Go to content

Łazanki z kapustą kiszoną lub białą, z pieczarkami, boczkiem i kiełbasą. Wybierz ulubiony przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą
Fot. iStock

Łazanki to propozycja dania, które chyba zna każdy. Jest sycące, aromatyczne i bardzo smaczne. Łazanki można przygotować jako zwykły obiad, jak i postawić na świątecznym stole, jako tradycyjne danie serwowane na Boże Narodzenie. Sposobów na tę potrawę jest wiele — łazanki z kapustą kiszoną i białą, z pieczarkami, boczkiem i kiełbasą.

Łazanki są prostą w przygotowaniu potrawą, która syci i rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Do wykonania łazanek w wersji podstawowej wystarczy kilka składników — makaron, kapusta (biała lub kiszona), cebula, sól i pieprz. Można wzbogacić ich smak dodatkiem pieczarek, grzybów leśnych, kiełbasy, boczku wędzonego, a nawet kawałka słoniny. Nie obejdzie się również bez dobrego makaronu, kształtem przypominającego kwadraty. Można go przygotować samodzielnie, można także kupić gotowy już makaron do łazanek. Ten składnik gotuje się osobno i dodaje do przygotowanej już kapusty z dodatkami. Podczas gotowania makaronu bardzo ważne jest, by go nie rozgotować. Łazanki najlepiej smakują podane gorące.

Danie to sprawdzi się jako jedno z wigilijnych dań, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by łazanki w różnych wersjach pojawiły się podczas zwykłego obiadu.

Łazanki z kapustą — przepis

Fot. iStock/łazanki

Łazanki z kapustą — składniki: 

  • 500 g kapusty kiszonej z marchwią
  • cebula
  • liść laurowy
  • przyprawa typu vegeta
  • szczypta cukru
  • pół opakowania makaronu do łazanek
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju ze szczyptą cukru i vegety.
  2. Kiszoną kapustę dodaj do cebuli  i przesmaż razem — jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją, następnie odsącz.
  3. Kapustę z cebulką przełóż do garnka, dorzuć liść laurowy i zalej 3 szklankami wody. Przypraw vegetą i cukrem. Duś do miękkości.
  4. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Łazanki z kapustą i grzybami — przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą

Fot. iStock/łazanki

Łazanki z kapustą i grzybami — składniki: 

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • kawałek kiełbasy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie makaronu do łazanek
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Grzyby namocz w gorącej wodzie.
  2. Kapustę drobno poszatkuj, wypłucz i gotuj do miękkości z dodatkiem kostki bulionowej. Napęczniałe grzyby ugotuj,  odsącz i pokrój w drobne paski.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kiełbasę pokrojoną w niewielką kostkę i grzyby, podsmaż.
  4. Cebulkę z grzybami i kiełbasą dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Łazanki z kapustą i pieczarkami — przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą

Fot. iStock/łazanki

Łazanki z kapustą i pieczarkami — składniki: 

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • opakowanie makaronu do łazanek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę włóż do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim, obgotuj ok. 30 minut.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj do kapusty i duś razem ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie pieczarki oczyść i pokrój, podsmażyć pod koniec dodając sól. Pieczarki przełóż do garnka z kapustą, wymieszaj i duś razem 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta.
  4. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Łazanki z białą kapustą — przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą

Fot. iStock/łazanki

Łazanki z białą kapustą — składniki: 

  • opakowanie makaronu do łazanek
  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • przyprawa typu vegeta
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem (kapusta powinna być przykryta wodą) i odstaw na 10-15 min. Po tym czasie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kapustę, smaż do miękkości, dopraw do smaku.
  3. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Łazanki z kapustą i boczkiem — przepis

Fot. iStock

Łazanki z kapustą i boczkiem — składniki: 

  • 1 mała główka kapusty
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule dymki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  •  opakowanie makaronu do łazanek
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Kapustę drobno poszatkuj, obgotuj przez 10 min w osolonej wodzie, z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Boczek pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondla, wytop i przyrumień. Cebulę pokrój w kostkę i wraz z kapustą wrzuć do boczku, dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko razem do miękkości.
  3. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

źródło: www.przyslijprzepis.pl