Go to content

Placuszki z bananami – 6 przepisów na słodkie danie

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze
Fot. iStock

Placuszki z bananami to pomysł na wykorzystanie tych słodkich owoców. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy banan leży w kuchni nieco dłużej, i jest już bardzo dojrzały. Placuszki z bananami można przygotować na kilka sposobów — fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze. Taki słodki domowy posiłek, jest miłą odmianą od zup czy mięs z sosem na obiad.

Można po nie sięgnąć także na śniadanie, ponieważ banany bogate w naturalne cukry, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dostarczając energii. Należy jednak pamiętać, że gwałtowny wzrost glukozy wiąże się z jej nagłym spadkiem, więc banany nie są polecane w diecie cukrzyków. Ci jednak, którzy uwielbiają domowe słodkości i nie muszą obawiać się wahań poziomu cukru we krwi, mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na taki słodki i smaczny posiłek.

Placuszki z bananami — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami — składniki:

  • 2 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania
placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, mleko i wodę.
  2. Banany pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki do zrumienienia po obu stronach. Gotowe  wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami fit — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami fit — składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
  2. Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki z bananami bez jajek — przepis

Fot. iStock

Placuszki z bananami bez jajek — składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 150 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru i mąki, rozpuść w letnim mleku i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Banany obierz i krój w plastry.
  3. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, wlej wyrośnięte drożdże, zamieszaj i dodaj plastry banana. Delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ostatecznie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami i jabłkami — przepis 

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami i jabłkami — składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 2 jabłka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  •  olej do smażenia
  • cukier puder i ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:  

  1. Do mleka wbij jajko, dodaj cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  2. Jabłka obierz ze skóry, pokrój na plasterki, banan pokrój — tak przygotowanie owoce dodaj do masy i zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Po chwili przełóż placki na talerz, dołóż ulubione owoce i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami na kefirze — przepis

Fot. iStock

Placuszki z bananami na kefirze — składniki:

  • duży banan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  •  jajo
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj kefir i jajko. Dołóż cukier wanilinowy i zwykły, sok z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj składniki do chwili, aż powstanie gładka masa, gęstsza niż ciasto na naleśniki.
  2. Banana obierz, pokrój na grubsze plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
  4. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami i twarogiem — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami i twarogiem — składniki:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 – 1 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub miód do polania

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieć twaróg i zmiksuj go z jajkami i 2 łyżkami roztopionego masła. Dodaj masę twarogową do suchych składników i zmiksuj wszystko z mlekiem (dodaj go tyle, by masa była odpowiednio gęsta).
  3. Banany obierz i pokrój na plastry.
  4. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
  5. Gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem lub polej miodem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl