Go to content

Kompot z suszu – tradycyjny napój o niezwykłych mocach. Trzy różne sposoby na jego przyrządzenie

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem
Fot. iStock

Kompot z suszu to tradycyjny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijny stół. Nie każdy jednak przepada za jego smakiem, ale warto się do niego przekonać i pić go nie tylko w Wigilię. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego tak się dzieje? I jak zrobić pyszny kompot z suszu na różne sposoby?

Kompot z suszu — właściwości

Tradycyjny kompot przygotowuje się z suszonych śliwek, jabłek i gruszek, często z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Obecnie można kupić gotowe mieszanki suszonych owoców, przeznaczonych na kompot wigilijny. Suszone owoce to skarbnica błonnika, dzięki czemu wypicie kompotu pozwala złagodzić skutki obżarstwa. Przygotowany z nich kompot usprawnia pracę układu pokarmowego, redukuje wzdęcia i przyspiesza metabolizm. Poza tym szybko wywołuje uczucie sytości, więc zjemy zdecydowanie mniej. A jeśli zjecie zbyt wiele potraw — a niestety najczęściej tak dzieje się podczas świąt — kompot z suszu może pomóc uniknąć kłopotów z niestrawnością. Wypijanie kompotu z suszu może także przynieść ulgę, na co dzień, gdy np. zmagamy się z męczącymi zaparciami.

Fot. iStock

Kompot wigilijny zawiera sporo witaminy A, która zapewnia dobry wzrok, witaminy C, która wspierającej układ odpornościowy i uszczelniającej naczynka krwionośne. Dostarcza również witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, a także witaminy K i E. Nie brakuje także przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Wigilijny kompot z suszu — przepis

Przepis na kompot z suszu to podstawa tradycyjnego wigilijnego stołu. Niegdyś wierzono w magiczne moce takiego napoju. Miał on gwarantować zdrowie, długowieczność i ochronę przed złymi mocami.

Fot. iStock

Wigilijny kompot z suszu — składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 garści suszonych jabłek
  • 2 suszone gruszki
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych fig
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • 7 ziaren kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę i ją zagotuj. Włóż do wrzątku wszystkie składniki i gotuj wszystko maksymalnie 60 minut.

Kompot z suszu wędzonego — przepis

Wędzone suszone owoce nadają kompotowi wyjątkowy, dymny posmak, obok którego trudno przejść obojętnie.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu wędzonego — składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 garść suszonych jabłek wędzonych
  • 3 małe gruszki wędzone
  • 2 garści suszonych jabłek
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  •  garść suszonej żurawiny 
  • laska cynamonu
  • 7 goździków

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalej zimną wodą, zamieszaj i odlej wodę do zlewu. Czynność powtórz dwa razy.
  2. Wypłukane owoce umieść w garnku, wlej 3 litry wody, garnek nakryj pokrywką i odstaw na całą noc, by owoce się namoczyły i napęczniały odpowiednio.
  3. Tym razem wody z garnka nie wylewaj, za to dorzuć przyprawy  i zagotuj.
  4. Po upływie 30 minut gotowania, kompot zdejmij z ognia i wystudź.

Kompot z suszu z winem — przepis

Ta wytrawna wersja kompotu przypadnie do gustu miłośnikom czerwonego wina.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu z winem — składniki:

  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 3 szklanki wody
  • garść suszonych śliwek
  • 2 suszone gruszki
  • 6 sztuk suszonych fig
  • garść rodzynek
  • garść wiśni suszonych
  • 4 morele suszone
  • 4 goździki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z winem, dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, figi, gruszki, morele. Gotuj 10 minut.
  2. Dodaj śliwki i rodzynki, gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, ostaw i wystudź.

Kompot z suszu w słoiku — przepis

Ten przepis sprawdzi się, gdy planujemy rozłożyć pracę w kuchni przed świętami na etapy. Gdy przyjdzie czas na wykorzystanie kompotu, wystarczy przelać go do garnka (jeśli trzeba, odpowiednio rozcieńczyć wodą) i zagotować. Po przestudzeniu można dosłodzić miodem i ewentualnie dodać świeże plastry cytryny lub pomarańczy.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu w słoiku — składniki:

  • 10 plastrów jabłka suszonego wędzonego
  • 10 plastrów gruszki suszonej
  • garstka rodzynek
  • garstka daktyli
  • 10 śliwek suszonych wędzonych
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • imbir kandyzowany (kilka kostek)
  • 10 moreli suszonych
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2-3 goździki
  • kardamon (kilka ziarenek)
  • gorąca woda

Dodatkowo — duży słój

  1. Do dużego słoja warstwami układaj suszone owoce oraz przyprawy.
  2. Zagotuj w osobnym garnku wodę i gorącą zalej owoce po sam brzeg słoika — ostrożnie i szczelnie zakręć nakrętkę. Zostaw na noc w temperaturze pokojowej, aby owoce napęczniały.
  3. Gdy owoce już zwiększą objętość, wstaw słój do wysokiego, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do 3/4 wysokości słoja wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 60 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.

Tę metodę można wykorzystać na kilka tygodni przed świętami.


źródło: aniagotuje.pl ,www.przyslijprzepis.pl