Przepisy

Sernik dyniowy z karmelem – podbijesz nim serca domowników

Redakcja
Redakcja
19 listopada 2021
 

To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.

Składniki:

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g twarogu sernikowego 18%
  •  5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka  3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut.
  3. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto.
  5. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut.
  7. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
  8. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY Z DYNIĄ


Przepisy

Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Redakcja
Redakcja
19 listopada 2021
 

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka
  • 400 g dyni
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 125 g mozzarelli
  • 200 g makaronu penne
  •  świeża natka pietruszki

Sos:

  •  120 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190°C.
  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  3. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut.
  4. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu.
  7. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
  8. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą.
  9. Pieczemy około 20 minut.
  10. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki

WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY Z DYNIĄ:


Przepisy

Korzenny koktajl z dyni i banana – coś wspaniałego!

Redakcja
Redakcja
19 listopada 2021
fot. nata_vkusidey/iStock

Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie – im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.

Składniki:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 200 g puree dyniowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
  •  2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  •  ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

  1. Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera.
  2. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy.
  3. Blendujemy na gładko.
  4. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy.
  5. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy

WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY Z DYNIĄ


Zobacz także

Leniwy Mazurek. Wasze przepisy wielkanocne

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Małże – dlaczego warto je jeść i jak wybrać świeże? Przepisy na mule, ostrygi i przegrzebki

Babeczki marchewkowe gniazdka