Go to content

Kluski na parze na trzy sposoby – tradycyjne, z jagodami, lub bez nadzienia do mięs

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia
Fot. iStock

Kluski na parze, zwane również parowańcami lub pampuchami, to miękkie bułeczki drożdżowe, przygotowywane w garnku lub parowarze. Można je serwować na słono, jako dodatek do obiadu, lub zjeść samodzielnie, na słodko z owocami lub sosem waniliowym. Są one delikatne i bardzo puszyste, a ich przygotowanie nie sprawia wielkiego kłopotu. Warto samodzielnie wykorzystać przepis babci na kluski na parze, z jagodami, lub bez nadzienia, do mięs.

Kluski na parze to tradycyjne danie pochodzące z rejonu Niemiec. W krajach niemieckojęzycznych podaje się je tradycyjnie z powidłami śliwkowymi, z makiem i cukrem pudrem na wierzchu, polane roztopionym masłem. Z kolei w Polsce pampuchy serwowane są równie często na słodko, z owocami, jak i polane sosem, serwowane do mięs. Jak samodzielnie przygotować te delikatne i puszyste bułeczki?

Fot. iStock

Kluski na parze — przepis babci

Ten przepis babci na kluski na parze chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Warto sięgnąć po niego i samodzielnie przygotować parowane bułeczki.

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Fot. iStock

Kluski na parze — składniki:

Na ok. 16 klusek.

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. Do miski skrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, zalej ciepłym, ale nie gorącym  mlekiem.
  2. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie rozpuść masło i ostudź, jajka ubij z cukrem na puszystą masę, wyłóż ubite jajka do miski, dodaj wyrośnięte drożdże i  mieszaj powoli, wsypując mąkę. Następnie dodaj szczyptę soli, roztopione masło i wyrób ciasto. Na koniec przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu formuj kulki i zostaw na 15 min aż urosną. Pyzy wkładaj na garnek z naciągniętą pieluchą tetrową lub na specjalnym sitku i paruj pod przykryciem. 4-5 min.
  5. Podawaj z sosem mięsnym lub na słodko.

Kluski na parze — przepis tradycyjny

Ten przepis wywodzi się z tradycyjnego ujęcia klusek na słodko, które tak lubią Niemcy czy Austriacy.

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Fot. iStock

Kluski na parze — składniki:

Na ok. 8 klusek.

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Nadzienie i posypka:

  • powidła śliwkowe
  • 150 g masła
  • 40 g mielonego, suchego maku
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy — w dość wysokiej miseczce lekko ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop i zostaw do ostygnięcia.
  3. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto i powoli dolewaj roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrób, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40 minut).
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką, i podziel je na ok. 8 równych części.
  5. Z każdej części ciasta formuj kulkę, spłaszcz ją na dłoni, nałóż 1 łyżeczkę powideł, zlep i uformuj okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski rozłóż na blacie posypanym mąką (sklejonym miejscem do dołu), przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut, by jeszcze podrosły.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę (w dużym garnku lub parowarze).
  7. Kluski układaj z odstępami w parowarze lub w garnku (z naciągniętą pieluchą tetrową lub na sitku) i paruj pod przykryciem ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski przełóż na talerze.
  8. Zmielony mak wymieszaj z cukrem pudrem, posyp kluski i polej roztopionym, gorącym masłem.
  9. Serwuj gorące.

Kluski na parze z jagodami — przepis

Ten przepis cieszy się dużym powodzeniem, szczególnie w sezonie letnim, gdy świeżych jagód nie brakuje. Do tego przepisu można wykorzystać również borówki.

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Fot. iStock

Kluski na parze z jagodami — składniki:

Na ok. 12 klusek.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 szklanka jagód

Polewa:

  • 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej tak, by było letnie. Do miseczki wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pozostały cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
  4. Z każdej części ciasta formuj kulkę, spłaszcz ją na dłoni, nałóż 1 łyżeczkę jagód, zlep i uformuj okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski rozłóż na blacie posypanym mąką (sklejonym miejscem do dołu), przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 15 minut, by jeszcze podrosły.
  5. Kluski układaj z odstępami w parowarze lub w garnku (z naciągniętą pieluchą tetrową lub na sitku) i paruj pod przykryciem ok. 15 minut, aż ładnie się napuszą. Gotowe przełóż na talerze.
  6. W międzyczasie przygotuj polewę z jagód. Na patelnię wlej wodę, sok z cytryny i umyte jagody. Duś wszystko razem na minimalnym ogniu aż jagody się rozgotują i sos zgęstnieje. Do smaku posłódź cukrem i jeszcze gorący sos wylej na gotowe kluski na parze.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.kuchnia-domowa.pl