Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie – im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.
Składniki:
- 250 ml mleka 3,2%
- 200 g puree dyniowego
- 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
- Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera.
- Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy.
- Blendujemy na gładko.
- Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy.
- Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy