Kompot z wiśni to cudowne wspomnienie z dzieciństwa, za którym niejeden zdążył się stęsknić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by znów sięgnąć po stare receptury na orzeźwiające napoje domowe, i samodzielnie go przygotować. Jaki przepis na kompot z wiśni jest najlepszy, oraz jak zrobić go na zimę do słoików?
Kompot z wiśni — dlaczego warto pić?
Wiśnie to owoce, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Zajadamy się nimi na surowo, znakomicie smakują w różnych wypiekach, można z nich robić kompoty, które kojarzą się z dzieciństwem. I właśnie na te domowe kompoty warto się skusić, ze względu na smak, który w sezonie jest nie do podrobienia przez zwykłe napoje, oraz zdrowe orzeźwienie. Wiśnie zawierają witaminę C, K, B1, B2, kwas foliowy, potas, miedź, żelazo, a także błonnik. Mimo że część witamin „ucieka” podczas gotowania, nadal wiele z nich zostaje w odwarze. To sprawia, że warto sięgać po niego zamiast kolorowych napojów, pełnych cukru i innych dodatków, których nie spotkamy w domowym kompocie.
Warto jeszcze dodać, że wiśnie w medycynie ludowej stosowane były jako środek moczopędny i sposób na problemy z pęcherzem moczowym i kamicą nerkową. Te owoce powinny szczególnie polubić osoby, które mają kłopot z bezsennością — wiśnie zawierają melatoninę, która reguluje rytm dobowy i wpływa na lepszą jakość snu. Wiśnie nie są owocami kalorycznymi, ponieważ w 100 g dostarczają 50 kcal.
Kompot z wiśni jak u babci — przepis
Stworzenie tego napoju jest dziecinnie proste. W wersji najprostszej wystarczą same wiśnie, woda i cukier. Tu mamy cytrynę, cynamon i miód, które można pominąć, jeśli ktoś woli jeszcze prostszy skład.
Kompot z wiśni — składniki:
- 2 litry wody
- 0,5 kg wiśni
- cytryna
- miód do smaku (ok. 3 łyżek)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wiśnie umyj, usuń ogonki.
- W garnku zagotuj wodę, wrzuć wiśnie i gotuj ok. 15 minut, aż owoce zmiękną i oddadzą smak i kolor kompotowi. Jeśli lubisz posłódź miodem, dodaj odrobinę cynamonu.
- Odstaw do ostygnięcia, dodaj sok cytryny.
Kompot z wiśni i rabarbaru
To połączenie dwóch wyrazistych smaków bardzo do siebie pasuje. W dodatku rabarbar podobnie jak wiśnie dostarcza wiele wartościowych dla organizmu składników. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, sód oraz żelazo. Zawiera także dużo błonnika, więc znakomicie przyspiesza pracę układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom. Rabarbar zawiera jedyne 21 kcal w 100 g, więc sprawdzi się takie u osób, które są na diecie.
Kompot z rabarbaru — składniki:
- 3 litry wody
- 4 łodygi rabarbaru
- 25 dag wiśni
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Rabarbar oczyścić, pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj rabarbar, wiśnie i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 7 min.
Kompot z wiśni i jabłek — przepis
Słodkie jabłka i kwaskowate wiśnie dobrze komponują się razem. Można z nich przyrządzić także kompot, który świetne smakuje w wersji mocno schłodzonej. Warto przy tym wspomnieć, że poza wyrazistym smakiem, nie brakuje tu także witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, że jabłka dostarczają wiele witamin: A, C, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy). Nie brakuje w nich makro- i mikroelementów, takich jak: wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, sód, miedź i fluor. Znajdziemy w nich też dużo błonnika i pektyn, dzięki którym pokarm jest szybciej trawiony. Jabłka zawierają niewiele kalorii – ich wartość energetyczna na 100 g wynosi 50 kcal.
Kompot z wiśni i jabłek — składniki:
- 1 kg wiśni
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykły cukier do smaku
Przygotowanie:
- Wiśnie umyj i wrzuć do garnka. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Owoce wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj 2 łyżki cukru waniliowego i zagotuj. Zestaw z ognia, a gdy kompot z wiśni i jabłek ostygnie, wstaw do lodówki, na kilka godzin. Mocno schłodzony smakuje najlepiej.
Kompot z wiśni na zimę do słoików
Przygotowanie przetworów na zimę to doskonały sposób na to, by zatrzymać smaki lata na zimowe miesiące. Domowe kompoty także można wekować i cieszyć się wspomnieniem lata, popijając ciepły domowy napój.
Kompot z wiśni na zimę — składniki:
- wiśnie — ilość dowolna
- cukier – 0,5 szklanki na litrowy słoik
- przegotowana woda
- litrowe słoiki
Przygotowanie:
- Wiśnie umyj i zasyp nimi połowę litrowego słoika.
- Na wiśnie w każdym słoiku wsyp 0,5 szklanki cukru, i znów dołóż wiśnie tak, aby dosięgały 3/4 wysokości słoika.
- W międzyczasie przegotuj i lekko wystudź wodę.
- Wiśnie w słoikach zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostawiając na górze ok. 2 cm wolnego miejsca. Słoiki lekko zakręć (bez dokręcania) i pasteryzuj w piekarniku przez 1 h 15 minut, w 150º. Gdy czas upłynie, wyjmij ostrożnie słoiki, mocno dokręć zakrętkę i postaw do góry dnem do ostygnięcia. Wynieś do piwnicy.
Kompot z wiśni na zimę w słoikach można urozmaicić w smaku przyprawami, które doskonale rozgrzeją i przywołają przyjemne wspomnienia. Możliwości jest wiele, można sięgnąć np. po cynamon, goździki, imbir, wanilię, lub kardamon.