Każdy z tych przepisów na jajka faszerowane można modyfikować. Nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisu, delikatnie zmieniając rodzaj lub ilość składników tak, by danie smakowało jeszcze lepiej.
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką to przepis, który już się pojawił w naszym serwisie, w związku z Wielkanocą. Przypominamy go, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a połączenie jajka, pieczarek i szynki gwarantuje fantastyczny smak. jajek w takim wydaniu nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki:
- 8 jaj
- 20 dag szynki
- 10 dag pieczarek
- 1 cebula
- masło
- 1 łyżka chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Jaja faszerowane pieczarkami i szynką – przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół, wyjmij żółtka.
- Cebulę pokrój i podsmaż na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami.
- Żółtka z jajek utrzyj razem z drobno pokrojoną szynką, dodaj pieczarki z cebulą i chrzanem, dopraw do smaku.
- Gotową pastą nadziej białka z jajek.
- Udekoruj pietruszką.
Jajka faszerowane łososiem wędzonym
Łosoś to ryba, po którą sięgamy bardzo chętnie. Jej wędzone mięso jest delikatne i łagodne w smaku, aromatyczne, więc doskonale pasuje do jajek. Ten przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym jest równie prosty w przygotowaniu, jak poprzedni. Niewiele czasu potrzeba, by wyczarować z prostych składników iście królewskie danie.
Jajka faszerowane łososiem wędzonym: składniki
- 8 jajek
- kilka plasterków łososia wędzonego
- dwa korniszony lub ogórki kiszone
- mały pęczek szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól i czarny pieprz mielony do smaku
- pietruszka lub koperek do ozdoby.
Jajka faszerowane łososiem wędzonym: przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, żółtka wyjmij.
- Korniszony pokrój drobno, łososia posiekaj.
- Żółtka rozetrzyj widelcem z majonezem, dodaj drobno posiekany szczypiorek, dorzuć korniszony (kiszone) i łososia, dopraw solą, pieprzem.
- Pastą z żółtek z łososiem i ogórkiem nafaszeruj białka, połóż na wierzch odrobinę majonezu i połóż pietruszkę lub koperek dla ozdoby.
Jajka faszerowane awokado
Jaja faszerowane awokado to strzał w dziesiątkę dla osób, które szczególnie przepadają za tym „maślanym” owocem. Awokado obfituje w witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera wapń, potas i fosfor, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), oraz błonnik. W połączeniu z jajkiem powstaje smaczna bomba odżywcza.
Jajka faszerowane awokado – składniki:
- 5 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- świeża kolendra lub pietruszka
- odrobina słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Jajka faszerowane awokado – przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, przekrój je na pół, wyjmij żółtka
- Do żółtek dołóż majonez i rozgnieć widelcem lub zblenduj.
- Awokado przekrój i obierz, skrop je sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Pół awokado rozdrobnij widelcem. Drugą połowę poszatkuj na cząstki do dekoracji.
- Żółtka zblenduj z awokado, dodaj sól, pieprz, paprykę.
- Jajka napełnij farszem, połóż na wierzch kawałki awokado i ozdób natką kolendry lub pietruszki.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jaja faszerowane tuńczykiem to danie, które jest powszechnie znane i lubiane. Taka przystawka często pojawia się podczas różnych imprez, i szybko znika. Dzięki tuńczykowi oraz warzywom konserwowym, smak jest wyrazisty i nie do podrobienia.
Jajka faszerowane tuńczykiem – składniki:
- 8 średnich jajek
- puszka tuńczyka
- trzy kawałki papryki konserwowej lub świeżej
- 2 ogórki konserwowe
- cebula
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Jajka faszerowane tuńczykiem – przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka.
- Żółtka rozgnieć widelcem.
- Tuńczyka odcedź i rozdrobnij, cebulę, paprykę i ogórki pokrój na drobną kostkę. Warzywa i tuńczyka dodaj do żółtek, wymieszaj. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszać.
- Farsz przełóż do białek, udekoruj majonezem i posiekanym szczypiorkiem.