Go to content

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado lub tuńczykiem. Wybierz najlepszy przepis

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis
Fot. iStock

Jajka faszerowane są popularnym daniem na świątecznym stole. Proste w przygotowaniu, pełne smaku, bez wątpienia kojarzą się z Wielkanocą. Mnogość przepisów nie dziwi, warto z nich wybrać sprawdzone, które przypadną do gustu domownikom. Prezentujemy przepis na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado i tuńczykiem.

Jaja faszerowane poza walorami smakowymi, są daniem pożywnym i sycącym. Już same jajka przynoszą wiele dobrego, nie bez przyczyny będąc symbolem życia.

Jajka faszerowane – co się w nich kryje?

Jajka zawierają wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. W jajku znajdziemy proteiny, witaminy A, E, D i B, minerały takie jak: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen. Żółtko dostarcza komplet niezbędnych aminokwasów, oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są w nim luteina i zeaksantyna chroniące wzrok, lecytyna ważna dla pracy mózgu oraz cholina, która chroni przed rakiem piersi, miażdżycą i chorobami neurodegeneracyjnymi. Dodatkowe zalety dla zdrowia jajko zyskuje dzięki dodatkowym. Inne składniki odżywcze i witaminy będą miały jajka faszerowane pieczarkami, a inne z łososiem, awokado czy tuńczykiem.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Jajka faszerowane – jak gotować jajko do faszerowania?

Przepis na jajka faszerowane wymaga, by jajka najpierw ugotować na twardo. Co prawda gotowanie zmniejsza udział cennych dla zdrowia składników w jajkach, ale nadal są one zdrowe i odżywcze, oraz przede wszystkim – smaczne. Rzecz się wydaje oczywista, jednak warto przypomnieć zasady, dzięki którym ugotujemy idealne jajko na twardo. Aby były jajka były idealne do faszerowania, gotujemy je równo 8 minut, wkładając je do gotującej się wody. Takie gotowanie powoduje, że jajo zachowuje większość składników odżywczych. Jajka na twardo nie powinny być we wrzątku dłużej niż 10 minut, bo tracą składniki odżywcze i w dodatku żółtka przybierają sinawy kolor z zewnątrz. Teraz, gdy jajka są już gotowe, można zabrać się za ich faszerowanie.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką to przepis, który już się pojawił w naszym serwisie, w związku z Wielkanocą. Przypominamy go, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a połączenie jajka, pieczarek i szynki gwarantuje fantastyczny smak. jajek w takim wydaniu nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki:

  • 8 jaj
  • 20 dag szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Jaja faszerowane pieczarkami i szynką – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami.
  3. Żółtka z jajek utrzyj razem z drobno pokrojoną szynką, dodaj pieczarki z cebulą i chrzanem, dopraw do smaku.
  4. Gotową pastą nadziej białka z jajek.
  5. Udekoruj pietruszką.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Łosoś to ryba, po którą sięgamy bardzo chętnie. Jej wędzone mięso jest delikatne i łagodne w smaku, aromatyczne, więc doskonale pasuje do jajek. Ten przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym jest równie prosty w  przygotowaniu, jak poprzedni. Niewiele czasu potrzeba, by wyczarować z prostych składników iście królewskie danie.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Deviled Eggs with caviar, salmon, pickles and white wine with flowers and ocean on the background

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: składniki

  • 8 jajek
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • dwa korniszony lub ogórki kiszone
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz mielony do smaku
  • pietruszka lub koperek do ozdoby.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, żółtka wyjmij.
  2. Korniszony pokrój drobno, łososia posiekaj.
  3. Żółtka rozetrzyj widelcem z majonezem, dodaj drobno posiekany szczypiorek, dorzuć korniszony (kiszone) i łososia, dopraw solą, pieprzem.
  4. Pastą z żółtek z łososiem i ogórkiem nafaszeruj białka, połóż na wierzch odrobinę majonezu i połóż pietruszkę lub koperek dla ozdoby.

Jajka faszerowane awokado

Jaja faszerowane awokado to strzał w dziesiątkę dla osób, które szczególnie przepadają za tym „maślanym” owocem. Awokado obfituje w witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera wapń, potas i fosfor, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), oraz błonnik. W połączeniu z jajkiem powstaje smaczna bomba odżywcza.

Fot. iStock

Jajka faszerowane awokado – składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra lub pietruszka
  • odrobina słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane awokado – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój je na pół, wyjmij żółtka
  2. Do żółtek dołóż majonez i rozgnieć widelcem lub zblenduj.
  3. Awokado przekrój i obierz, skrop je sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Pół awokado rozdrobnij widelcem. Drugą połowę poszatkuj na cząstki do dekoracji.
  4. Żółtka zblenduj z awokado, dodaj sól, pieprz, paprykę.
  5. Jajka napełnij farszem, połóż na wierzch kawałki awokado i ozdób natką kolendry lub pietruszki.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jaja faszerowane tuńczykiem to danie, które jest powszechnie znane i lubiane. Taka przystawka często pojawia się podczas różnych imprez, i szybko znika. Dzięki tuńczykowi oraz warzywom konserwowym, smak jest wyrazisty i nie do podrobienia.

Fot. iStock

Jajka faszerowane tuńczykiem – składniki:

  • 8 średnich jajek
  • puszka tuńczyka
  • trzy kawałki papryki konserwowej lub świeżej
  • 2 ogórki konserwowe
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane tuńczykiem – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka.
  2. Żółtka rozgnieć widelcem.
  3. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij, cebulę, paprykę i ogórki pokrój na drobną kostkę. Warzywa i tuńczyka dodaj do żółtek, wymieszaj. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Farsz przełóż do białek, udekoruj majonezem i posiekanym szczypiorkiem.

Powyższe przepisy na jajka z różnym farszem są łatwe w wykonaniu i także można je modyfikować. Nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisu, delikatnie zmieniając rodzaj lub ilość składników tak, by danie smakowało jeszcze lepiej.


źródło:  www.kwestiasmaku.com