Placuszki z bananami to pomysł na wykorzystanie tych słodkich owoców. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy banan leży w kuchni nieco dłużej, i jest już bardzo dojrzały. Placuszki z bananami można przygotować na kilka sposobów — fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze. Taki słodki domowy posiłek, jest miłą odmianą od zup czy mięs z sosem na obiad.
Można po nie sięgnąć także na śniadanie, ponieważ banany bogate w naturalne cukry, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dostarczając energii. Należy jednak pamiętać, że gwałtowny wzrost glukozy wiąże się z jej nagłym spadkiem, więc banany nie są polecane w diecie cukrzyków. Ci jednak, którzy uwielbiają domowe słodkości i nie muszą obawiać się wahań poziomu cukru we krwi, mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na taki słodki i smaczny posiłek.
Placuszki z bananami — przepis
Placuszki z bananami — składniki:
- 2 banany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, mleko i wodę.
- Banany pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż placki do zrumienienia po obu stronach. Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.
Placuszki z bananami fit — przepis
Placuszki z bananami fit — składniki:
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- ulubione owoce do ozdobienia
Przygotowanie:
- Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
- Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.
Placuszki z bananami bez jajek — przepis
Placuszki z bananami bez jajek — składniki:
- 1,5 dojrzałego banana
- 150 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Drożdże utrzyj z łyżką cukru i mąki, rozpuść w letnim mleku i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Banany obierz i krój w plastry.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, wlej wyrośnięte drożdże, zamieszaj i dodaj plastry banana. Delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ostatecznie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.
Placuszki z bananami i jabłkami — przepis
Placuszki z bananami i jabłkami — składniki:
- 1,5 dojrzałego banana
- 2 jabłka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- olej do smażenia
- cukier puder i ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Do mleka wbij jajko, dodaj cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Jabłka obierz ze skóry, pokrój na plasterki, banan pokrój — tak przygotowanie owoce dodaj do masy i zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po chwili przełóż placki na talerz, dołóż ulubione owoce i posyp cukrem pudrem.
Placuszki z bananami na kefirze — przepis
Placuszki z bananami na kefirze — składniki:
- duży banan
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- jajo
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj kefir i jajko. Dołóż cukier wanilinowy i zwykły, sok z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj składniki do chwili, aż powstanie gładka masa, gęstsza niż ciasto na naleśniki.
- Banana obierz, pokrój na grubsze plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
- Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.
Placuszki z bananami i twarogiem — przepis
Placuszki z bananami i twarogiem — składniki:
- 150 g półtłustego twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 3/4 – 1 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
- cukier puder lub miód do polania
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli.
- W drugiej misce widelcem rozgnieć twaróg i zmiksuj go z jajkami i 2 łyżkami roztopionego masła. Dodaj masę twarogową do suchych składników i zmiksuj wszystko z mlekiem (dodaj go tyle, by masa była odpowiednio gęsta).
- Banany obierz i pokrój na plastry.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
- Gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem lub polej miodem.