1 puszka tuńczyka (w oleju, w wodzie, sosie własnym)
Pęczek koperku
Pół cebuli
2-3 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, 5 jajek przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka które razem z trzema pozostałymi jajkami ścieramy lub rozdrabniamy. Do jajek dodajemy odsączony z wody tuńczyk, drobno pokrojoną cebulkę i troszkę koperku. Wszystko razem mieszamy z majonezem i doprawiamy. Gotowym farszem dekorujemy jajka i posypujemy koperkiem. Smacznego:-)
Coś na słodko:-) pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych:-) I naprawdę nie wymaga super zdolności:-)
Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny 250 g ( lub masła)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
2 opakowania cukru waniliowego Delecta
Budyń:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe Delecta
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Cukier ( jeśli są to budynie bez cukru)
Do wyboru: brzoskwinie, ananas z puszki, smażone jabłka lub inne. Mogą być również dżemy i przetwory.
Przygotowanie:
Do miseczki przesiać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę ( dużo wcześniej wyciągnąć z lodówki) i zarobić jednolite ciasto, zawinąć szczelnie w folię lub włożyć do woreczka.
Ciasto na 30 minut wkładamy do zamrażarki. W tym czasie robimy budyń.
W szklance mleka rozrabiamy dwa budynie wraz z łyżką mąki ziemniaczanej( proszę o niej nie zapomnieć bo budyń może się później nie trzymać). Pozostałe mleko gotujemy i dodajemy cukier jeśli są to budynie bez cukru!
Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy. Proste, budyń robimy jak piszę na opakowaniu tylko dodatkowo dajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę dajemy 3/4 ciasta. Ja robię to palcami, można rozwałkować. Na ciasto wykładamy gotowy budyń, może być gorący, nic się nie stanie. Następnie na budyniu układamy przygotowane owoce i ścieramy resztę ciasta robiąc kruszonkę.
Pieczemy w temp. 160 stopni przez 45 minut. Kroimy gdy ciasto będzie zimne. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:-)
I kilka dodatkowych informacji:
Blacha na której piekę z tych proporcji to 25×38, czasem na większej.
Piekę w piekarniku góra-dół, środkowa półka.
Dotychczas do ciasta używałam brzoskwiń z puszki i ananasów, truskawek oraz własnych smażonych jabłek słoika.
Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie. Zastanawiasz się, jak najlepiej rozpocząć weekendowy poranek lub wiosenny, jednak deszczowy poniedziałek?
Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.