Łazanki to propozycja dania, które chyba zna każdy. Jest sycące, aromatyczne i bardzo smaczne. Łazanki można przygotować jako zwykły obiad, jak i postawić na świątecznym stole, jako tradycyjne danie serwowane na Boże Narodzenie. Sposobów na tę potrawę jest wiele — łazanki z kapustą kiszoną i białą, z pieczarkami, boczkiem i kiełbasą.
Łazanki są prostą w przygotowaniu potrawą, która syci i rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Do wykonania łazanek w wersji podstawowej wystarczy kilka składników — makaron, kapusta (biała lub kiszona), cebula, sól i pieprz. Można wzbogacić ich smak dodatkiem pieczarek, grzybów leśnych, kiełbasy, boczku wędzonego, a nawet kawałka słoniny. Nie obejdzie się również bez dobrego makaronu, kształtem przypominającego kwadraty. Można go przygotować samodzielnie, można także kupić gotowy już makaron do łazanek. Ten składnik gotuje się osobno i dodaje do przygotowanej już kapusty z dodatkami. Podczas gotowania makaronu bardzo ważne jest, by go nie rozgotować. Łazanki najlepiej smakują podane gorące.
Danie to sprawdzi się jako jedno z wigilijnych dań, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by łazanki w różnych wersjach pojawiły się podczas zwykłego obiadu.
Łazanki z kapustą — przepis
Łazanki z kapustą — składniki:
- 500 g kapusty kiszonej z marchwią
- cebula
- liść laurowy
- przyprawa typu vegeta
- szczypta cukru
- pół opakowania makaronu do łazanek
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju ze szczyptą cukru i vegety.
- Kiszoną kapustę dodaj do cebuli i przesmaż razem — jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją, następnie odsącz.
- Kapustę z cebulką przełóż do garnka, dorzuć liść laurowy i zalej 3 szklankami wody. Przypraw vegetą i cukrem. Duś do miękkości.
- Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
Łazanki z kapustą i grzybami — przepis
Łazanki z kapustą i grzybami — składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- kawałek kiełbasy
- 1 kostka bulionu grzybowego
- sól
- pieprz
- opakowanie makaronu do łazanek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Grzyby namocz w gorącej wodzie.
- Kapustę drobno poszatkuj, wypłucz i gotuj do miękkości z dodatkiem kostki bulionowej. Napęczniałe grzyby ugotuj, odsącz i pokrój w drobne paski.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kiełbasę pokrojoną w niewielką kostkę i grzyby, podsmaż.
- Cebulkę z grzybami i kiełbasą dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
Łazanki z kapustą i pieczarkami — przepis
Łazanki z kapustą i pieczarkami — składniki:
- 800 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- opakowanie makaronu do łazanek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę włóż do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim, obgotuj ok. 30 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj do kapusty i duś razem ok. 15 minut.
- W międzyczasie pieczarki oczyść i pokrój, podsmażyć pod koniec dodając sól. Pieczarki przełóż do garnka z kapustą, wymieszaj i duś razem 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta.
- Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
Łazanki z białą kapustą — przepis
Łazanki z białą kapustą — składniki:
- opakowanie makaronu do łazanek
- główka młodej kapusty
- cebula
- przyprawa typu vegeta
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem (kapusta powinna być przykryta wodą) i odstaw na 10-15 min. Po tym czasie odcedź.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kapustę, smaż do miękkości, dopraw do smaku.
- Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
Łazanki z kapustą i boczkiem — przepis
Łazanki z kapustą i boczkiem — składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 300 g boczku wędzonego
- 2 cebule dymki
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- opakowanie makaronu do łazanek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, obgotuj przez 10 min w osolonej wodzie, z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Boczek pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondla, wytop i przyrumień. Cebulę pokrój w kostkę i wraz z kapustą wrzuć do boczku, dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko razem do miękkości.
- Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.