot. iStock

Zimowa herbata jest nie do zastąpienia, gdy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Ponieważ jesienią i zimą z przyjemną aurą bywa różnie, aromatyczna, rozgrzewająca herbata będzie świetnym sposobem na relaks. Można przyrządzić ją na wiele sposobów, w zależności od tego, jakie owoce lub przyprawy mamy pod ręką. Warto wypróbować najbardziej popularne przepisy na rozgrzewające zimowe herbaty.

Taki napój ma wiele zalet. Nie tylko poprawia nastrój i rozgrzewa, ale przede wszystkim jest dobrym powodem do tego, by usiąść na chwilę, zająć myśli czymś innym niż problemy codzienności i zrelaksować się. Odpowiednio dobrane dodatki podniosą jej walory zdrowotne. W czasie przeziębienia w rozgrzewającej herbacie powinien znaleźć się np. imbir, cytryna, syrop z malin lub czarnego bzu, miód, czy różne owoce (maliny, róża, aronia, żurawina, gruszki, jabłka, pigwa itd.), które obfitują w witaminy i składniki mineralne. Dla mocniejszego efektu, wieczorem, można dodać alkohol np. rum, czy domowej roboty nalewka. Wiele z tych składników wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze, rozgrzewające, napotne, więc warto dobrać zimową herbatę do aktualnych potrzeb. Najbardziej uniwersalnym składnikiem takiego napoju jest czarna herbata, ale równie dobrze można wykorzystać herbatę z mieszanek suszonych owoców.

Zimowa herbata z pomarańczą i imbirem — przepis

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem

Fot. iStock

Zimowa herbata z pomarańczą i imbirem — składniki:

  • 2 torebki (łyżeczki) czarnej herbaty
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • ok. 4 cm imbiru
  • 2 listki laurowe
  • miód do osłodzenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyj i sparz pomarańczę, umyj i obierz imbir.
  2. Czarną herbatę  (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i listkami laurowymi w dzbanku.
  3. Po kilku minutach dodaj do dzbanka przekrojone na pół plastry pomarańczy i kawałki obranego imbiru.
  4. Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętaj tylko, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości.
  5. Herbata z imbirem gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i pomarańczą.

Zimowa herbata z rozmarynem — przepis

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem

Fot. iStock/Zimowa herbata z rozmarynem

Zimowa herbata z rozmarynem — składniki:

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 6-8 malin mrożonych
  • 2 plasterki cytryny
  • laska cynamonu
  • gwiazda anyżu
  • miód

Przygotowanie:

  1. Czarną herbatę  (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i anyżem w dzbanku.
  2. Gdy herbata odrobinę przestygnie dodaj cytrynę w plasterkach poprzecinanych na pół i gałązkę świeżego rozmarynu.
  3. Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętając, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości. Wrzuć do dzbanka maliny.
  4. Teraz zimowa herbata z rozmarynem jest gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i malinami.

Zimowa herbata z rumem — przepis

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem

Fot. iStock

Zimowa herbata z rumem — składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty liściastej earl grey
  • 450 ml gorącej wody
  • złoty rum
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Herbatę wsyp do zaparzacza, zalej gorącą wodą i zostaw na 5 minut.
  2. Herbatę przelej do filiżanek i do każdej dolej około łyżki stołowej rumu (20 ml). Dopraw do smaku cytryną i miodem. Pij gorącą.

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią — przepis

Fot. iStock

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią — składniki:

  • czarna herbata w torebkach lub liściasta
  • 1,5 l wrzątku
  • pół pomarańczy
  • połowa cytryny
  •  5 cienkich plasterków imbiru
  • 4 nasionka kardamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • miód

Przygotowanie:

  1. Saszetki herbaty włóż do dzbanka i zalewaj wrzątkiem — torebki wyjmij, gdy herbata nabierze mocy, byle nie stała się gorzka.
  2. Pomarańczę i cytrynę sparz i pokrój w plasterki. Dodaj do dzbanka z herbatą.
  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob nożykiem nasionka. Dodaj do dzbanka wraz z rozkrojonymi nasionkami kardamonu, cynamonem, anyżem i świeżym imbirem pokrojonym w plastry.
  4. Posłódź miodem i wymieszaj, odstaw na kilka minut, by herbata nabrała ostatecznego smaku.

Owocowa herbata zimowa — przepis

Fot. iStock/zimowa herbata

Owocowa herbata zimowa — składniki: 

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • syrop malinowy
  • ulubione owoce: np. jabłko, gruszka, pigwa, mrożone maliny
  • plater pomarańczy, grejpfruta lub cytryny
  • kilka goździków

Przygotowanie:

  1. Zaparz herbatę w dużych szklankach i dodaj umyte i pokrojone w plastry ulubione owoce.
  2. Wlej go gorących naparów gęsty syrop malinowy do smaku i dorzuć kilka goździków. Herbaty z owoców nie trzeba słodzić dodatkowo, gdyż syrop z malin jest wystarczająco słodki.

źródło: www.przyslijprzepis.pl