Kompot z suszu to tradycyjny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijny stół. Nie każdy jednak przepada za jego smakiem, ale warto się do niego przekonać i pić go nie tylko w Wigilię. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego tak się dzieje? I jak zrobić pyszny kompot z suszu na różne sposoby?
Kompot z suszu — właściwości
Tradycyjny kompot przygotowuje się z suszonych śliwek, jabłek i gruszek, często z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Obecnie można kupić gotowe mieszanki suszonych owoców, przeznaczonych na kompot wigilijny. Suszone owoce to skarbnica błonnika, dzięki czemu wypicie kompotu pozwala złagodzić skutki obżarstwa. Przygotowany z nich kompot usprawnia pracę układu pokarmowego, redukuje wzdęcia i przyspiesza metabolizm. Poza tym szybko wywołuje uczucie sytości, więc zjemy zdecydowanie mniej. A jeśli zjecie zbyt wiele potraw — a niestety najczęściej tak dzieje się podczas świąt — kompot z suszu może pomóc uniknąć kłopotów z niestrawnością. Wypijanie kompotu z suszu może także przynieść ulgę, na co dzień, gdy np. zmagamy się z męczącymi zaparciami.
Kompot wigilijny zawiera sporo witaminy A, która zapewnia dobry wzrok, witaminy C, która wspierającej układ odpornościowy i uszczelniającej naczynka krwionośne. Dostarcza również witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, a także witaminy K i E. Nie brakuje także przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Wigilijny kompot z suszu — przepis
Przepis na kompot z suszu to podstawa tradycyjnego wigilijnego stołu. Niegdyś wierzono w magiczne moce takiego napoju. Miał on gwarantować zdrowie, długowieczność i ochronę przed złymi mocami.
Wigilijny kompot z suszu — składniki:
- 3 litry wody
- 2 garści suszonych jabłek
- 2 suszone gruszki
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych fig
- odrobina skórki pomarańczowej
- 7 ziaren kardamonu
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej wodę i ją zagotuj. Włóż do wrzątku wszystkie składniki i gotuj wszystko maksymalnie 60 minut.
Kompot z suszu wędzonego — przepis
Wędzone suszone owoce nadają kompotowi wyjątkowy, dymny posmak, obok którego trudno przejść obojętnie.
Kompot z suszu wędzonego — składniki:
- 3 litry wody
- 1 garść suszonych jabłek wędzonych
- 3 małe gruszki wędzone
- 2 garści suszonych jabłek
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych śliwek
- garść suszonej żurawiny
- laska cynamonu
- 7 goździków
Przygotowanie:
- Suszone owoce zalej zimną wodą, zamieszaj i odlej wodę do zlewu. Czynność powtórz dwa razy.
- Wypłukane owoce umieść w garnku, wlej 3 litry wody, garnek nakryj pokrywką i odstaw na całą noc, by owoce się namoczyły i napęczniały odpowiednio.
- Tym razem wody z garnka nie wylewaj, za to dorzuć przyprawy i zagotuj.
- Po upływie 30 minut gotowania, kompot zdejmij z ognia i wystudź.
Kompot z suszu z winem — przepis
Ta wytrawna wersja kompotu przypadnie do gustu miłośnikom czerwonego wina.
Kompot z suszu z winem — składniki:
- 1 szklanka wina czerwonego
- 3 szklanki wody
- garść suszonych śliwek
- 2 suszone gruszki
- 6 sztuk suszonych fig
- garść rodzynek
- garść wiśni suszonych
- 4 morele suszone
- 4 goździki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z winem, dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, figi, gruszki, morele. Gotuj 10 minut.
- Dodaj śliwki i rodzynki, gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, ostaw i wystudź.
Kompot z suszu w słoiku — przepis
Ten przepis sprawdzi się, gdy planujemy rozłożyć pracę w kuchni przed świętami na etapy. Gdy przyjdzie czas na wykorzystanie kompotu, wystarczy przelać go do garnka (jeśli trzeba, odpowiednio rozcieńczyć wodą) i zagotować. Po przestudzeniu można dosłodzić miodem i ewentualnie dodać świeże plastry cytryny lub pomarańczy.
Kompot z suszu w słoiku — składniki:
- 10 plastrów jabłka suszonego wędzonego
- 10 plastrów gruszki suszonej
- garstka rodzynek
- garstka daktyli
- 10 śliwek suszonych wędzonych
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- imbir kandyzowany (kilka kostek)
- 10 moreli suszonych
- 2 kawałki kory cynamonu
- 2-3 goździki
- kardamon (kilka ziarenek)
- gorąca woda
Dodatkowo — duży słój
- Do dużego słoja warstwami układaj suszone owoce oraz przyprawy.
- Zagotuj w osobnym garnku wodę i gorącą zalej owoce po sam brzeg słoika — ostrożnie i szczelnie zakręć nakrętkę. Zostaw na noc w temperaturze pokojowej, aby owoce napęczniały.
- Gdy owoce już zwiększą objętość, wstaw słój do wysokiego, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do 3/4 wysokości słoja wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 60 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.
Tę metodę można wykorzystać na kilka tygodni przed świętami.