Go to content

Sernik dyniowy z karmelem – podbijesz nim serca domowników

To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.

Składniki:

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g twarogu sernikowego 18%
  •  5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka  3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut.
  3. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto.
  5. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut.
  7. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
  8. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY Z DYNIĄ