Go to content

Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka
  • 400 g dyni
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 125 g mozzarelli
  • 200 g makaronu penne
  •  świeża natka pietruszki

Sos:

  •  120 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  3. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut.
  4. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu.
  7. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
  8. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą.
  9. Pieczemy około 20 minut.
  10. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki

WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY Z DYNIĄ: