Go to content

Korzenny koktajl z dyni i banana – coś wspaniałego!

fot. nata_vkusidey/iStock

Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie – im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.

Składniki:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 200 g puree dyniowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
  •  2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  •  ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

  1. Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera.
  2. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy.
  3. Blendujemy na gładko.
  4. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy.
  5. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy

WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY Z DYNIĄ